Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

1965 óta keresi gazdáját egy Wartburg Limousine

Kecskemét - Sokak szekrénye mélyén lapul még egy-egy rég elfeledett gépkocsinyeremény-betétkönyv. Érdemes felkutatni a szelvényt, ugyanis a nyeremény nem évül el, és még több mint hétszáz autó keresi gazdáját.

Ötven évvel ezelőtt, 1961-ben indult útjára az a máig is tartó nyereményjáték, melynek köszönhetően az elmúlt öt évtizedben több mint kilencvenegyezer új autó talált gazdára. Az OTP Bank által kibocsátott betétkönyvek ára eleinte hatalmas összegnek számított. A legkisebb váltható címlet, az ötezer forint akkor három-négyhavi fizetésnek felelt meg. Azonban ennek ellenére is rövid idő alatt népszerű lett a betétkönyv, hiszen sokak számára ez jelentette a reményt, hogy hamarabb juthatnak autóhoz, és nem kell öt vagy akár tíz évet is várni egy négykeréken gördülő csodára.

Az első sorsoláson, 1961. augusztus 11-én összesen harmincegy autó lelt új tulajdonosra. Volt köztük Warszava, Moszkvics, Skoda Oktávia és Trabant is. Ezek a típusok évtizedeken keresztül szerepeltek a megnyerhető gépkocsik palettáján, ami időről időre újabb autókkal bővült.

Az első sorsoláson, 1961. augusztus 11-én összesen harmincegy autó lelt új tulajdonosra. Fotó: Origo.hu
Az első sorsoláson, 1961. augusztus 11-én összesen harmincegy autó lelt új tulajdonosra. Fotó: Origo.hu

Bár egykor óriási divat volt betétkönyvet váltani, mára sokan megfeledkeztek a kincset érő szelvényekről. Több mint hétszáz autóért máig nem jelentkezett a nyertes. Érdemes azonban felkutatni a fiók mélyén lapuló papírt, ugyanis a nyeremény nem évül el. A leghosszabb idő, ami után egy szerencsés nyertes jelentkezett, harminckét év volt. A betétkönyv tulajdonosa 2007-ben vette észre, hogy 1975. november 28-án egy Wartburg Limousine tulajdonosa lett, aminek értéke a sorsolás napján 74.300 forint volt. A nyertes természetesen nem egy harmincéves autót vehetett át, hanem a gépkocsi sorsoláskor érvényes árára tarthatott igényt. A bank nyilvántartása szerint azonban a legrégibb át nem vett nyeremény még ennél is korábbi. Egy 60.000 Ft értékű Wartburg Limousine ugyanis már 1965 óta vár gazdájára.

Jelenleg több mint kilencszáztízezer érvényes betétkönyv lapul valahol otthon, a fiókok mélyén, melyek mindegyike részt vesz a havi sorsolásokon. Legtöbb az ötezer forintos címletből kelt el, ebből több mint ötszázezer van most is forgalomban. Az ötezres és tízezres szelvények mellett a bank 1996-ban bevezette a húsz- és ötvenezres betétkönyveket is. A nyerési esély a címlet értékével arányosan növekszik, de a tulajdonos a betétkönyv címértékét bármikor ki is veheti.

Bács-Kiskun megyében eddig 3539-en örülhettek új nyereményautónak vagy az annak megfelelő összegnek. Érdemes egy kicsit kutakodnunk a fiókok mélyén, hátha éppen nálunk is lapul egy nyertes szelvény. Az OTP Bank honlapján a betétkönyv sorszámát begépelve néhány pillanat alatt kiderül, ránk vár-e a több mint hétszáz elfeledett nyereményautó egyike.

Olvasóink írták

  • 1. kakoszeged 2011. október 20. 12:06
    „...nekem is van régóta egy 5.000 HUF-os... van az első két szám, ami szerintem a névértéket kategorizálja és utána még hat vagy hét, ami változik...az első két számhoz hasonló sem került még kihúzásra soha...attól félek, hogy az enyémmel valami nem stimmel...mondjuk nincs náluk nyilvántartásban vagy ilyesmi...pedig én nem késnék le a húzásról, mert annyira kell a mani, hogy minden húzás után megnézem, hogy nyertem-e... :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült a kismedence, de engedély még nincs rá

ÁNTSZ engedély hiányában nem használhatják a kismedencét az uszoda vendégei.
Tovább olvasom