Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Tűzoltó leszek, vagy EP-képviselő

"Népbolondításért nem is jár több a bizalomból, mint 9 százalék."
A napokban hozták nyilvánosságra annak a nemzetközi felmérésnek az eredményét, amely szerint a magyarok a tűzoltókban bíznak leginkább (a megkérdezettek 98 százaléka), s a politikusokban legkevésbé (9 százalék).

A lánglovagok olyanok, mint az őrangyalok, ha jön a riasztás, indulnak, segítenek, mentenek, teszik a dolgukat: pontosan, kiszámíthatóan, szakszerűen, őszintén és alázattal. Könnyű és jó bízni bennük. Nem így a politikusokban, akik csak maguk tehetnek arról, hogy soha nem látott mélységekbe süllyesztették az irántuk érzett bizalmat. Míg az a bizonyos morális iránytű a tűzoltók kezében olyan szilárdan mutat mindig ugyanabba az irányba, mint Toldi kezében a petrencerúd, a politikusoknál úgy mozog a mutató, mintha rulettet játszanának. Az egymás legyűrésére trenírozó politikusok talán már észre sem veszik, hogy éppen azokat használják lövedéknek is és céltáblának is, akikre annyira szeretnek hivatkozni: az embereket. Népbolondításért nem is jár több a bizalomból, mint 9 százalék.

Friss élményünk az európai parlamenti választás – tudja-e valaki, mennyi lesz a fizetése a most megválasztott uraknak és hölgyeknek? A legnagyobb egyetértésben hallgatott róla valamennyi szervezet, beleértve az új erő önjelölt hőseit, szentjeit, megváltóit is. Még a lángnyelvű Morvai Krisztina sem tartotta fontosnak megosztani magyarjaival, mennyiért megy fizetett forradalmárkodni az annyit átkozott Brüsszelbe.

Akkor most tegyük meg mi, valamennyiük helyett a vallomást: a képviselőknek csak az alapfizetése 7665 euró (ami 280 forintos árfolyammal számolva is, 2 millió 146 ezer forint), minden ülésnapra napidíjat kapnak, 298 eurót (84 ezer forint); költségtérítést is jár nekik, az itthon felmerült kiadásaikra (irodafenntartás, telefon-, postaköltség stb.) havi 4202 euró (1 millió 176 ezer forint); az európai parlamenti üléseken való részvételhez szükséges utazási költségeket – s évi 4148 euróig (1 millió 162 ezer forint) más rendezvényekhez kötődő költségeiket is – külön megtérítik; a képviselők asszisztenseket is foglalkoztathatnak, ehhez az Unió havi legfeljebb 17 és fél ezer eurót (4 millió 900 ezer Ft) biztosít.

Akár büszkék is lehetnénk arra, hogy európai parlamenti képviselőink már európai fizetéseket kapnak. De mit mondunk a tűzoltóknak, akiket ezek a politikusok kétszeri napidíjukból meg tudnának vásárolni kilóra? (Persze ők nem eladók). Nekik marad a társadalom megbecsülése, bizalma, igaz, szintén magas európai számokkal.

Olvasóink írták

 • 8. legal 2009. június 13. 13:40
  „Az EU adófizetők azért arra is ad pénzt, hogy Szeged (ha kell, ha nem) szépüljön, gyarapodjon. Az, hogy nálunk ily siralmas fizetések, nyugdíjak vannak, ne sokaljuk, amit kapnak.”
 • 7. tihumachina 2009. június 13. 12:37
  „Én azért inkább tűzoltó lennék.
  Legalább senki sem köpne egyet ha elhaladna mellettem az utcán.”
 • 6. demeterkornel 2009. június 13. 12:04
  „Kár lenne tagadni, hogy egy kicsit csípi a szememet sz összeg, amit a politikusok EP képviselőként kapnak. Nem is feltétlenül az összeg nagysága, hanem a szerintem felesleg "kiadásokra" szánt pénz, aminek egy része csak papíron kiadás, valójában az otthoni pénztárat gyarapítja. Érdekes volt a jegyzet, szerintem a legtöbben nem voltunk eddig tisztában ezzel, legalábbis nem ilyen részletességgel.

  Az én véleményem, hogy amennyiben az EP-ben hitelesen és hatékonyan képviselik (képviselnék) az érdekeinket, akkor nem sajnálom (sajnálnám) tőlük ezt a pénzt, bár akkor is zavarna az az igazságtalanság, hogy a kapott pénzt nagy valószínűséggel nem azokra a kiadásokra fordítják, amire kapják.

  Érdekes a párhuzam a tűzoltók és a politikusok fizetése között. Pedig a tűzoltók majdnem annyi életet mentenek meg, mint amennyit a politikusok tönkretesznek.”
 • 5. legal 2009. június 13. 07:16
  „A kifogásolt mondat helyesen: A baj e jegyzettel inkább az, hogy a jegyzetíró tollából származó anyag tartalma az újságíró demokratikus államberendezkedés sajátossága ismerete hiányáról tanúskodik. Nevezetesen arról, hogy a parlamentben ülő pártok lehetősége az Alkotmány által korlátozott a demokratikus államrendünkben.”
 • 4. legal 2009. június 13. 07:09
  „Igazad van Mignon, átolvashattam volna írásomat a továbbítás előtt. Így van ez, amikor az ember sietve visszajavít korábban írott anyagában.”
 • 3. Mignon 2009. június 12. 23:53
  „A 180 forintos atszamolast en is keveslem, de azert meg lehetne ertelmesen hozzaszolni..............!”
 • 2. samu 2009. június 12. 20:06
  „Kedves ŐRFI FERENC !

  Menj a picsába, ha csak ennyire futja!

  BAZZMEG!”
 • 1. legal 2009. június 12. 19:32
  „Arra gondoltam az írott Délmagyarország reggeli elolvasása után, hogy mire ez a jegyzet az online kiadásba kerül, kijavítják benne a forint/euro árfolyamot 180-ról 280-ra. Ez csak elírás, hisz a szorzat végeredménye ezzel együtt korrekt. Az a bajom e jegyzettel inkább az, hogy a jegyzetíró tollából származó anyag tartalma az újságíró demokratikus államberendezkedés sajátossága ismerete hiányáról tanúskodik. Nevezetesen arról, hogy a demokratikus többpártrendszer specifikus érdekérvényesítő korlátozott lehetősége határolja be szerepüket.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdátlanul

"A nekünk kiszolgáltatott állatokkal így bánni ugyanis szégyenletes." Tovább olvasom