Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Betiltották a galambok etetését Kecskeméten

Kecskemét - Júliustól akár 50 ezer forintos büntetést is kaphat, aki galambokat merészel etetni Kecskemét közterületein, vagy a több lakásos társasházak erkélyein. Online tudósításunk a mai ülésről.
Délre végeztek a képviselők a napirendi pontokkal. Az ebédszünet után zárt ülés és beszámolók következnek. Ezzel mai online online tudósításunk véget ért, köszönjük Olvasóink figyelmét!

11:52:
a közgyűlés döntése értelmében több iskola sportudvara is nyitva tart a szünidő alatt. A nyolc iskola pontos nyitvatartási idejéről később tájékozódhatnak majd olvasóink honlapunkon.

11:45: a közgyűlés döntése értelmében idén is lesz Európai Autómentes Nap Kecskeméten, mégpedig szeptember 22-én. Az ehhez szükséges 500 ezer forintos fedezetet a város biztosítja.

11:27: meghosszabbított útvonalon közlekedik július 1-től a 2D jelű autóbusz, amelynek új megállót alakítanak ki a Mercedes gyár 1-es kapujánál lévő parkoló területén. Szintén július 1-től munkanapokon megszűnik a 2D Noszlopy parkból induló 7.50-es és a Daimler út 1 szám alól induló 8-30-as járata, ezekre ugyanis a felmérések szerint nincs igény - döntött a közgyűlés. A részletes menetrendről hamarosan tájékoztatjuk majd Olvasóinkat!

11:25: módosította a közgyűlés a Kecskemét Kártya szerződési feltételeit. Így a jövőben azok is igényelhetnek kártyát, akik ugyan nem rendelkeznek kecskeméti lakóhellyel, de munkaviszonyban itt dolgoznak, és erről munkáltatói igazolást mutatnak be. Július 1-től a társaság két akciót is indít. Az egyik akció keretében minden tizedik igénylő ingyen kaphat Kecskemét Kártyát. A további kedvezményekről, és a kártyával kapcsolatos bővebb információkról pénteken olvashatnak bővebben a delmagyar.hu-n.

11:08: az imént elfogadott a közgyűlés két döntéselőkészítő tanulmányt. A közösségi közlekedés-fejlesztési változatok között például a belvároson átmenő közúti forgalom csökkentését, a Széchenyi téri végállomás megszüntetését és új decentrumok kialakítását, a mai csillagpontos autóbusz hálózat felülvizsgálatát, a csökkentett illetve a 0 emissziójú járművek tömegközlekedésbe állítását vizsgálják tovább. Több képviselő is tájékoztatást kért a projekt részleteivel kapcsolatban, és a szót emeltek a közvélemény bevonása kapcsán is.

10:46: a képviselők döntése értelmében pályázatot nyújt be a kecskeméti önkormányzat a Dél-alföldi Operatív Program körében a kecskeméti városháza funkcióbővítő felújítására. A polgármester tájékoztatójából kiderült, hogy ezzel egyrészt javulnának majd a hivatalban dolgozók munkakörülményei és erősödne az önkormányzati ügyfélbarát funkció, másrészt az épület igazi idegenforgalmi attrakcióvá válhat majd. A projekt bruttó 4,9 milliárd forintba kerül, amelynek várhatóan 90 százalékát lehet pályázati forrásból megszerezni. Brúszel László képviselő felszólalásában fontos és megvalósítandó feladatnak minősítette a városháza felújítását, és kérte a pontos tájékoztatást a tervekről. Kohajda László megemlítette, hogy jó lenne, ha egyszer a külterületek élőkre is jutna a városnak 500 millió forintja.

10:33: eredménytelennek nyilvánította a közgyűlés a város gázközmű vagyonának értékesítésére kiírt zártkörű pályázatot. A kizárólagos pályázóként meghívott Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. ugyanis késve nyújtotta be a pályázatát, ráadásul a minimális nettó 108,4 millió forintos értékesítési ár helyett mindössze 95 millió forintot kínált.

10:30: továbbra is ingyenesen használhatja a „Gyermekkert" Kecskeméti Waldorf Egyesület a Napsugár utcai óvoda helyiségeit. Erre az ingatlan értékesítéséig, de legkésőbb 2012. augusztus 31-ig kapott jóváhagyást a közgyűléstől.

10:25: Újabb belterületekbe vonásokról döntött az imént a közgyűlés. Összesen 46 újabb földrészlet belterületbe vonását kezdeményezi a város a földhivatalnál, ezek közül 16 Alsószéktóban, 18 Belső-Máriahegyben, 2-2 Felsőcsalánosban és Városföldön, 3-3 Matkón és Törökfái területéén, 1-1 pedig Kisfáiban és a Széchenyivárosban található.

