Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Pimpinella, Kárlosz, Monza - őrült neveket adtak volna a gyereknek

Kecskemét - Az anyakönyvi híreket átböngészve bizony sokféle különleges, sokszor meghökkentő utónévre bukkanhatunk manapság. Utánajártunk, vajon a kecskeméti szülők tavaly milyen neveket választottak legszívesebben gyermekeiknek.
Nevünkben a sorsunk – tartja a régi latin mondás. Az ókori rómaiak még hittek abban, hogy a név valamiféle misztikus hatalommal bír, és meghatározza viselője életét, ma azonban már sok minden más vezérli a szülőket akkor, amikor nevet választanak csemetéiknek. Vannak, akikre a divat, másokra a kedvenc sorozatuk, vagy éppen a tehetségkutatókban feltűnő sztárok vannak hatással. Akár a hagyománytisztelet, akár a trendek befolyásolnak bennünket, több ezer engedélyezett névből választhatunk.

- Idén Kecskeméten a legnépszerűbb leánynevek a Hanna, Zoé, Csenge, Jázmin, Anna és a Fanni voltak. A fiú utónevek közül Nikolaszt, Zsombort,
Pimpinella nem lehet a kislányunk

Az utóbbi években jó pár ötletre mondott nemet a Magyar Tudományos Akadémia. Ilyen leánynév volt többek között a Ginger, Kéti, Nancy, Kamor, Killa, Kitty, Vitéka, Marida, Kerkyra és a Pimpinella. A fiúk pedig nem kaphatták meg a Kárlosz, Marco, Angelo, Teddy, Picassó, Xenox, és Monza neveket.
Zétényt, Gergőt, Csongort, Ádámot és Ákost választottak legtöbben – tudtuk meg Bercsényiné Földházi Zsuzsannától, az önkormányzat Anyakönyvi és Hagyatéki csoportjának vezetőjétől. – Ebben az évben nem volt gyakori, hogy nagyon különleges, ritka neveket adtak volna a szülők gyermekeiknek. Inkább a jól bevált, napjainkban divatos nevek közül válogattak. Gyakori volt a Bálint, Bence, Máté, Hunor, Kristóf, Ákos és az Ádám is, a lánynevek közül pedig sokan választották a Lilit, Nórát, Rékát, és a Zsófit is – tette hozzá Zsuzsanna.

A csoportvezetőtől megtudtuk, ritkán fordul már elő, hogy a szülő nevét kapja a csemete. Aki mégis szeretné, hogy gyermeke továbbvigye az utónevét, az általában kettős nevet ad. Így a szülő neve mellé választanak egy különlegesebb vagy éppen divatos nevet.

Annak ellenére, hogy hatalmas az utónévválaszték, mégis vannak, akik valami újdonságot szeretnének engedélyeztetni. Hazánkban a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete minősítheti anyakönyvezésre alkalmasnak az utóneveket. - Idén Kecskeméten csupán néhány olyan utónév volt, amit nem engedélyeztek a szülőknek. Ilyen volt az Uldin, a Sándoráron és a Dorkász – sorolta az anyakönyvvezető.

Zsuzsanna elárulta, néhány kisgyermek azért idén is kapott ritka nevet. – Ilyen volt a fiúnevek közül a Denton, Demjén, Kleón, Achillesz és a Zolta, a leánynevek közül pedig a Miléna, Gerda, Jamina és a Zselyke - emelte ki Zsuzsanna.

Filmhősök között járunk

Népszerű filmek és sorozatok hőseivel bármikor összefuthatunk az utcán. A szappanoperák szereplőit lassan már megszokhattuk, de találkozhatunk akár a Gyűrűk ura trilógiából Frodóval, Gandalffal vagy Árvennel is. Ha kedvencünk éppen a Csillagok háborúja, akkor Anakin vagy Amidala is lehet gyermekünk neve, ha pedig meserajongók vagyunk, csemeténket anyakönyveztethetjük Hófehérkének, Cinderellának vagy Aladdinnak. A sorból persze a Mátrix Trinitije se maradhat ki, de két utónévvel lehet gyermekünk akár Dzsingiz Kán is. A nevekből érdekes összetételeket is alkothatunk. Ha ugyanis olyan szerencsések vagyunk, hogy ikreink születnek, méghozzá egy fiú és egy lány, akkor nevük akár Pál és Inka is lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ne induljon el ma sem esernyő nélkül

Továbbra is marad a sokéves átlagnál enyhébb idő. Esőkabát vagy esernyő azonban legyen nálunk,… Tovább olvasom