Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Nagyfától Párizsig

JEGYZET - ˝Ott állítólag mi is leszedjük a fáról a barackot.˝
A nagyfai menekülttábor megnyitásának már egy évvel ezelőtt is csak azok örültek, akik az otthoni nyomorúságot, bizonytalanságot, háborút hátrahagyva itt kaptak először rendes ennivalót, szállást. Mivel ők onnan szabadon mehettek, de a városi kapitányság felelt azért, hogy ne történjen semmi baj a környéken, képzelhető, milyen boldogok voltak a kivezényelt rendőrök. Ráadásul a jövevények bármit tettek, az a helybeliek számára döbbenetes volt, még ha szabályos is.

Az algyőieket ledermesztette, hogy a templommal szemben lévő fáról sötét bőrű emberek egymás nyakában ülve szedik a sárgabarackot; hogy a buszmegállóbódé árnyékában, a füvön törökülésben pihennek húszan; hogy bemennek a boltba vásárolni, és van rá pénzük; összekapaszkodva sétálnak a főutcán, és gyalog indulnak el a töltésen Szegedre, ott, ahová egyébként ki lehetett engedni a kisgyerekeket biciklizni, játszani.

Sérült a komfortérzet. El lehetett gondolkodni azon, mihez kezdünk magunkkal, ha egyszer olyan jól fogunk itt élni, hogy ezek az emberek nem átutazóban járnak nálunk, hanem ide akarnak költözni. Azt, hogy öt nappal a párizsi merényletek után jobban tartanak-e a falumbeliek az ázsiai, afrikai – zömmel muzulmán – emberektől, nem tudom megítélni.

Azt viszont, hogy az állam hogyan várja őket, megírták az újságok. A magyar miniszterelnök a hét végén arról beszélt, a gazdasági bevándorlás bajt és veszedelmet hoz Európára, gátat kell vetni neki. A kormánypárti frakcióvezető pedig azt mondta, látnivaló, hogy a muzulmán közösségek jelenléte felborítja a nyugat-európai keresztény országok belső rendjét. Nem tudom, ez változtat-e valamit a hivatalos hozzáálláson, de gyanítom, nem lesz könnyebb dolga a most Nagyfán dolgozó készenléti rendőröknek, biztonsági, polgár- és mezőőröknek, inkább nehezebb. Remélem, idén sem lesz semmi baj, akik jönnek, békében továbbmennek. Oda, ahol – ha a terrort nem számítjuk – az utóbbi években takarékosabb életre kényszerült helybeliek nem látnak nagy különbséget afrikai és kelet-európai között.


Ott állítólag mi is leszedjük a fáról a barackot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Birkózógép

˝A birkózószövetség elnöki tisztségére is pályázó honatyából lassan birkózógép lesz.˝ Tovább olvasom