Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Ócsától Szekszárdig

JEGYZET - "A város polgármesterét nettó hazugságon kapta a média – nem kicsin, nagyon."
Az ócsai szociális lakópark még hatvan bérelhető házára csupán 23 érdemi pályázat érkezett a második forduló határnapjáig, péntekig. Pedig már sokat könnyítettek a feltételeken, hosszabbítottak is, és minden bizonnyal kitölteni is segít az űrlapokat a Máltai Szeretetszolgálat. Szóval nem rajtuk múlik, ők készségesek, és látszik rajtuk a megoldáskeresés – itt valahol az alapötlet tűnik nagyon elhibázottnak. És nem csak gazdasági megközelítésből, miszerint ilyen drágán, ilyen visszafogott komforttal egyszerűen nem szabad telepszerűen építkezni – sokkal inkább társadalmilag. Hiába a jó szándék, hogy a jövőképpel még rendelkező bajbajutottaknak segítsenek, itt nem feltétlenül a devizahitelesek, sokkal inkább a kormány jövőképével lehet valami baj. Nekem például az a kép ugrik be, amikor a környék egyik menő diszkójában az ifjú lovag megkérdezi a devizahiteles nagykamasz lányát, hogy hazakísérheti-e. Ha igazán úr, akkor csak gondolatban tudakolja az ifjú hölgytől, hogy: a gettóban laksz?

Többszörösen is hosszú lehet ez a séta.

A pénteki nap másik legsűrűbben emlegetett magyar települése Szekszárd volt, amely már rég nem a vörösboráról, sokkal inkább a dohányról híresült el. Merthogy a város polgármesterét nettó hazugságon kapta a média – nem kicsin, nagyon. Ennek ellenére a megyeszékhely első embere jelezte, nem mond le, de hát Schmitt Pál köztársasági elnök is úgy kezdte plágiumbotrányának kirobbanása után, hogy marad. Azután, ameddig tartható volt, kiálltak mellette, de a közvélemény-kutatások eredményei nyomán elengedték a kezét. A polgármester is bármikor megkaphatja a selyemzsinórt.

Azt nem mondom, hogy a szekszárdi trafikleosztás lesz a kormánypárt Őszödje – hogy a településneveknél maradjunk –, de ha felbukkan még néhány hasonló történet, akkor azt már nehéz lesz bagatellizálni. Még akkor is, ha Giró-Szász András szóvivő azt mondta, a kormány helyi ügynek tartja, ezért nem is foglalkozik a szekszárdi trafikpályázatokkal. Kifelé talán nem, de a kulisszák mögött szerintem azért túlórázhattak a hétvégén a kommunikációs stratégák.

Normál esetben egyébként most Ócsát – esetleg a Varga-csomagot –, nem pedig Szekszárdot illene magyarázni, de ez most nem normál eset. Igaz, nem is nagyon magyaráznak semmit.

Olvasóink írták

 • 6. csonakos 2013. május 14. 16:23
  „5. v.imre 2013.05.14. 15:33
  Imre! A számok adottak csak utána kell számolni! Makacs dolgok ezek a számok!”
 • 5. v.imre 2013. május 14. 15:33
  „Volt építész beruházási főelőadóként és műszaki ellenőrként értékelve a szóban forgó forintosított adatokat van okom kételkedni azok médiában keringő realitásáról. Aki meg nem benfentes, nem szakmabeli azokat könnyű megtéveszteni.”
 • 4. csonakos 2013. május 14. 15:18
  „Csak pontosan azokkal a számokkal kedves hsz-szelő társak! Ha csak háromszázezer lett volna négyzetmétere az új házaknak! Jóval több az! Ötszázhuszonkétezer-hétszázhuszonhét forintba került egy négyzetméter! Ezért a Rózsadombon is lehet házat venni! Ugye nem csak a házak épültek ott? Előtte is pénzbe került a terület "élhetővé tétele"!

  "Persze ez csak az épületek szigorúan vett építési költsége. Ha a bekerülési költségekhez hozzászámoljuk a csatornázásra, az útépítésre és a közvilágítás megteremtésére költött állami forintokat (és miért ne számolnánk, hiszen máshol minderre nem lett volna szükség), akkor egyenesen rózsadombi, 522 ezer forintos négyzetméterárat kapunk. Ötven darab 50 nm-es, húsz darab 60 nm-es és tíz darab 70 nm-es ház épült fel ugyanis összesen a 2,3 milliárd forintból. Aki nem hiszi, számoljon utána!"

  Azt hiszem így kerek az egy négyzetméterre jutó költség!”
 • 3. v.imre 2013. május 14. 09:02
  „Nem általánosítanék sem ebben, sem abban. Sok részletben csak annyit tudunk, amit a sajtó elénk tálal. Meglehet a 300 000-ben benne van a telekalakítás is, ami elviszi a fele költséget. És az is lehet, hogy ez a lakótelep nem is a puszta közepén van, csak meg kellett volna fordulniuk a fotósoknak megmutatva magát Ócsa falut is. Jellemző, hogy az országos, sőt Európa hírű bazilikára, vagy belsejére egyetlen fényképkockát nem vesztegettek. A politikai indulat gerjesztés az orrunknál fogva vezet mindannyiunkat ez ügyben is.
  A trafikügy megítélése is éppen ilyen szélsőséges. A tévében az MSZP-s szóvívő egyenesen azt nyilatkozta, hogy ezek a trafikok lesznek a helyi választási csalások bázisai. 2010-ben a polgári körökről állították ugyanezt.”
 • 2. boros56 2013. május 13. 21:24
  „300 000Ft/m2. Ezért a pénzért palotát lehet építeni. Azt nem értem miért nem vette meg az állam az adósok saját lakását, házát sokkal olcsóbban. Most mind a sajátjában élne és fizetné az államnak a lakbért. Az a sejtésem, hogy nem csak a dohány a mutyi.”
 • 1. v.imre 2013. május 13. 16:45
  „Életem végéig kíváncsi leszek arra, ki, milyen döntési hierarchián átküzdve magát alkothatta meg ezt az Ócsához tartozó "modern" faluközpontot. Vagy csak itt volt telke a Máltai Szeretetszolgálatnak? Mert a terv szerint lesz itt bolt, bölcsöde, posta, stb. De munkahely egy se. Innen kell bejárniuk Budapestre dolgozni. Ha lesz, vagy ha van munkahelyük. Az igaz, hogy 10 km-re van a Budapest határ, de 30 km-re van az Alagútnál lévő 0 kilométerkő. Ócsa egy szempontból jó helyen van: rajta keresztül megy át az összekötő út a régi 5-ös és az új autópálya között. És a régi 5-ös torkolatában (Dabas) van (Van-e még, vagy csak volt?) egy vendéglő, ahol Budapestre gépkocsin utasként járva visszafelé minden alkalommal főtt ételt ettünk, s ittunk rá valamit. És Ócsán van egy nevezetesség, egy szép román stílusú bazilika, amelyet ajánlok mindenki figyelmébe. Érdemes egyszer arra kerülni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orchideakertészek

"Szinte minden negyedik fiatal egyetemista, mégis kevés a tudóspalánta." Tovább olvasom