10:14: a képviselők döntése értelmében tilos lesz a jövőben galambot etetni Kecskemét közterületein és a több lakásos házak erkélyén, vagy függőfolyosóján. Ez szabálysértésnek számít majd, ami 50 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A szigorításra azért van szükség, mert a galambok rendszeres etetése erőteljes elszaporodásukhoz vezetett. Zombor Gábor elmondta, a felügyelők először csak figyelmeztetnek, de akik úgymond üzemszerűen etetik a galambokat a főtéren, számíthatnak a büntetésre. Az előterjesztés minden párt részéről támogatást kapott. Marczi Albert azért megemlítette, hogy például a 10. emeleten hogyan ellenőriz majd a közterület-felügyelet…

09:47: a közgyűlés döntése értelmében autista óvodai csoportot működtethet ősztől a Kecskeméti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és Logopédiai Intézet. A csoport beindítása idén mintegy 1,2 millió forintos kiadást jelent, amely beépül az idei költségvetésbe. Mák Kornél alpolgármester elmondta, hogy ez hat gyereket érint a városban, és természetesen egyeztettek ez ügyben a megyei önkormányzattal, ahol támogatták az elképzelést.

09:37: vége a napirend előtti felszólalásoknak, a napirendről szavaznak a képviselők.

09:33: Kriskó Dávid (LMP) a Kecskemétre tervezett Történelmi Históriapark kapcsán tett franciaországi látogatásáról számol be, melyben elmondta, hogy a városnak óriási felelőssége lesz, hiszen a kinti témapark jelentős mértékben az önkéntesekre épül, és ilyen szempontból mi még gyerekcipőben járunk, éppen ezért fontos lesz az ifjúságpolitika fejlesztése.

09:31: Dr. Zombor Gábor válaszában elmondta, hogy teljesen természetes, hogy aki nem lép be az új rendszerbe, valamivel többet fog fizetni, de az előbb hallott számokat túlzásnak találta.

09:25: Marczi Albert (MSZP) az új szelektív hulladékgazdálkodásról szóló rendelet kapcsán emelt szót, miszerint július 1-jétől nem a beígért maximum 100 forinttal, hanem akár havonta 1000 forintnál is többet fognak fizetni a lakosok, ha nem azonnal térnek át az új szelektív hulladékgyűjtésre. De ezt lehetetlennek tartja a képviselő. Kérte, az önkormányzat tájékoztassa rendesen a lakosságot az új díjszabásról.

09:20: Falusi Norbert (LMP) az önkormányzatok autonomiájáért emelt szót, bírálva a kormány terveit, mely megnyírbálná ezeket. Úgy fogalmazott, hogy jelenleg "zsákutcás a fejlődés", és inkább a helyi erőket kellene megerősíteni. Kiemelte, hogy a Fidesz szintén felelős az ország és a városok eladósodása miatt. Kecskeméten egy emberre 60 ezer forint adósság jut.

09:14: kezdődik a tényleges napi munka, Brúszel László (MSZP) napirend előtti felszólalásával, aki szintén a rajzfilmstúdiót méltatta. Szintén gratulált a 100 éves KTE-nek, reményét fejezve ki a sikeres folytatásra. Ezt követően a polgárőrség fontosságát, feladatát méltatta.

09:11: vége a mintegy 9 perces kisfilmnek. Ezt követően a polgármester elismerést nyújtott át a filmstúdió vezetőjének.

09:01: elkezdődött a mai ülés. Dr. Zombor Gábor polgármester Mikulás Ferencet, a Kecskeméti Rajzfilmstúdió igazgatóját és kollégáit köszönti, majd a képviselők egy a stúdió által készített kisfilmet tekintenek meg, ami hatalmas sikert aratott az idei KAFF-on.

08:55: a mai ülésen dönt a közgyűlés arról, beadja-e pályázatát a városháza felújításra. Az előzetes számítások szerint önerőből mintegy 500 millió forintot kellene biztosítania az önkormányzatnak az 5 milliárd forintos teljes költségből.

Köszöntjük Olvasóinkat a kecskeméti közgyűlés élő online tudósításán. Az ülés hamarosan megkezdődik, már gyülekeznek a teremben a képviselők.

Olvasóink írták

 • 8. szatyi 2011. június 30. 12:33
  „"4. ízizí 2011.06.30. 10:57 "

  Lehet, de csak katalizátorral!”
 • 7. dublini 2011. június 30. 11:08
  „4. ízizí 2011.06.30. 10:57
  Na ez ugye egy nagyon összetett kérdés...
  Attol függ, hogy kiváltottad-e elötte a levegő-terhelési engedélyt, illetve, a hozzátartozó adókat és illetékeket befizetve kiváltod az adott időszakra érvényes bérletedet, amit a megfelelő szak6óság bármikor ellenörizhet....”
 • 6. Wacky 2011. június 30. 11:04
  „...De abból ugyebár nem lehet hasznot húzni...”
 • 5. Wacky 2011. június 30. 11:03
  „inkább csak lőjék őket, mert telefossák (már bocsánat) a várost, Szegedet is!!”
 • 4. ízizí 2011. június 30. 10:57
  „Tessék mondani! Fingani lehet még legálisan? eszem....<moderálva> megáll...”
 • 3. zoltanszabo 2011. június 30. 10:52
  „A nyitó beszéd előtt melyik himnuszt játszották--énekelték el ? a lassú , gyászost v. a régit ?”
 • 2. kecskeméti2 2011. június 30. 10:51
  „én egyet értek <moderálva> kivan a sok galambbal már a főtéren.”
 • 1. dublini 2011. június 30. 10:45
  „...és most álljunk fel és ütemesen tapsoljunk!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél milliót vittek el egy lakásból

Betörtek egy kalocsai lakásba az elmúlt napok valamelyikén – közölte a rendőrség. Tovább olvasom