Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Talált pénz

"Nyugdíjasok álomhónapjának lehet nevezni a novembert, ha a kormányszóvivői tájékoztatókat olvassuk, ugyanis átlagosan 120 ezer forintot kap kézhez a magyarországi átlagnyugdíjas."
Nyugdíjasok álomhónapjának lehet nevezni a novembert, ha a kormányszóvivői tájékoztatókat olvassuk, ugyanis átlagosan 120 ezer forintot kap kézhez a magyarországi átlagnyugdíjas. Nem kapnak egy fillért sem az idősek, hiszen a kormány már rég elvette a nyugdíjasoktól nemcsak a 13. havi, de a 12. havi nyugdíjat is – jelentette ki azonnal a legnagyobb ellenzéki párt frakcióvezetője.

Hát akkor most kapnak-e átlagosan 120 ezer forintot a nyugdíjasok, vagy sem, csak dísznek tettek-e a postások mellé biztonsági embert, vagy van is mire vigyázni a sötét mellékutcákban? Ez itt a kérdés. Az általam ismert nyugdíjasok például kapnak, örülnek a talált pénznek, naptárukban piros betűs ünnepnek van bejelölve az a nap, amikor sorra kerülnek. Van helye az összegnek, fejben már mindegyikük elköltötte, elsősorban ebből lesz karácsonyra ajándék és új mosógép.

Tegyük hozzá, nem mindenkinek jut százhúszezer, hiszen vannak 50-60 ezer forintból élő nyugdíjasok is, számításaim szerint nekik az inflációs korrekcióból és a tizenharmadik feléből jó, ha 40 ezer forint jut: egy felejthetetlen wellness-hétvége ára félpanzióval, az utazási költségek nélkül.

Azért említem a wellness-hétvégét, hiszen azt olyan természetességgel halljuk a reklámokban, mintha a nyugdíjas lét velejárója lenne már nálunk is, nemcsak Ausztriában. Holott itt még nem tartunk. Noha a mostani 120 ezer forintos átlagos juttatás azt sejteti, hogy az átlagos magyar nyugdíjas 160 ezer forintot kaphat havonta, a valóság kissé sötétebb és differenciáltabb. De mégsem annyira sötét, mint ahogy azt az ellenzékből láttatják, előre vetítve a még sötétebb jövőt, a mostani 50 éven felüliek gyatra nyugdíjkilátásait.

Az igazság most is a kettő között valahol félúton van. A Ratkó-korszakban, az ötvenes évek elején születettek ugyanis örüljenek, ha 65-70 évesen nyugdíjba mehetnek, annak következményeként, hogy egyre kevesebben tartanak el egyre több nyugdíjast – akárcsak Európában mindenütt. S megemelem a kalapom az előtt is, aki meg tudja mondani, tizenöt év múlva mennyi pénzzel, milyen feltételekkel lehet majd élvezni a megérdemelt pihenés első napjait.

Olvasóink írták

 • 4. homer 2007. november 13. 00:00
  „Olvasva a "jegyzetek" kommentárjait, el kellene gondolkodni kedves szerzők, tálan a mai magyar valóságtól kissé el tetszettek maradni ..”
 • 3. El Nyomottka 2007. november 11. 10:37
  „Abban az országban ahol egy bolti eladó kb. nettó 60eFt-ot visz haza, ott az átlagnyugdíj 120eFt? Én mindent elhiszek, mert a Marson élek...”
 • 2. S.Grandpierre Cecília 2007. november 10. 19:30
  „Hát lehet, hogy valóban álomhónap a november a nyugdijasoknak, isz azt álmodhatják, hogy mennyit költhetnek. De hamar elmúlik az a boldogság, ha bemennek a boltba. Persze van akinek tényleg sokat ?/ visz a postás, mert a régi rendszerben jó állása volt, közel a tűzhöz. Mert aki kétkezi munkás volt, messze az elittől az most is keveset kap.
  Egyébként meg a kormányszóvivő és a kormány tagjai, a képviselők az év minden hónapjában álomban ringatózhatnak annyi pénzből, amennyit hazavisznek, juttatnak. Döbbenet a különbség! Meg sem érdemlik! Hiszen nem tudják az országot vezetni, munkájukat a lehető legocsmányabbul végzik, hisz az ország csödbe van. Ki kap azért fizetést, hogy valamit tönkretesz teljesen? Hát ők. Mi meg álmodozzunk egy jobb létről. Sajnos én nem tudok aludni, és álmodozni csak a természet és az érzéseim fölött szoktam. A valóságos tények nem ringatnak álomba sem egy hónapra, semmi pénzért. Pláne nem alámizsnákról szeretnék álmodozni. Szerintem inkább ébredezni kellene már mindenkinek. Én fohászkodom azért, hogy örökre álomba ringjanak azok, akik a közösből annyit vesznek el, amennyi nem illeti őket. Nem dolgoznak meg érte, és másokat sanyargatnak, alamizsnákat osztogatnak, miközben ők saját juttatásaikon vitatkoznak, ahelyett, hogy a nép szolgájaként!!! végeznék tisztességgel a dolgukat.
  A Médiának - köztük a T. Délmagyarország újságíróinak is kötelessége lenne az igazságról szólni, írni bármi áron is!
  Iszonyatosan nagy a felelősség rajtuk, ezt nem gondolják? Hiszen nagyon nagy szerepük van a szemléletek formálásban. Lenne, lenne!!!
  Tsiztelettel:”
 • 1. Attila 2007. november 10. 12:21
  „120 ezer de jó lett volna :).Én 30 ezer forinttal kaptam többet most novemberben. Amenyi most jött egész pontossan 65 ezer forint (ebbe benne van a 13.havi második fele,s s visszamenőleges pénz is.).Ha minden hónapban megkapnám ezt a 65 ezer forintot szavam nem lenne .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közelítő tél

"Három családból kettő támogatást kér az államtól gázra vagy távhőre. Ezen nem is nagyon kell… Tovább olvasom