Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Kapd fel a gyémántcipőt, Hamupipőke!

Kecskemét – Elkezdődött a szalagavató-láz. Elsőként a Kecskeméti Református Gimnázium, majd hétről hétre a többi iskola tanulói is eljárják első táncukat. De vajon, milyen hosszú is az a bizonyos út az első próbálgatásoktól az ominózus estéig?
- A táncpróbák általában elég viccesek. A párommal egy alkalmat se tudunk úgy végigtáncolni, hogy ne röhögjük szét magunkat! Szerencsére az egész csapat ilyen vidám, így nem lógunk ki a sorból – meséli Vadász Csenge, akitől azt is megtudjuk, a kezdet nem volt egyszerű, de mostanra már mindenkinek egész jól megy a keringő. - Nagyon vártam a szalagavatót, de sajnos, egy durva sérülés miatt most annak örülnék, ha későbbre tolódna, hogy biztosan részt vehessek rajta. Furcsa belegondolni, hogy most minket néz majd az egész suli.

Egy végzős gimnazista életében a november-december az első táncot, a szalagavatót jelenti. Habos-babos, néha már menyasszonyi pompára hajazó ruhák, frizura- és sminkpárbaj, csupa csillogás, tömör gyönyör, könnyes-mosolygós szülői tekintetek.

A végzősök mindig úgy indulnak neki a táncpróbáknak, hogy az övék lesz a legjobb. De hosszú az út. Az optimistákból először realisták – „eltáncoljuk és kész" – majd pesszimisták – „atyaég, ez nem fog menni" – lesznek.

A végzősök már javában próbálnak életük első keringőjére. Fotó: Bayer Bence.
A végzősök már javában próbálnak életük első keringőjére.
Fotó: Bayer Bence.

- Természetesen nem lehet megtanulni táncolni három hónap alatt. A diákok az interneten legtöbbször profi táncosok videóit látják, és emiatt saját maguk felé is nagyobb az elvárás, és az első csalódások is nagyobbak – meséli Orcsik Attila, az Exotic TSE vezetője. – De ez nem is erről szól. Mindenkinek meg kell élnie a saját tündérmeséjét, és ezt el lehet érni ennyi idő alatt. Az egyén helyett a tömeg erejére kell koncentrálni. Egy-egy térformaváltás, láncreakció sokkal izgalmasabb és látványosabb, mint egy mesterien kiművelt lépés. És azért valljuk be, jóval könnyebb is. Mert ezek a gyerekek, fiatal felnőttek nem táncosok, de így nekik is sikerélményük lehet ezalatt a rövid idő alatt.

- A fegyelmet és a figyelmet nehéz fenntartani. Meg kell találni az egyensúlyt, nem csak tanárként kell tanítani, hiszen ez nem egy kiképzés. Az egész egy nagy buli kell, hogy legyen, ugyanakkor prezentálni kell három hónap alatt egy olyan táncot, ami mind a tanulóknak, mind a szülőknek tetszik. Le kell kötni a gyerekek figyelmét a próbákon, de a gyengébbekkel is ismételni és gyakorolni kell. Ez folyamatos koncentrációt igényel – meséli tapasztalatait Orosz Anikó, a Dance for Art tanára.

Az biztos, hogy a szalagavatókor minden végzősben tudatosul, ez az utolsó éve, és ha nem is ez a legfontosabb megpróbáltatás, mindenképpen egy mérföldkő minden diák életében.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

X-Faktor: Tibor könnyek között ment tovább

Kocsis Tibor lába alatt megremegett a föld az X-Faktor hatodik élőshowjában: nemcsak a hangszálproblémájával kellett megküzdenie, hanem a kiesés fenyegető veszélyével is. Tovább olvasom