Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

A munkaügyi szabályokat megsértő vállalkozások listája

Kecskemét - Egy kecskeméti cég is található a feketelista.hu azon összesítésében, amelyet a munkaügyi szabályokat legnagyobb mértékben megszegő magyar vállalaltokból állítottak össze.

Feketelista a munkavédelem megsértőiről

A munkaügyi hatóság ez év augusztus 31-ével – a hatósági nyilvántartásra vonatkozó módosított jogszabályoknak megfelelően – törölte a honlapjáról az összes munkaügyi szabálysértő vállalkozás adatait. Mindenki tiszta lappal indul tehát, gondolnánk, ám a törlés nem vonatkozik a munkavédelmi bírságokra, ezeket továbbra is csak a határozat meghozatalától számított két év eltelte után törlik. A listán ennél hosszabb ideig nem szerepelhet a cégek neve és a kirótt bírság összege. Sokan fellélegeznek, nevük lekerül a szégyentábláról, de úgy véljük, két év is elegendő arra, hogy egy cég és vezetőinek jogsértéseit megismerje az üzleti élet, és levonja arról a következtetéseit – nyilatkozta Iklódi András főszerkesztő.

Új szabályok szerint

Mivel a korábbi büntetőhatározatokat törölték, most nem található olyan cég, amely neve mellett húsz-huszonöt elmarasztalás szerepel. Egyes táraságoknak azonban két év alatt is „sikerült" már négy-öt elmarasztalást és több millió forint bírságot „összegyűjteni". A cégformáknak megfelelően a listán a korlátolt felelősségű társaságok szerepelnek a legnagyobb számmal, ám hogy a részvénytársaságok sem angyalok, jelzi, hogy az ötszázas névsorban hatvanszor fordul elő a nevük.

A bírságok nagyságát tekintve a kétes dicsőségű első helyre a gödi székhelyű CU Elektronics Europe Kft. került. Két év alatt háromszor marasztalta el a munkaügyi hatóság, és összesen 9,7 millió forintra büntette. A büntetés nagyságát tekintve hatmillió forint bírásággal második helyezett a dunaújvárosi DARUSIN Ipari Gyártó, Szerelő és Szolgáltató Kft. „Mellékesen" az Egyesített Feketelista kimutatása szerint a céggel szemben az elmúlt négy évben hétszer indult adóvégrehajtás. A képzeletbeli „dobogó" harmadik fokára egyenként összesen 5,8-5,8 millió forint munkavédelmi elmarasztalással a jászberényi Jász-Plasztik Kft. és a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. állhatott. A fővárosi Szegedi út 35–37. szám alatt bejegyzett MASZ M6 Kft. alig marad le mögöttük ötmilliós bírságával. „Pontszerzős" helyre kerültek 4,5-4,5 milliós munkavédelmi bírsággal a kozármislenyi címen működő Balogh és Vidákovics Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., a pécsi Elvgép Épületgépész és Villamos Közkereseti Társaság, valamint a budapesti Médialog Logisztikai Zrt. A kétes hátterű listán egy kecskeméti cég szerepel: a Phoenix Mecano kecskemét termelő és Kereskedelmi Kft. 800 ezer forintos bírságot kapott a munkavédelem megsértéséért.

Ha eltekintünk a bírság nagyságától és az elmarasztalások számát nézzük, akkor egyértelműen az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. vezet; hatszor sújtották munkavédelmi bírsággal. Négy-négy elmarasztalással szerepel a listán a herendi „KER-AKTIV" Kft., a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt., valamint a nyíregyházi Fémszerkezet Építő és Szerelő Kft.

Kevesebb a munkabaleset

A munkaügyi hatóság összesítése kedvező megállapításokat is tartalmaz. Az első félévben összesen 7343 munkabalesetet regisztráltak, a legkevesebbet az elmúlt öt esztendőben. (2007 első félévében 9487 baleset történt.) Ennek arányában a halásos munkabalesetek száma is 65-ről ez évben 41-re mérséklődött. A legtöbb munkabaleset (1823) a Pest megyét és Budapestet magában foglaló közép-magyarországi régióban történt. Közép-Dunántúlon 1047, Észak-Magyarországon 969, Nyugat-Dunántúlon 914, Észak-Alföldön 855, Dél-Dunántúlon 805 és Dél-Alföldön 790 munkabalesetet regisztráltak.

Olvasóink írták

 • 6. macs 2011. október 17. 11:30
  „Miért nem csodálkozom, hogy a vállalkozások nagy része ott veri át az alkalmazottakat, ahol tudja?
  Igaz, hogy a foglalkozattottak száma katasztrófális, ennek 1000 oka van, az 1001-ik ok az, hogy nincs több munkahely. Tudja valaki, hányan dolgoznak ebben az országban feketén? Amennyiben sikerülne ezeket kifehéríteni, akkor jóval nagyobb lenne a foglalkoztatás.”
 • 5. szandokán 2011. október 17. 09:55
  „A parlamenti országgyűlési képviselők,jogtalanul felvett havi fizetésük listája mikor lesz közzé téve?”
 • 4. deszkás 2011. október 17. 09:54
  „Miért ez a kérkedés kedves munkaügyi ügyi? A foglalkoztattak létszámához katasztrófális!! És ami nem is került napvilágra? 1980:(fejből) 2700!!!”
 • 3. Horthyszobor 2011. október 17. 09:35
  „Azuj minimálbér a vállalkozóknak szól legfőképpen. Szívás lesz így is kevesen tudnak fizetni határidőre.”
 • 2. s3307 2011. október 17. 09:28
  „Vajon a Lakásszövetkezeteket mikor vizsgálják felül,hogy az 1970-be kötött munka szerződésekben foglaltakat mikor és hogyan hajtották végre,mikor meg szüntették a házfelügyelői állásokat.???”
 • 1. 620829 2011. október 17. 08:05
  „A kutya sem fogja elolvasni...csak szólok !....jövőre a megemelt minimálbérnél sok lesz a 4 és 6-órás munkarendben dolgozó....vagy munkanélküli .....-én szóltam !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A láncfűrész hangja buktatta le a fatolvajokat

A hideg beálltával megjelentek a fatolvajok Bács-Kiskun megyében. Szinte nem telik el úgy nap, hogy egy-egy embert ne fogjanak el a rendőrök. Tovább olvasom