Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Tételesen

JEGYZET - "Ki mondja meg ma, hány forint lesz egy liter benzin januárban, mennyibe kerül egy euró?"
„Kedves ügyfelünk! Felesleges kiprintelni, mire az utolsó oldal kijön a nyomtatóból, úgyis megváltozik." Így kezdődött az a levél, amelyet egy adótanácsadó cégtől kaptam legutóbb: mellékletében a 2013-as, adózással kapcsolatos gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények módosításáról tájékoztatott. Ebben az egy mondatban minden benne volt, amit manapság a külföldi befektetők kiszámíthatatlan gazdasági környezeten értenek.

Nem csak a külföldiek számára átláthatatlan és követhetetlen a magyar jogszabályi háttér és döntési mechanizmus: kiszámíthatóságra vágyna a hazai kisvállalkozói réteg is. Főleg az önfoglalkoztató – valójában kényszerből létrejött – vállalkozók, és azok a törpék, akik hébe-hóba még egy-két embernek munkát is adnak. Elvben örülniük kellene, hogy végre az egyszerű és kis összegű tételes adóval, a katával mindent egy összegben letudhatnak, de az örömük nem lehet felhőtlen. Könyvelőjük előveszi a számológépet, és felteszi az egyetlen kérdést, ami alapján dönteni lehet a kérdésben: mekkora lesz a bevétele 2013-ban?

Honnan tudjam? – kérdez vissza az ügyfél. Honnan tudjam, mikor megy csődbe az a cég, amelyiknek eddig benyújtottam a számláimat, és ha nem is határidőre, de kifizetett? Ki mondja meg, változik-e a vezetés, az újak velem akarnak-e a jövőben is dolgoztatni, vagy mást, esetleg olcsóbb megoldást keresnek a piacon? Jóstehetség vagy londoni elemző legyen a talpán, aki sejti, hány forint lesz egy liter benzin januárban, mennyibe kerül egy euró, emelkedik-e az energia vagy az alapanyagok ára, milyen újabb adók jönnek? A vállalkozó tovább sorolja az érveit: ha neki nem fizetnek, és 100 ezer forint adótartozása keletkezik, ki is eshet a tételes adózók közül.

A tételes adó lehetett volna az, amire rábólinthattunk volna: végre született egy kisvállalkozásokat segítő, több százezer embert érintő döntés. Egyelőre azonban csak azok örülhetnek és választhatnak, akik még biztos lábakon állnak. Ők azok, akiktől tervezhető, fix bevételre számíthat az állam.

Olvasóink írták

  • 1. v.imre 2012. december 04. 10:07
    „Csak egy egér kuncogás ehhez a címsorban feltett kérdésre: "Ki mondja meg ma, hány forint lesz egy liter benzin januárban?" Ma a megfázás köhögés rohamaim miatt hajnalban korán ébredtem, s kezdettől hallgattam az MR1 híreit. Fél kilencig mindegyikben elhangzott, hogy a MOL valamely közeli naptól 3-5 forinttal csökkenti a benzin és a gázolaj árát, s ezért azok 410-430 forintért lesznek kaphatóak a kútjainkon. Nem használok benzint, lábhajtányom van, de mintha a kutakon jelenleg 310-330 forintos aktuális árakon kínálnák az üzemanyagot? :-)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar advent

„Egyre több a szociális sebesültek száma, otthonok, családok, egzisztenciák vesznek oda." Tovább olvasom