Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Segítség, zseni lett a gyerekből!

"Géniusznak lenni azonban sokszor teher. A kimagasló intelligencia legtöbbször másságot jelent."
Melyik szülő ne fogadná örömmel és büszkeséggel, ha gyermekéről kiderülne, hogy az átlagnál jóval tehetségesebb? Ezernyi történetet hallani a nagyvilágból, hogy már 4-5 éves csodabogarak mire képesek: könnyedén oldanak meg középiskolai szintű matekpéldákat, vagy a lehető legtermészetesebben kommunikálnak 3-4 nyelven.

Egy jó évtizeddel ezelőtt – kezdő apaként – meggyőződésem volt, hogy gyermekeimet zseninek kell nevelni, ahogy ezt annak idején Polgár László tette. Módszerének köszönhetően mindhárom Polgár lány mára nemzetközi sakknagymester. Talán a legtöbbre Judit vitte, aki már 5 évesen egy kockás táblán az esélyeket latolgatta, és hol a fehér, hol a fekete figurákat tologatta – napi 8-11 órában.

Idővel azonban beláttam, hogy zseninek születni kell. Mint Gyenizse Gergő, aki 16 évesen lett a Szegedi Tudományegyetem matematika szakos hallgatója. Már kisiskolásként – 143-as IQ-val – zseninek tartotta a környezete.

Géniusznak lenni azonban sokszor teher. A kimagasló intelligencia legtöbbször másságot jelent. Egy kis csodabogárnak két fő vágya van: egyrészről, hogy átlagon felüli képességét használni tudja, másrészt pedig mássága miatt környezete befogadja, és ne váljon magányossá, elszigeteltté.

Ismertem egy matekzsenit, akit társai becsültek, mégsem volt barátja. Kitűnően oldotta meg az elvont matematikai feladványokat, azonban mentálisan a harmadik X után is egy 13-14 éves szintjén rekedt meg.

A legmodernebb képességfelfogás szerint mindenki zseni valamiben, csak meg kell találni, hogy miben. Egy-egy embernek sokféle képessége van. Bizonyos területeken gyengébbek vagyunk, másokban jobbak. Az iskola egyik hibája, hogy nagyon kevés képességet igyekszik fejleszteni, ezért sok gyerek úgy érzi, az övéi rosszak – mert véletlenül nem azokban jeleskednek, amelyeket az iskola becsül.

De van, hogy a zsenialitás pusztán a szívből nő ki. Erre jó példa Lakatos Krisztián, aki hangjával és a zene iránti szeretetével egy egész országot hódított meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Láng és jég

"végre normál tempóban éltünk, figyelmesen közlekedtünk, mint ahogy mindig is kellene, nem csak a… Tovább olvasom