Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Repedések

JEGYZET - ˝A történelem rossz oldalán áll.˝
Repedések mutatkoznak a Fideszben; ahogy jönnek az újabb akadályok, úgy erősödik a széthúzás is – írja a The New York Times.

Nem kell ehhez világlapokat olvasni, az itthoniakból is nyilvánvaló. Először a Fidesz néhány régi motorosa mondott meglepő mondatokat. Pokorni Zoltán Kósa Lajos utazgatására, Szijjártó Péter úszómedencés villájára, a luxusimádó Lázár János vadászataira utalva az urizálást tette szóvá. A korábbi környezetvédelmi államtitkár, Illés Zoltán arról beszélt: a paksi bővítés támogatása nem fért össze szakmai lelkiismeretével; a kishantosi mintagazdaság tönkretétele pedig „Fazekas Sándor miniszter személyes bosszújának tekinthető Ángyán József lázadása miatt".

Tegnap már „Attól, hogy Fidesz-tag vagyok, még nem vagyok hülye" címmel nyilatkozott. A Tarlós-féle mobil gát ellen szólalt fel, és úgy vélte: szakértelem és környezetvédelem nélkül nem működhet egy kormányzat. Bencsik János fideszes képviselő pedig 22 pontba szedve fogalmazta meg mindazt, amit másképp kellene csinálni. Bírálja a rezsicsökkentést, a hivatali autonómia felszámolását, a külföldi partnerekkel egyre konfrontatívabbá váló viszonyt, szerinte „zsoldosokkal" nem lehet hatékonyan működtetni a közszolgáltatásokat. Kritizálja a kormányzatot a közoktatási rendszer átalakítása és a romapolitika miatt Lakatos Béla, Ács fideszes roma polgármestere is. Bezedek konzervatív érzelmű faluvezetője pedig egyszerűen lemondott, mert válaszra sem méltatták panaszos levelét a pártközpontból.

A repedések ellenére Orbán Viktor kormányfői pozíciója most nincs veszélyben, mégis rosszul dönt, ha a saját táborából érkező bírálatokat is ugyanúgy, egyetlen legyintéssel elintézi, mint az ellenzéki kritikákat. Bár az is lehet, már teljesen mindegy. Úgy vonul majd be a történelembe, ahogy most a Bloomberg egyik szemleírója fogalmaz róla: Orbán, akárcsak a Kínai Kommunista Párt, a történelem rossz oldalán áll.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kettős mérce

˝Magával a demokráciával van bajuk.˝ Tovább olvasom