Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Elfogadták Kecskemét 2010-es költségvetését

Kecskemét - Hitelfelvétel nélkül, 37 milliárd forintos bevételi és kiadási főösszeggel fogadta el Kecskemét közgyűlése csütörtökön a város 2010. évi költségvetését, melyből 13 milliárd forintot fejlesztésre és beruházásra fordítanak.
Zombor Gábor (Fidesz) polgármester, a költségvetési rendelet előterjesztésekor elmondta: a költségvetés működési bevételei és működési kiadásai mérlegének egyensúlya biztosított, működési hitel felvételével nem kell számolni, annak ellenére, hogy az állami támogatás aránya évek óta drasztikusan csökken.

A polgármester hangsúlyozta: 2007 óta 29,5 százalékról 18,8 százalékra apadt az összes bevételen belül az állami támogatás aránya az önkormányzat költségvetésében. A folyamatosan csökkenő állami támogatás következményeként, az előzetes számítások szerint, 2010-ben több mint 700 millió forinttal kap kevesebbet a város a központi költségvetésből, mint amennyit 2009-ben kapott.

Zombor Gábor kiemelte: a közgyűlés 2006-2010 között átstrukturálta a költségvetést: a működési kiadásokat a költségvetés 81,6 százalékáról 65,6 százalékra sikerült csökkenteni az átszervezések és a takarékos gazdálkodás következtében.

Ez tette lehetővé, hogy a beruházásra fordítható összegek költségvetésen belüli arányát 18,4 százalékról 34,4 százalékra növelték, ami azt jelenti, hogy a 2006-ban beruházásra fordított 5 milliárd forinttal szemben 2010-ben 13 milliárd forintot költenek a város építésére - fűzte hozzá.

Zombor Gábor emlékeztetett arra: a közgyűlés 2008-ban zártkörű kötvénykibocsátásról döntött 7 milliárd forint névértékben, mely lehetővé tette a megkezdett fejlesztések felgyorsítását, további fejlesztések megkezdését.

A polgármester szerint az elmúlt két év történései igazolják a kötvénykibocsátás megalapozottságát.

"Ha nem történt volna meg a kötvénykibocsátás, akkor ma nem Kecskeméten folyna a Mercedes beruházás" - tette hozzá a város első embere.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogolyszökési kísérlet Kecskeméten

Kecskemét - Szökést kísérelt meg egy előzetes letartóztatásban lévő férfi a Kecskeméti Városi… Tovább olvasom