Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

Életfogytiglanra ítélték a bajai biztosítási gyilkost

A másodfokú bíróság is életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtotta pénteken azt a bajai férfit, aki egy fiatal nőt megmérgezett, majd egy másik áldozatát is megpróbálta megölni, hogy hozzájusson nagy összegű életbiztosításukhoz.
Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyész, illetve a vádlott és védője is fellebbezett. A Szegedi Ítélőtábla több emberen, előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének kísérletében és más bűncselekményekben találta bűnösnek a 31 éves Merész Róbertet, aki legkorábban 30 év fegyház letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

A nőtlen, szakmunkásképzőt végzett vádlott, aki ellen több büntetőeljárás is folyt, elhatározta, hogy bűncselekmények révén jut jelentős összeghez. Nehéz anyagi helyzetben lévő ismerőseivel kockázati életbiztosítást köttetett, azt állítva, a szerződés féléves várakozás után átalakítható befektetési életbiztosítássá, amellyel a BAR-listán szereplők is hitelhez juthatnak. A vádlott arra kérte a sértetteket, hogy az általa megnevezett személyeket jelöljék meg kedvezményezettként. A férfi eltervezte, hogy miután az életbiztosítást megkötik, de mielőtt a hat hónapos várakozási idő letelik, a sértetteket megöli, hogy az életbiztosítás összegét megszerezze. 2006 tavaszán egy akkor 21 éves nőt - hosszas unszolás után - beszélt rá egy kétszer 20 millió forintos összegű életbiztosítás megkötésére.

A vádlott 2006. augusztus 11-én egy bajai kávézóba hívta a sértettet, majd onnan a férfi lakására mentek, ahol a lányt kedvenc likőrjével kínálta, amibe mérget tett. A lány, miután távozott a lakásból, rosszul lett, életveszélyes állapotban szállították kórházba, csak a szakszerű orvosi ellátásának köszönhető, hogy nem szenvedett idegrendszeri károsodást. Bár a sértett nem halt meg, a vádlott hamis papírok segítségével megpróbálta felvenni a biztosítási összeget. Az ügylet azért hiúsult meg, mert a biztosító egyik alkalmazottja a kárigény benyújtása után látta a sértettet, és ezt jelezte is a budapesti központnak, így a pénzt nem utalták ki. A férfi 2006 májusában egy másik anyagi nehézségekkel küzdő nőt is rábeszélt életbiztosítások megkötésére, esetében a két szerződés összege meghaladta a 36 millió forintot.

A vádlott 2006. november 10-én találkozott a sértettel, a nő italába ismét olyan mérget kevert, mint az első alkalommal tette. A nő később rosszul lett, kórházba került, majd november 23-án elhunyt. A sértett halála után a vádlott megpróbált hozzájutni a biztosítási összeghez, de a gyanús körülmények miatt megtagadták a kifizetést. A férfi 2007 tavaszán tudomást szerzett arról, hogy a vizsgálatok során a sértett exhumálását tervezik. A vádlott hamis okiratokkal rávett két férfit, hogy segítsenek neki a holttest kihantolásában. Neki is láttak a munkának, ami feltűnt a helybelieknek, akik értesítették a rendőrséget. A vádlottnak még sikerült elmenekülnie a helyszínről, de később elfogták. Merész Róbert a kétnapos tárgyaláson, az utolsó szó jogán, tagadta a gyilkosság, illetve a gyilkossági kísérlet elkövetését. Azt állította, hogy "csupán" hitelezési csalással próbált nagyobb összeghez jutni.

Mivel a táblabíróság az első fokon eljáró Bács-kiskun Megyei Bíróság ítéletéhez képest egy újabb csalási kísérletben is bűnösnek mondta ki a vádlottat, megnyílt a harmadfokú eljárás lehetősége. A tárgyaláson mind az ügyész, mind pedig a vádlott és védője is élt a másodfellebbezés lehetőségével, így az ítélet nem jogerős. Az ügy a Legfelsőbb Bíróságon folytatódik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szponzorok hiánya keseríti el Boronkayt

Boronkay Péter, városunk kétszeres paratriatlon világbajnoka, szeptember 9-én Kínában állt rajthoz, hogy megvédje címét. A félkarú vasember bronzéremmel tért haza. Tovább olvasom