Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Pókersuli: így működik a blöff - videóval

A legtöbb embernek a blöff szó hallatán ma már talán azonnal a póker jut eszébe, ami nem is véletlen. Folytatódik a delmagyar.hu cikksorozata.
A pókerjáték során sokat használt eszköz a blöffölés. Aki nagyon jól tud füllenteni az asztalnál, azt általában jó pókerjátékosnak tartják. Ha ezt a „füllentés" részét kiszűrnék a játékból, biztosan nem volna ilyen izgalmas. A leosztások egysíkúvá és unalmassá válnának, gyorsan kiismerhető lenne mindenki az asztalnál.

A blöffölésnek sok fajtája létezik. Van, hogy az embernek egyáltalán nincs is kártyája hozzá, de előfordulhat az is, hogy várunk valami igazán jó kombinációra, de már ekkor megpróbáljuk ellenfelünkkel elhitetni, hogy nekünk megvan a nyerő lapunk. Nagyon összetett dolog, hogy egy adott partiban megéri-e hazudnunk a nyereség érdekében. Két tényezőt érdemes mindig figyelembe vennünk: a bent lévő zsetonok összegét és hogy az adott partiban hány ember vesz részt. Szintén jó dolog, ha ismerjük az asztalnál ülő ellenfeleink stílusát. Fontos hogy a bent lévő összeg megéri-e a kockázatot és figyelni kell arra is, hogy mekkorát emeljünk ahhoz, hogy a többieket dobásra kényszerítsük.


A legtipikusabb hiba az, amikor egy gyenge játékost próbálunk kiemelni a hívásunkkal, akikre jellemző, hogy szinte mindig, minden emelést megadnak. Biztosnak kell lennünk abban, hogy ellenfelünk elég jó játékos ahhoz, hogy a lapját el tudja engedni. Az adott partiban lévők száma ne legyen több három személynél. A legideálisabb, ha csak egy játékost kell kiblöffölnünk, mert így könnyebben elengedheti a határeset lapjait. A stílus is nagyon fontos. Ha az asztalnál laza játékosnak gondolnak minket, sokkal nehezebb lesz hívásunkkal kiemelni az ellenfeleket. Viszont ha látszatunk egy feszes játékost takar, aki mindig csak jó lapokat mutat, és azzal nyer, akkor nagyobb eséllyel dobják el a kártyáikat a partnereink, még akkor is, mikor egy erősebb kombinációt tartanak a kezükben. A legnehezebb és legfontosabb képesség az ellenfelünk kiismerése és hogy ki tudjuk találni milyen lapja is lehet.


Figyelni kell a partiban bent lévő összegre is, hisz ha sok zseton van bent, akkor ellenfelünk hajlamos lehet egy gyengébb lapra is megadni a hívásunk egy nagy nyeremény reményében. A pozíciónktól is függhet egy füllentés sikeressége. Minél később kerül ránk a sor egy adott játékban, annál jobb pozícióban beszélhetünk és ekkor már tudjuk hogy az előttünk levők hogyan cselekedtek. Ha első beszélők között vagyunk, úgy kell döntenünk, hogy az asztalon van még olyan, aki nem nyilatkozott a körben.

A világ egyik legjobb blöffjének tartják az alábbi videón látható színjátékot.

A blöffök királya.

 A World Series Of Poker 2003-as versenyén Scotty Nguyen - aki a legtöbb WSOP karkötő nyertesek listáján második- összecsapott Humberto Brenes-el, aki szintén nem rossz játékos - ő is több mint negyvenszer volt fizetős helyen ezeken a tornákon, és pókernyereménye már több millió dollárra tehető. Brenes-nek A 10-es lapja van, Nguyen-nek 3 8-as. Brenes jóval esélyesebb, mégis Nguyen hív. Sőt biztatja ellenfélét, hogy adja meg az emelését. Ezt a blöfföt a körítés és a színészi alakítás teszi igazán naggyá. Nem elég, hogy Scotty még meg is mutatja a lapjait:"Emberek! Erre e kézre hívtam százezer dollárt!". Utána leosztatja a két következő lapot és jön a slusszpoén: - 21!!! …!!! Azt hittem, hogy blackjacket játsszunk!

Olvasóink írták

  • 1. szegedifiú 2010. december 12. 22:21
    „Ne ebből a cikkből is sokat tanultam!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezüstszombat: nagy tömeg, kevés vásárló

Alig két hét és karácsony. Ezüst szombaton mégis kevés az ajándékot vásárló a központban. A pénzük vagy az idejük kevés a vásárlóknak? Ennek jártunk utána. Tovább olvasom