Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Sisi, a celeb

„ Mi, magyarok nagy szeretettel fordulunk az osztrák uralkodóház elhunyt és élő tagjai felé."
Óriási sikerrel tért vissza idén is a Dóm térre az Elisabeth című musical. Tizenegy esztendő után a darab újra aratott, rekordbevételt hozott, és ma este valószínűleg tapsviharral búcsúzik. Sisi személyisége, regényes, egyben tragikus élete sokakat érdekel, akárcsak a szörnyű autóbalesetben elhunyt Diana walesi hercegnőé, vagy a monacói Grimaldi-család ma élő sarjaié.

Az európai uralkodóházak tagjai celebek a javából, szerelmeik, válásaik története, életük különleges fordulatai nyomon követhetők a bulvárlapokban. Paparazzók hada lohol utánuk azért, hogy mi naprakészek lehessünk, milyen ruhában mennek ki az utcára, mekkora autót vezetnek, és hány fogásból áll a vacsorájuk.

A celebkultusz – mint amire példa Sisi élettörténete – nem mai keletű találmány. Abban a korban például ő igen kiemelt celeb volt, s az ő férjéhez dörgölőztek azok, akik valamit el szerettek volna érni az életben. Aki ma turistaként a Salzburghoz közeli Bad Ischlbe látogat, és útba ejt olyan üdülőhelyeket, mint Gmunden, megtudhatja a helyiektől: régen csak idáig tudtak eljutni a kevésbé tehetősek, a császári udvar nyomában lihegve. Nekik nem futotta házra a császári vadászkastély közvetlen közelében. Nyaranta ugyanis az udvar Bad Ischlbe költözött, abba a Kaiservillába, amely az Elisabeth premiérjére Szegedre érkezett Sisi-ükunoka családjának tulajdona.

Az egész celebhistóriában még különösebb az, hogy mi, magyarok mekkora szeretettel fordulunk az osztrák uralkodóház elhunyt és élő tagjai felé. Míg Ausztriából a szó szoros értelmében kiseprűzték a Habsburgokat, megvonták tőlük a címeket, rangokat, elkobozták vagyonukat (a Kaiservillát leszámítva). Holott az első világháború végéig, a Monarchia felrobbanásáig másról sem szólt a magyar történelem, mint a Habsburg-ház gyűlöletéről és az elnyomóval szembeni ellenállásról.
Alaposan megfordult a volt uralkodóházhoz és leszármazottaikhoz való viszonyunk. A könyvpiacon nálunk bestseller minden könyv, ami a Habsburgokról szól, Korfun, Triesztben, Bécsben járva pedig megnézzük Sisi fésűjét, napernyőjét, a kutyájáról mintázott szobrot, valamint Ferenc József „egyszerű ágyát".

Olvasóink írták

 • 3. unknown 2009. augusztus 22. 17:54
  „Óh, míly gyöngybetűkkel kerül fel a történelem lapjaira az öszödi beszéddel megkoronázott Apró dinasztia áldásos, magyar nemzettársait megtagadó ténykedése! Államfőnk nem mehetett át az Erzsébet hídon meginni egy kupa jó hideg szlovák sört...! Éljen a mai uralkodó elit... de csak jövő év májusáig.”
 • 2. Atlasz 2009. augusztus 22. 15:19
  „I. Ferenc József magyar királyhoz dörgölőzni? Micsoda hányaveti butaság, s hány olvasható még ebben az akármiben! Uborkaszezonban valóban nehéz megtölteni az egykori színvonalas lapot olvasnivalóval, hiszen értelmes szövegeket állítólag nem lehet eladni. A szerző alighanem munkaköri kötelességének tett eleget.
  Egyébként a magyar történelem 1526-tól másról sem szól, mint a Szent István koronáját leghosszabb viselt uralkodók azon törekvéséről, hogy más országaik pénzén és katonáival feltartóztassák a három kontinensre kiterjedő oszmán birodalom terjeszkedését, majd az oroszokét, s ezzel megtartsák nekünk és maguknak a mi szeretett ezeréves államunkat. Az első Habsburg, akit megkoronáztunk, egy Szegedről indult török elleni hadjáratban halt meg, az utolsó megkoronázott magyar király pedig a magyar politikai elit önzésével, szűklátókörűségével, handabandázásával szemben valóban nem tehetett csodát! Nem tudta egyszerre a fél világgal (antant) és a magyar dzsentroid szűkkeblűséggel szemben az országot megtartani. Elzavartuk.
  Eb ura fakó! Nem igaz, kedves Pató Pálok? Európa védőbástyái...”
 • 1. theseus 2009. augusztus 22. 12:24
  „"Holott az első világháború végéig, a Monarchia felrobbanásáig másról sem szólt a magyar történelem, mint a Habsburg-ház gyűlöletéről és az elnyomóval szembeni ellenállásról."

  Kedves Fekete Klára!
  1. Ön tényleg nem hallott még a kiegyezésről?
  2. Ön szerint melyik szomszédunkat (és annak melyik prominensét) kellett volna jobban kedvelnünk Trianon után?
  3. Nem hallott még - legalább a napokban - Habsburg Ottó szerepéről a vasfüggyöny lebontásában és hazánk EU-integrációjában?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autórengetegben

"Az utóbbi 8–10 évben megháromszorozódott a járművek száma, amit persze a jó- vagy jobblét… Tovább olvasom