Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Ügyes vízumok

"Több mint félmillió magyart érint a speciális nemzeti vízum. Ezt a Gyurcsány-kormány találta ki az Ukrajnában, Horvátországban, valamint a Szerbia és Montenegró területén élő magyaroknak – a kettős állampolgárság megadása helyett."
Ha Európán kívülre lépnénk, akkor máris indulhatunk intézni magunknak a vízumot – turistát, tanulóit vagy éppen munkavállalóit, attól függően, hogy mi célból utazunk.

De létezik nemzeti vízum is. Az amerikai utazási engedély is ilyen abból a szempontból, hogy nálunk nemzeti presztízskérdéssé lett, az USA miként szabályozza a vízummentesség kritériumait. Nem mintha tömegével özönölnének csöpp hazánk fiai a kontinensnyi államszövetség területére.

Őrületes médiafigyelem kíséri az amerikai vízumügyet, mert sértve érezzük magunkat – a kölcsönösség hiánya miatt is. Hiszen míg mi az óceánon túlról vízum nélkül fogadjuk az amerikaiakat, addig ők szívóskodnak velünk – biztonságpolitikai okokra hivatkozva. E szempontból NATO-tagságunkra ugyanúgy legyintenek, mint a visegrádi országok közös föllépésére. A közép-kelet-európai országok közül egyedül talán a csehek kovácsolnak előnyt a katonai világszervezethez tartozásukból. Ősztől ők foglalhatják el a NATO helyettes főtitkári posztját, s tegnap azt is kiszivárogtatták, hogy Csehország bekerül a vízummentességi programba – ellentétben Szlovákiával, Lengyelországgal és más új uniós országokkal. E kivételezett helyzetért Magyarország töri magát diplomáciai vonalon, miközben az Államokon belül a Magyar Amerikai Koalíció is lobbizik – mintha ez lenne a legfontosabb vízumügyünk.

Több mint félmillió magyart érint a speciális nemzeti vízum. Ezt a Gyurcsány-kormány találta ki az Ukrajnában, Horvátországban, valamint a Szerbia és Montenegró területén élő magyaroknak – a kettős állampolgárság megadása helyett. Míg például a horvátok vagy a szerbek, éljenek bárhol a világon, teljes jogú polgárai nemzeti államuknak, addig a Magyarország határán túl élő magyar különleges tartózkodási vízumot kénytelen váltani, ha ide jönne. Ráadásul az engedély beszerzése drágább (minimum húszezer forint) és bonyolultabb, mint egy iránit egy hónapra vendégségbe hívni. A Magyar Köztársaság szabadkai főkonzulátusa hét pontba szedve, három oldalon át részletezi a feltételeket. Ezek közé tartozik, hogy Magyarországon „közjegyzői okiratba kell foglalni a kérelmező befogadását biztosító nyilatkozatot". De igazolni kell azt is, hogy ki és miből tartaná el a magyart, aki anyaországába csak vízummal érkezhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

E412

"Az E jelű adalékanyagok, színezékek, állományjavítók között sok ártalmatlan vagy úgymond, kis… Tovább olvasom