Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Hagyó-per: újabb vádlott vallotta magát ártatlannak

Nem ismerte el bűnösségét L. Ottó ötödrendű vádlott a Kecskeméti Törvényszéken Hagyó Miklós és társai ellen folyó per keddi tárgyalási napján.
L. Ottó, aki a 2006-os önkormányzati választások előtt Hagyó Miklós kampányát irányította, majd 2007-ben az akkor már főpolgármester-helyettes kabinetjének kommunikációs igazgatója lett, fenntartotta nyomozati szakban tett vallomását.

Hangsúlyozta: közvetett módon sem adott utasítást, és utasításokat sem közvetített a Budapesti Közlekedési (BKV) Zrt. vezetőinek a cég számára hátrányos szerződések megkötésére. A bíróságon írásos vallomását olvasta fel, kérdésekre megtagadta a választ a per jelenlegi szakaszában. Hangsúlyozta: bűncselekményt nem követett el, a lőszerekkel kapcsolatos vétség - házkutatáskor három, engedély nélkül tartott lőszert találtak nála - elkövetését elismerte.

A PR és kommunikációs diplomával, nemzetközi újságíró igazolvánnyal rendelkező vádlott azokra a "nem mindennapi körülményekre" utalt, amelyekkel a nyomozati szakaszban szembesült. Véleménye szerint a BKV körül a média által keltett közhangulatban várható volt, hogy őrizetbe veszik és letartóztatják. Fél évig volt előzetes letartóztatásban, majd házi őrizetbe került, jelenleg szabadlábon védekezik.

Emlékeztetett arra, hogy a 2006-os önkormányzati választási kampányban "nyugat-európai kampánytechnikákat" alkalmazva Hagyó Miklós óriási előnnyel nyert választókerületében. Hosszasan beszélt arról, hogy amikor 2007-ben megbízási szerződéssel a főpolgármester-helyettesi kabinet kommunikációs igazgatója lett, "új stílust, új szemléletet" hoztak a városházára. Hangsúlyozta: minden segítséget megragadtak az elsőrendű vádlott népszerűsítésére, nagyon sok látványos szituációkban volt látható az egykori főpolgármester-helyettes, akit a közszerepléseire felkészített, szerkesztette a weboldalait. "Túl jól végeztem a munkámat, ezért vagyok itt" - tette hozzá.

L. Ottó szerint a vádirat valótlan időpontokat tartalmaz, a vádirattal ellentétben nem 2007 januárjától állt alkalmazásban a főpolgármester-helyettesi kabinet kommunikációs igazgatójaként, hanem csak 2007 júliusában kerülhetett oda, mert vallomása szerint csak akkor fogadták el a főváros költségvetését. A nyomozati szakban történt kihallgatásán azt vallotta, hogy 2007 januárjától állt szerződésben a főpolgármester-helyettesi kabinetnél.

A vádiratban szereplő, a Well Reklám és PR Ügynökség Kft. és a BKV Zrt. között kommunikációs szerződésről elmondta: nem utasíthatta a tizedrendű és a tizenegyedrendű vádlottakat arra, hogy 2006 márciusában kössék meg a Combino villamosok népszerűsítésére vonatkozó, csaknem 60 millió forint összegű szerződést, mert ő csak 2007-ben került a főpolgármesteri hivatallal szerződéses kapcsolatba. A vádirat szerint a reklámügynökséggel további szerződéseket kötött a BKV, ezeknek a megkötésére az ötödrendű vádlott adott közvetett utasítást.

A vádirat szerint, L. Ottó 2007. januártól dolgozott megbízással a főpolgármester-helyettesi kabinetnél, ezzel párhuzamosan főállásban a Well Reklám és PR Ügynökség Kft. főállású stratégiai tanácsadója volt 2007. május 2. és 2008. december 19. között. Az ötödrendű vádlott szerint ez sem felel meg a valóságnak, mert már 2007. április 18-tól stratégiai igazgatóként dolgozott a Well Kft.-nél, ahol tényleges munkát végzett a vádirat állításával ellentétben, amely szerint 11,2 millió forint fizetést kapott, kimutatható munkavégzés nélkül.

A vádiratban a terhére rótt szerződések mindegyikével kapcsolatban tagadta, hogy köze lett volna hozzá. Az ötödrendű vádlott hosszasan indokolta a BKV Zrt. és a PR-ügynökségek közötti szerződések szükségességét. Véleménye szerint a BKV Zrt. évi 110 milliárd forintos költségvetéséből nem jelentős összeg a kommunikációra felhasznált 300 millió forint. Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró szükségesnek ítélte az ötödrendű vádlott nyomozati szakban tett vallomásainak a felolvasását. L. Ottó a nyomozati szakban is tagadta azoknak a bűncselekményeknek az elkövetését, amelyekkel meggyanúsították. A bíróság előtt tett vallomásával ellentétben a nyomozati szakban azt mondta: Hagyó Miklóssal közeli, baráti kapcsolatban volt.

A lakásának vitrinjében talált lőszerekkel kapcsolatban elmondta: Hagyó Miklóssal volt egy vadászaton, amikor emlékbe elkérte őket a főpolgármester-helyettestől, de nem tudta, hogy tartásuk engedélyköteles. Hagyó Miklós erre annyi észrevételt tette: nem ő adta a lőszereket az ötödrendű vádlottnak. A vádirat szerint az ötödrendű vádlott több olyan szerződés megkötésére utasította a BKV Zrt. alkalmazottjait, amelyek mögött tényleges teljesítés nem volt. A vádiratban foglalt cselekményekkel L. Ottó 152,5 millió forint kárt okozott a BKV Zrt.-nek. Az okozott kár nem térült meg. Az ügyészség L. Ottót folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével mint felbujtót, valamint lőszerrel visszaélés vétségével vádolja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliókat zsákmányoló trükkös tolvajok buktak le Bács-Kiskun megyében

Elfogták és le is tartóztatták azt a két férfit, akik a gyanú szerint idős embereket megtévesztve… Tovább olvasom