Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Veszett ügy

JEGYZET - ˝Szakácsnak tanul, negyvenévesen.˝
Magyarországon leginkább a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei nyugdíjasoknak kellett volna évtizedekkel ezelőtt, még fiatalon elmenekülniük. Akik Csongrádban, Békésben, Bács-Kiskunban élték le az életüket, nem döntöttek annyira rosszul, mint az előbbiek. Bár Budapesten egy ugyanígy végigdolgozott élet után most havi 30 ezer forinttal több is lehetne a nyugdíjuk. Ilyen következtetések levonására alkalmas a megyénként változó átlagnyugdíjak adatsora. Én is a saját zsebem ellensége vagyok; minél többet dolgozom az elmaradott Dél-Alföldön, annál inkább.

A legszívesebben tovább ironizálnék azon, hogyan viszonyul a statisztika az emberi természethez, mennyiben múlik saját elhatározásunkon túl a képességeinken, egyéb adottságainkon a sorsunk. Ez azonban tényleg komolyan foglalkoztat minden családot mifelénk. Ma a szokatlan pályamódosítások számítanak természetesnek. Operatőr ismerősöm újságolta a villamoson, hogy szakácsnak tanul, negyvenévesen.

Megbeszélték otthon, hogy ez a legésszerűbb döntés: ma, amikor számít, hogy bal vagy jobb kézzel emeli föl a vállára a kamerát, bármikor előadódhat, hogy elveszíti az állását.

Szakácsként viszont az ország másik felén, vagy nyugatabbra is el tud helyezkedni. Megnyugtatta, hogy a tanfolyamon nála idősebb egyetemi tanár csoporttársa van, már gyakorlatra is járnak. Ismerek olyan ötvenes férfit, aki hivatásos sofőr volt, most pedig Bécsben indított takarítóvállalkozást a feleségével. Vajon tizenöt év múlva őket nyertesnek nyilvánítja-e a statisztika?

Egy hete arról hallgattam előadást az algyői faluházban, mennyire kívánatos volna, ha a magyar fiatalok vidéken találnák meg a számításukat. A jelenlévők hozzászóltak, terítékre került a szórakozási lehetőségtől a mentalitásig sok minden. Láttunk táblázatot, épp arról, mennyien mentek el tíz év alatt. Az előadás-sorozatot az Európai Unió pénzelte – amely azért alakult, hogy segítse a munkaerő szabad áramlását. Abszurd helyzet volt. Eszembe sem jutott, csak utólag: akkor, ott épp mi, helyben maradók voltunk a követendő példa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végre

˝A legtöbb politikus nem közgazdász, nem ismeri a kereslet-kínálat összefüggését.˝ Tovább olvasom