Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Bokrétaünnep: évente száz mérnököt képeznek az új kecskeméti tanszéken

A Kecskeméti Főiskola GAMF Karának Járműtechnológia Tanszéke bokrétaünnepséget tartott pénteken, miután a 1,5 milliárd forint értékű – javarészt EU-s támogatással megvalósuló – új oktatási épület immáron elérte legmagasabb pontját, a 9 métert.
A bokrétaünnepségen prof. dr. Palkovics László a projekt vezetője elmondta:„A főiskola az utóbbi időben nagy energiát fektetett abba, hogy hosszú távon a Mercedes-Benz és beszállítói igényeinek megfelelni tudó, felsőfokú járműipari szakemberek képzését tudja biztosítani. Kimagasló siker számunkra, hogy a héten – a felsőoktatásban az országban elsőként – a Kecskeméti Főiskola GAMF Karán a járműmérnöki alapszakon beindult a gyakorlatorientált/duális típusú képzés. A főiskola nagyban hozzájárul a térség fejlesztéséhez, a járműipari központban az iparvállalati igényeknek megfelelően, közösen kialakított világszínvonalú képzésen vehetnek részt a hallgatók, megkönnyítve ezzel a frissdiplomások elhelyezkedési lehetőségeit is."

Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét alpolgármestere is méltatta a főiskola munkáját, és elért eredményeit: „A térség kiemelt járműipari központtá nyilvánításához az elmúlt időszakban rendkívül erőteljes aktivitást kellett kifejtenie minden szereplőnek: az önkormányzatnak, a főiskolának, és a közösen létrehozott AIPA Kft.-nek is."

Galéria kép

A főiskola a járműmérnöki alapszak oktatási infrastruktúrájának létrehozására pályázatot nyújtott be 2010-ben „Autóipari szakemberképzés infrastruktúrájának fejlesztése a Kecskeméti Főiskolán" címmel. A pályázat keretében a főiskolán egy 800 négyzetméter alapterületű, összességében 2000 négyzetméteres épület készül, amely felszereltségét és eszközeit tekintve is a legmodernebb járműipari oktatási bázisnak minősül az országban, így a tervek szerint a járműipari kutatás-fejlesztés központja is lesz.

Az alagsorral együtt háromszintes épület felépítéséhez 700 köbméter vasbetont, 2000 négyzetméter téglafalat használtak fel, az üzemeltetéséhez 20 km elektromos vezetéket kötöttek be. Az épületben többek között helyet kapnak olyan, a modern járműtechnikai oktatásban és kutatásban elengedhetetlen eszközök, mint a dinamikus motorfékpad, a teljes jármű hajtására és fékezésére alkalmas próbapad, valamint gépkocsi alrendszerek vizsgáló és mérő berendezései, a tervek szerint több mint 40 új gépjárműipari eszköz, berendezés, valamint több mint 30 új IKT- és hálózati eszköz kerül beszerzésre és beépítésre.

Az ünnepségen a beszédeket követően, a bokrétaként szolgáló fácskára dr. Danyi József a Kecskeméti Főiskola rektora mellett prof. dr. Palkovics László projektvezető, Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét alpolgármestere, Dr. Fedor Mihály a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség képviselője, Vermesy Sándor a kivitelező Strabag MML Kft. ügyvezetője, és a projektmenezdsment tagjai kötöttek szalagokat.

Az épület befejezésének várható dátuma 2012. október vége lesz, a kész tanszék átadását december közepére tervezik, így jövő félévi tanulmányukat már itt kezdhetik meg a Járműtechnikai Tanszék duális típusú képzésére idén felvett hallgatók. A tervek szerint a tanszéken évente 100 mérnököt képeznek majd.

Az „Autóipari szakemberképzés infrastruktúrájának fejlesztése a Kecskeméti Főiskolán (TIOP-1.3.1-10/1-2010-0003)" című projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Olvasóink írták

  • 2. lukrecia 2012. szeptember 09. 15:03
    „Itt Agóra csodák palotáját építenek. Csoda lesz ha valaki bemegy. Ezért iskolások számára kötelezővé teszik a megjelenést.”
  • 1. geza 2012. szeptember 07. 17:24
    „Ennyit jelent ugye a Mercedes....Szegeden meg "gyártják" a "senkinek nem kellő" jogászokat, bölcséseket, közgazdászokat...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb autólopások Kecskemét térségében

Megint aktívak az autótolvajok Kecskemét térségében, ugyanis a napokban összesen három autót is… Tovább olvasom