Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza 2°C | 8°C Még több cikk.

Elindult a duális képzés a Kecskeméti Főiskolán

Csütörtökön töltötték első gyakorlati napjukat a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.-nél és a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-nél azok a hallgatók, akik szeptemberben kezdték a gyakorlatorientált (duális típusú) járműmérnök-képzést a Kecskeméti Főiskola GAMF Karán.
A főiskola és a két iparvállalat azzal a céllal fogott össze, hogy olyan járműmérnökök kerülhessenek ki a képzésből, akik már a végzéskor rendelkeznek ipari tapasztalatokkal, így jobban megfelelnek a cégek elvárásainak. A Kecskeméti Főiskola hallgatói az első „fecskék" Magyarországon a német mintájú duális típusú/gyakorlatorientált képzésben.

Idén szeptemberben 25 hallgató kezdhette meg tanulmányait a Kecskeméti Főiskola gyakorlatorientált járműmérnök képzésében. Ők nemcsak a központi felvételi eljárásban szerezték meg a felvételhez szükséges pontszámot, hanem a cégek felvételi válogatásán is jól szerepeltek. 14 hallgató a Knorr-Bremsénél, 11 pedig a Mercedes-Benz-nél tölti majd a gyakorlatorientált (duális típusú) képzés vállalati gyakorlati részét.


Ez szemeszterenként eltérő hosszúságú, de átlagosan 12 hetet jelent. A képzésben részt vevő hallgatók a nyári oktatási szünet alatt is folytatják gyakorlati tanulmányaikat a cégeknél.

Prof. Dr. Belina Károly, a Kecskeméti Főiskola GAMF Karának dékánja örömét fejezte ki, hogy rendkívül nagy volt az érdeklődés a gyakorlatorientált (duális típusú) képzés iránt. Ennek köszönhetően a felvett hallgatók nagyon jó eredménnyel, magas pontszámmal – átlagosan 360 ponttal – kerülhettek be a főiskolára és eddigi munkájuk is figyelemre méltó. A dékán azt is kifejtette, nagyon fontos, hogy azok is részt vegyenek a mérnökök képzésében, akik a cégeknél mérnöki munkát végeznek, és jól ismerik a gyakorlatot. Belina Károly hangsúlyozta, hogy a közös képzés tovább erősíti az eddig is példásan jó és gyümölcsöző kapcsolatokat a Kecskeméti Főiskola és a két iparvállalat, a Knorr-Bremse és a Mercedes-Benz között. A pozitív tapasztalatok alapján a kar más szakokon is tervezi a gyakorlatorientált (duális) képzés beindítását, amelyről az érdeklődők a GAMF Karon szervezett nyílt napokon (2012. november 28., és 2013. január 22.) és a középiskoláknak szervezett tájékoztatókon („Roadshow") is hallhatnak.


Lepsényi István a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. vezérigazgatója elmondta, 2011. nyár végén a járműiparhoz kapcsolódva indultak el a képzéstípus bevezetésével kapcsolatos előkészítő munkák, melyben a Knorr-Bremse jelentős szerepet vállalt. A képzést az eddiginél lényegesen hosszabb vállalati gyakorlat, valamint a cégek és a hallgatók közötti sokkal szorosabb kapcsolat jellemzi. A gyakorlatorientált / duális típusú képzés ugyanis két lényeges pontban különbözik a hagyományos főiskolai alapképzéstől: a hallgató a képzési idő alatt jelentős időt tölt a vállalatnál – meghatározott időbeosztással, ugyanúgy, mint minden munkavállaló –, és a cégtől pénzbeli juttatást kap: ez a másik lényeges különbség. A képzés bevezetése meghatározó jelentőségű, mely egyfajta megoldást kínál a felsőoktatás és a munkaerőpiac igényeinek összehangolására.

Frank Klein, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezetője a következőket tette hozzá a duális típusú képzés gyakorlati részének megkezdéséhez: „A duális főiskolai képzés mind társadalmi, mint vállalati oldalról nagy jelentőséggel bír, hiszen egy növekvő szektor foglalkozási területén kínál tartósan biztos és nagyon értékes munkahelyeket.
A gyakorlatorientált duális főiskolai képzés lehetővé teszi a fiatal mérnökök számára, hogy a későbbi hivatásukban, a jövőbeni magas igényeknek megfeleljenek és a vállalat, értékes munkaerőként alkalmazhatja a friss „duális"diplomásokat. A duális főiskolai képzés lényege, hogy a tanulók elméleti oktatása mellett, a speciális gyakorlati ismeretek elsajátítása is kiemelt fontosságú a főiskolai képzés során. A gyakorlati oktatásban központi szerepet játszanak a vállalat Kecskemét/Kadafalván található, oktatási és képzési központja, illetve a gyáron belül az egyes szakterületeknél folytatott gyakorlatok. Büszkék vagyunk arra, hogy Kecskeméti Főiskolával és a Knorr-Bremsével közösen Magyarországon elsőként vezettük be a német mintájú főiskolai duális képzést és ezzel úttörő szerepet töltünk be a magyar felsőoktatásban is. A duális főiskolai képzés lehetővé teszi a fiatalok sikeres karrierkezdetét a munkaerőpiacon, és ugyanakkor ez egy biztos munkahellyel kapcsolatban nagy perspektívákat kínál."
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes HPV elleni oltás Baján

Baján folytatják a súlyos betegségeket okozó HPV elleni ingyenes védőoltás beadását. Az oltásokat az… Tovább olvasom