Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Őszre elköltözik a Petőfi Sándor általános iskola

Várhatóan már szeptemberben a Kertészeti Főiskolai Kar épületében kezdi a tanévet a főiskola gyakorló iskolája.
Kettős szándéka van a Kecskeméti Főiskolának a Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola átköltöztetésével: egyrészt az iskola a Kertészeti Főiskolai Kar épületében lényegesen jobb körülmények közé és főiskolai kezelésű ingatlanba kerül, másrészt eggyel kevesebb telephely fenntartása megtakarítást jelent az intézménynek. Már csak a főiskola szenátusának kell az iskola alapító okiratát módosítania, az érintettek egyébként támogatják a költözést.

A korábban csak „sárga” iskolaként emlegetett Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola Budai utcai épülete az önkormányzat tulajdona, az iskolát azonban a Kecskeméti Főiskola üzemelteti a tanítóképzés gyakorló iskolájaként. Az elmúlt években a főiskola évente több tízmillió forintot költött az ingatlanra, hogy az oktatási feltételek elfogadhatóak legyenek, mostanra azonban olyannyira leromlott az épület állaga, hogy balesetveszélyessé vált és ellehetetleníti a minőségi oktatást.

A Kertészeti Főiskolai Kar épülete a 70-es, 80-as években jóval nagyobb hallgatói létszámot szolgált ki, így jelenleg hasznosítható szabad kapacitásokkal rendelkezik. A gyakorló iskola 240 tanulója, illetve 13 osztálya a szükséges átalakítások után optimálisan elhelyezhető az épületben, amely a főiskola kezelésében van. Az iskola a költözéssel lényegesen jobb körülmények közé kerül: jobb állapotú és nagyobb méretű tantermek, nemrégiben felújított sportcsarnok, tágas aula, nagy zöldfelülettel rendelkező udvar, helyben lévő étterem áll majd a gyerekek rendelkezésére. Az Erdei Ferenc téren a forgalom is kisebb, így a közlekedés és a parkolás is kedvezőbb lesz a szülők számára.

A főiskola számára az iskola áthelyezése évente hozzávetőlegesen 15 millió forint megtakarítást jelent, de sokkal fontosabb szempont az oktatási feltételek jelentős javulása.

A költözésről már több fórumon is megkérdezték az érintetteket. A Fenntartói Tanács, az alkalmazottak, a szülők fóruma és a diákönkormányzat is támogatják a főiskola vezetőségének elképzelését, már csak a Kecskeméti Főiskola Szenátusának döntése van hátra az iskola alapító okiratának módosításáról az új telephely megjelölésével.

Az iskola átköltözéséhez szükséges átalakítások tervei elkészültek, a munkálatok a szenátusi döntés után indulhatnak. A főiskola a nyáron beszerez minden szakhatósági engedélyt, hogy az oktatás szeptemberben már a Kertészeti Főiskolai Kar épületében kezdődhessen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Strandhelyzet: a pezsgőfürdőkkel van a legtöbb gond

Az eddig ellenőrzött medencés fürdőhelyek 75 százaléka felelt meg a közegészségügyi előírásoknak. Ám… Tovább olvasom