Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Páratlanok és profik

"A demokrácia csődje vagy két tökéletes vezető tündöklése – esetleg az ellenfél alkalmatlansága. Ezek a felületes magyarázatok adódnak, ha döbbenten látjuk, Kisteleken és Mórahalmon nincs ellenjelölt."
A demokrácia csődje vagy két tökéletes vezető tündöklése – esetleg az ellenfél alkalmatlansága. Ezek a felületes magyarázatok adódnak, ha döbbenten látjuk, Kisteleken és Mórahalmon nincs ellenjelölt. Nógrádi Zoltán és Nagy Sándor megkerülhetetlen nehézfiúk saját településükön. Szembe menni velük kockázatos és kevés sikerrel kecsegtető vállalkozás. Nem véletlen, hogy eddig nem akadt olyan balek, aki bedaráltatja magát.

A pesszimista olvasat szerint ezeken a településeken az erőskezű polgármester gyakorlatilag mindent ellenőriz. Az ellenséges hatalmi fészek kialakulását még időben megakadályozza. A helyi gazdasági ügyekre is döntő befolyása van, az intézményeket pláne kezében tartja, így a kisvárosban gyakorlatilag nincs biztos háttérrel rendelkező, független értelmiségi – azaz lehetséges ellenjelölt. Ha borúlátók vagyunk, azt mondjuk, nincs meg a feltétele annak, hogy komoly ellenőrző, bíráló, alternatívát kínáló ellenzéki csoport jöjjön létre.

Az optimista verzió szerint ők annyira, de annyira jók, hogy hasonló kvalitású polgármesterjelölt nincs a környéken se. Ha pedig a helyiek elégedettek valakivel, akkor azt nehéz kirobbantani a helyéről. Egy regnáló polgármesternek óriási a tehetetlensége – fizikai értelemben.

Az egészből igazából csak Botka László megyei szocialista pártelnök nyilatkozata meglepő. Botka igyekszik politikai eszméktől függetlennek mutatkozni, és a kisebb települések esetében is a beruházásokkal hozakodik elő. Azt mondja, arra szavazzanak, aki fejleszt – ez saját kampányának is fő motívuma. Csakhogy Nagy Sándor vagy Nógrádi Zoltán épp fideszes, de: fejleszt. Ebben nagyon hasonlítanak Botkára. Projektpolitikusok. Hatalmas erővel mennek előre, beruházásokban gondolkodnak. Ez nem klasszikus politizálás, hanem projektmenedzsment. Ebben őket csak zavarja az ellenzék.

Azért az ilyen technokrata településmenedzsmentben is eljön egyszer a boldog hatalmi ciklus vége. Még akkor is, ha számukra mindegyik négy évben az újraválasztás biztosítása a legfőbb cél, melyhez a választók jóltartása, a lehetséges ellenfelek koplaltatása az eszköz. Ezért ritka a ciklusok végén a meglepetés. Az igazi profik minden lépés előtt megbecsülik, egy döntés hány szavazatot ér.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Faludy György nem tudott eljönni

Kilencvenhat éves korában elhunyt Faludy György költő, műfordító, a magyar irodalom doyenje, a két… Tovább olvasom