Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Belvíz Kecskeméten: reménytelen küzdelem?

Kecskemét – Katasztrofális állapotok uralkodnak Kecskemét külvárosaiban a belvíz miatt. A mélygarázsokban és a pincékben közel félméteres víz áll. A delmagyar.hu helyszíni riportja.
Mint arról a nap folyamán több alkalommal is beszámoltunk, a kecskeméti önkormányzat elrendelte a másodfokú belvízvédelmi riasztást a város területén. A legrosszabb helyzet a Hetényegyháza felé vezető út környékén alakult ki, így Sutusfalu, Miklóstelep, Úrihegy és Belsőnyír a belvíztől leginkább sújtott terület Kecskeméten.

Első utunk az Úrihegyben élő Rozsnyói családhoz vezetett, akiknek nem is annyira új a most kialakult helyzet, lévén, hogy ők már évek óta küzdenek a vízzel. - Májusban jelent meg először a talajvíz a pincénkben – mondta el a delmagyar.hu stábjának Rozsnyói Ilona. - Nyáron szinte teljesen leapadt, ám a probléma ősszel ismét előjött. Akkor még csak pár centiméter magasan állt, így nem jelentett akkora problémát az eltávolítása. Ám az elmúlt hónapokban a folyamatos csapadékhullás katasztrofális helyzetet idézett elő. A pincében már közel félméteres magasságban áll a víz, szinte egésznap menni kell a szivattyúnak, amiből már kettő motorja le is égett – mondta el a megkeseredett édesanya. Hozzátette, az áramszámlájuk az egekben van a folyamatos működtetés miatt, de a víz nem akar eltűnni. A mélyhűtőjüket már két téglára kellett helyezni, hogy a vízszintje ne érje el azt. A legnagyobb problémát mégis a kazán jelenti, amely így működés képtelenné vált. Egy szerencséjük van, hogy a lakásuk vegyes tüzelésű, így nem fagynak meg. A jövő hétre a meteorológusok enyhülést mondanak, amitől nagyon tartanak, mert ezzel a helyzetük még rosszabbra fordulhat.

A város határában reménytelennek tűnő küzdelem folyik a lakók és a víz között - KÉPGALÉRIA

A Rozsnyói család után a Sutusfalu felé vettünk az irányt, ahol a helyzet egy cseppet sem jobb az Úrihegyinél. Az utcáról is jól látszottak az elárasztott pincék és mélygarázsok. Sétálva a kis utcákban, egy idősebb urat láttunk tüsténkedni a kertben. Az idős bácsit megkérdeztük, hogy van-e pincéje és milyen a helyzet nála. - Ne is kérdezzék aranyoskáim – jött az azonnali válasz Végh Lászlótól. Ezután beinvitált minket a kertbe, ahol legalább 40 cm víz áll az aknában, de a pincéjéhez képest ez még semmi. - Két hónappal ezelőtt kezdett el szivárogni a víz, akkor még nem tulajdonítottunk neki nagy szerepet, de pár hete az alagsorban, mintha kinyitottak volna egy csapot, úgy kezdett el ömleni a víz – mondta elkeseredetten a nyugdíjas férfi. - Néhány nap alatt több tíz centimétert emelkedett a vízszint, és a fiam segítségével pakoltuk a fontosabb dolgokat. Sajnos annyi pénzem sincs, hogy szivattyút vegyek, nemhogy a fogyasztása utáni számlákat befizessem- kesergett a megtört ember. A kazánját a fiával együtt már levágták, mert nem tudják elképzelni, hogy ez a víz valaha is el fog tűnni, ezért a tíz éve nem használt cserépkályhájával fűt jelenleg.

A környéket járva azt is láthattuk, hogy a kis nyári kerteket és a hobbikat sem kíméli a belvíz. Ezeken a területeken aligha sok zöldség és gyümölcs fog teremni a felázott talaj miatt idén...

Korábbi írásaink a témában:

Mint arról a beszámoltunk, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata január 4-én elrendelte a másodfokú belvízvédelmi készültséget a város területén. A készültséggel kapcsolatos legfrissebb információkról Nagypál Sándor, Kecskemét alpolgármestere tájékoztatta a delmagyar.hu-t.

- Melyek a legveszélyeztetettebb területek jelenleg Kecskeméten?
- A különböző városrészek közül jelenleg Kósafalu, Alsócsalános, a Sutus-sor és a mögötte lévő területek, Belsőnyír, Miklóstelep bizonyos részei, a Szolnoki-hegy és a Kőrösi hegy a legveszélyeztetettebb. Azt is mondhatom, szinte a fél várost érinti a belvízprobléma.

- Mennyi lakóház van veszélyben?
- Jelenlegi információim szerint 5-6 ingatlan van közvetlen veszélyben. Abban bízunk, hogy a belvízvédelmi készültség elrendelésének köszönhetően ez a szám nem kúszik majd tíz fölé, de természetesen ezt nagyon nehéz megjósolni.

Másodfokú belvízvédelmi készültség Kecskeméten - KÉPGALÉRIA

- Milyen jellegű munkák zajlanak most a városban?
- A vizet próbálják meg elszivattyúzni a szakemberek a veszélyeztetett területekről, illetve ezzel párhuzamosan zajlik az árkok, átereszek tisztítása is, hogy a nagy vízmennyiséget el tudjuk vezetni. Az önkormányzat illetékei állandó kapcsolatban vannak a katasztrófavédelemmel, a tűzoltósággal, a vízgazdálkodási társulattal, a Bácsvíz Zrt.-vel, valamint a mélyépítő társasággal is, akik a munkaeszközöket biztosítják.

