Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Dömping: már most ezrek pályáznak Mercedes-állásra

Kecskemét - Óriási a tolongás a kecskeméti Mercedes-gyárnál: már eddig is több ezren adták be álláspályázatukat, pedig a termelés csak 2012-ben indul a tervek szerint 2500 dolgozóval.

Jelenleg a leendő üzem helyén még csak daru- és oszloperdő látható, de a színfalak mögött javában zajlanak az események. A németek tervei szerint teljes kapacitáson 2500 ember dolgozhat majd Kecskeméten, de csak 2012-től. Ehhez képest a toborzás jó ideje elindult.

„A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. eddig több mint 90 magyar dolgozót vett fel, és 2010-ben további 300 főt szeretne alkalmazni" – válaszolta kérdésünkre Sztipichné Kozári Edina kommunikációs vezető. Nem csoda, hogy az érdeklődés jelenleg is óriási.

Bálint István, a Dél-Alföldi Regionális Munkaügyi Központ Kecskeméti Kirendeltségének vezetője a delmagyar.hu-nak elárulta, egyelőre az üzem miatt nincs túl nagy felhajtás, ám szokatlan mennyiségű önéletrajz érkezik. „Az utóbbi időben példátlanul sok, több száz álláspályázatot kaptunk. A háttérben egyértelműen a Mercedes-gyár áll, mivel zömében olyan emberek tapogatóznak nálunk jobb lehetőségek iránt, akik jelenleg munkahellyel rendelkeznek."

Az igazgató kiemelte, a Kecskeméten és környékén lakók az állások nagyjából 40 százalékát tölthetik be, a maradékra az ország többi részéről és Németországból vesznek fel munkásokat. Hozzátette, hogy a hozzájuk beérkezett pályázatok száma eltörpül a stuttgartiak honlapjára (www.career.daimler.com/kecskemet) befutó jelentkezések mellett. Oda a Mercedes tájékoztatása szerint több ezer önéletrajz érkezett, bár februárban a kadafalvai tanműhelyben tartott információs napon Danyi József, a Kecskeméti Főiskola rektora azt mondta, értesülései szerint a németek több érdeklődőre számítottak. Persze könnyen lehet, az emberek egyelőre várnak, mondván, messze van még a 2012-es start.

Ilyen lesz a 2012-re elkészülő Mercedes-gyár
Ilyen lesz a 2012-re elkészülő Mercedes-gyár.
Látványterv

A Mercedes először a helyi magot alakítja ki

Túlzott kapkodásra valóban nincs ok, mivel az állások zöme a következő két évben talál gazdára, így a klasszikus szakmunkások felvételére is várni kell. A vállalat most a „speciális" munkahelyeket tölti fel, először a helyi irányító részleget szeretné kialakítani.

„2010 végéig körülbelül 500 fő - németek és magyarok egyaránt - dolgozik majd a projekten, leginkább diplomásokat és technikusi végzettséggel rendelkező szakembereket keresünk. Ők alkotják majd a későbbi gyár magját. Olyanokra van szükségünk, akik tanulni akarnak, mivel vezetésükkel történik majd azon szakmunkások képzése és irányítása, akiket 2011-2012-ben veszünk fel" – vázolta a közeljövőt Kozári Edina.

Nyilván egy ekkora üzemnek a legkülönbözőbb végzettségű és képesítésű dolgozókra van szüksége, így álláslehetőségek egész tárháza várható. „Többek között a logisztika, minőségmenedzsment, műszaki üzemfenntartás és karbantartás, gyártás, informatika, emberi erőforrások, beszerzés, valamint pénzügy és kontrolling területekre keresünk embereket" – sorolta a munkaköröket a sajtóreferens. Bálint István ehhez annyit tett hozzá, hogy mind a közép-, mind a felsőfokú végzettségűek közül a szakmai tapasztalattal és a német nyelvtudással rendelkezők élvezhetnek előnyt.

A februári, kadafalvai információs napon Markus Mönkhoff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. személyi ügyekért felelős ügyvezetője ugyanakkor kiemelte, a nyelvtudás hiánya nem kizáró ok. A munkavállalók a szükséges nyelvoktatást megkapják. Most is van mintegy húsz olyan alkalmazott, aki egyelőre nem gyakorol, csak napi 4-6 órában németül tanul.

A Mercedes legújabb koncepcióautója, a Genfi Autószalonon bemutatott F800 Style Concept

A Mercedes lehetséges beszállítói találkoztak

Az ITD Hungary és a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a napokban üzletember-találkozót szervezett Kecskeméten azoknak a hazai létesítmény-üzemeltetési vállalkozásoknak, amelyek a Mercedes gyár beszállítói lehetnek - tudta meg az MTI az ITD Hungary sajtóosztályától.

A Daimler AG nemzetközi versenyben választ fővállalkozót a Kecskeméten felépítendő Mercedes gyár teljes körű üzemeltetéséhez. Az ITD Hungary rendezvényének az volt a célja, hogy a lehető legtöbb hazai vállalkozás, mint potenciális beszállító, bemutatkozási lehetőséghez jusson, és bekerüljön a versenyző multinacionális cégek látókörébe.

Az interneten keresztül jelentkező hazai létesítmény-üzemeltető vállalkozások közül- a tevékenységre, minőségre, gazdasági-pénzügyi stabilitásra, nyelvismeretre vonatkozó kérdőív kitöltését követően - több mint 70 cég jött el a kecskeméti eseményre.

A Facility Management Fórum keretében Peter Blaurock, a Mercedes Benz Manufacturing Hungária Kft. műszaki, üzemeltetési és karbantartási igazgatója ismertette a projektet, majd a cég üzemeltetési és beszerzési vezetői adtak tájékoztatást a leendő feladatokról és elvárásokról. Ezt követően a befektető által kijelölt tíz nemzetközi létesítmény-üzemeltetési vállalat mutatkozott be rövid prezentáció keretében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkötözték az eladónőt az ékszerrablók - fotóval!

Mintegy 15 millió forint értékben rabolt ékszereket két férfi Kiskunhalason, a baseball sapkát és napszemüveget viselő tettesek megkötözték az ékszerbolt eladónőjét. Tovább olvasom