- Tervezik-e igénybe venni a vis maior alap támogatását?
- Igen, erre a másodfokú készültség elrendelése után lesz lehetőségünk, és élni is kívánunk vele. Addig is az önkormányzat máris elkülönített nyolcmillió forintot a munkálatok finanszírozására. Az a célunk, hogy a lakosság kárát a minimálisra csökkentsük, és megelőzzük a nagyobb baj kialakulását.

Korábban írtuk

A delmagyar.hu információi szerint a kecskeméti önkormányzat a másodfokú készültség elrendelésével egy időben nyolcmillió forintot máris elkülönített a védekezési munkálatok finanszírozására.

További részletek hamarosan!

A kecskeméti önkormányzat elrendelte a másodfokú belvízvédelmi
Készültség Halason is

Szerdán másodfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el Kiskunhalason is a helyi védelmi bizottság, mert a hét második felére jelzett felmelegedés hatására olvadó hó miatt több utca és ház kerülhet víz alá.
készültséget a város közigazgatási területén. A II. fokú készültség azért vált szükségessé, mert a város több pontján jelentősen megnőtt a belvízzel elöntött területek nagysága és már lakóingatlanokat is veszélyeztet. Az önkormányzat közleménye szerint szükségessé vált az ideiglenes, talajszinten elhelyezett nyomóvezeték kiépítése, nyílt csapadékvíz elvezető árok ásása, és a szivattyúzási munkálatok végzése, valamint lakóházak homokzsákkal történő bevédése. Az ingatlanok megközelítése érdekében megerősítik az utak pályaszerkezetét is.

Olvasóink írták

 • 9. rodeziai 2011. január 07. 12:57
  „6. hozzászólás kecskeméti2 2011.01.07. 00:26

  igen, van benne valami, vagy csak azokkal foglalkoznak, vagy pedig azokat bünteti az ég”
 • 8. jozko 2011. január 07. 12:45
  „Jók a képek!

  1.
  "Reménytelen küzdelem folyik a lakók és a vízközött"
  Úgy is mondhatnánk: A láthatatlan ember farkasszemet néz a vízzel.

  2.
  "Másodfokú készültség"
  A holland vízügyes itt tényleg röhögögörcsöt kapna!

  Nem vagyok érzéketlen a mások baja iránt /sem/.
  De ha baj van, tényleg az lássék a képeken-ha meg nem publikus, ne is legyenek képek!

  A Mercedesz gyár elkezdte a kétéltűek próbagyártását?
  Sajnos nem csak Kecskeméten lenne rájuk szükség.”
 • 7. Admin07 2011. január 07. 09:43
  „Az átkos szocializmusban a volt Állami Gazdaságok rendben tartották a belvízelvezető árkokat. A gengszterváltás után a földtulajdonosok betemették a vizesárkokat (a földutakat beszántották) , így növelve földterületüket. Az eddigi aszályos időszakban ez nem tűnt fel senkinek, most meg lehet állami segítségért kiáltozni!”
 • 6. kecskeméti2 2011. január 07. 00:26
  „Nekem van egy sejtésem, hogy ez az egész valahol a támogatásokról szól. korábban írták hogy csak fideszes településekre jellemző az árvíz, és ebben van valami.”
 • 5. csafe 2011. január 06. 20:44
  „Fél méter? A mienkben másfél méter áll a 150 cm mély pincében.
  Áll az udvarban is. Csak azt tudnám miért fizettem évente több ezer forintot a vízgazdálkodási társulásnak??”
 • 4. 620829 2011. január 06. 19:32
  „lamatic...ez hunnia...itt csak az élősködők és a pártktonák vannak preferálva...és a lényeg persze a többinek_adózz és kussolj!.........szép kis hely ez---már csak annak-aki még maradt!”
 • 3. lamatic 2011. január 06. 15:34
  „Csak az a siralmas hogy a "mi" politikusaink és a belvízvédelmi szakembereink, független attól melyik párthoz tartoznak egy nagy "0"-k. Sajna. Egy holland vízügyi szakember ennyi víz láttán, szerintetek mennyi ideig röhögne...Aztán nem hinné el hogy ennyi víz miatt van problémánk...Ez nem is víz mondaná, kedves holland barátunk....és röhögött tovább. Majd miután abbahagyta hálát adott az istennek hogy nem magyar "szakértők" és fizetésüket felvevő munkatársak dolgoznak Hollandiában, mert ugye akkor ő megfulladna a vízben...”
 • 2. rodeziai 2011. január 06. 14:03
  „csak a fideszes településeket önti el a víz”
 • 1. antikos 2011. január 06. 13:54
  „Hirtelen megijedtem, hogy a mi Nagy Sanyink ott kavar... De megnyugodtam, hogy ez Pál is:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szirénázó mentőautó karambolozott a belvárosban

Egy ember megsérült, amikor csütörtök délután egy esethez riasztott mentőautó személygépkocsival ütközött össze Kecskemét belvárosában. Tovább olvasom