Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Szemereyné: évi ötmilliárddal nőhet Kecskemét bevétele

Kecskemét – Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester asszony a Mercedes beruházás részleteiről, a KTE-vel kapcsolatos rémes élményéről, a családról, és még számos érdekes témáról. Online interjúnk.
Szemereyné Pataki Klaudia : - Köszönöm az interjú lehetőségét és a kérdéseket. Megnyugtató, hogy sokan érdeklődnek Kecskemét jelene, jövője iránt. Külön hálás vagyok az Önök elismeréséért, mert ebből a mindennapokban nagyon kevés jut. Kívánok mindannyiuknak békés, boldog Karácsonyt és sikerekben gazdag Új Esztendőt.

Online interjúnk ezzel véget ért, az alpolgármester asszonyt várják hivatali teendői. Köszönjük szépen a kérdéseket!

kecskeméti: - KTE pálya sorsa mi lesz? Várható vmi előrelépés a közeljövőben?
Szemereyné Pataki Klaudia: - Látható a városra irányuló befektetői érdeklődés intenzív növekedése. Ez szerintem felgyorsítja a telektulajdonos ÍMagnum Hungáriával történő tárgyalásokat, és remélhetőleg ők is méltóbb módon kezelik majd a beruházást, illetve a város infrastrukturális fejlesztésekre vonatkozó elvárásait.

Tímea: - Úgy látom a családjáról még nem is kérdezte senki! Van-e gyermeke, és ha igen mennyi idősek?
Szemereyné Pataki Klaudia: - Köszönöm kérdését, egy hatéves kislányom van, egy igazi szőke is tündér, bár tudom, hogy mindenki számára a saját gyermeke a legcsodálatosabb. Most éppen a Karácsonyt várja nagyon, a férjemet próbálja körbeudvarolni, elbűvölni a minél jobb, szebb ajándék reményében.

Szabó Ágnes: - Milyen gyakran egyeztetnek a Mercedes vezetőivel a beruházás állapotáról? Illetve hogy érzi, teljesen elfogaták már, mint tárgyalópartner? Egyébként gratulálok eddigi remek helytállásról ott a sok férfi között!:)
Szemereyné Pataki Klaudia: - A Mercedes vezetőivel gyakorlatilag napi telefonos kapcsolatban vagyunk, és szinte hetente találkozunk személyesen is. Igaz, a beruházás menete a legkevésbé téma, hiszen az megy a maga útján. Ugyanakkor akár a beruházás során, akár a mindennapi életben számos olyan kisebb-nagyobb problémája adódhat a német vezetésnek és a dolgozóknak, amit helyismeret hiányában egyelőre csak segítséggel tudnak megoldani. Mi pedig segítünk, ez a dolgunk. Ezenkívül számos közös feladatunk van, ahogy fentebb már említettem, például a szakképzés. Tárgyalópartnerként pedig természetesen elfogadtak, hiszen az önkormányzat volt mindvégig a legfontosabb partnerük. A jó kapcsolat kialakulása pedig annak köszönhető, hogy meggyőződhettek róla: mi is pontosak, precízek vagyunk, minden vállalásunkat időben és maradéktalanul teljesítjük. Ezt egyébként a Mercedes vezetése is folyamatosan hangsúlyozza. Az elismerését pedig köszönöm, jó érzés tudni, hogy a kecskemétiek látják és értékelik a város érdekében végzett munkámat.

Gusztáv: - Az új lakóparkban a magyar, vagy a német munkások lesznek-e elkvártélyozva?
Szemereyné Pataki Klaudia: - Vegyesen. A Mercedes semmilyen formában nem határozza meg a dolgozóinak, hogy ki hova költözhet, hol bérelhet lakást. A lakóparkra azért van szükség, hogy legyen elegendő, megfelelő minőségű bérlakás. A dolgozók maguk döntik el, hogy azt választják-e vagy sem.

kecskeméti: - Tisztelt alpolgármester asszony! A történelmi emlékparkkal mi lesz? Nagy a csend körülötte.
Szemereyné Pataki Klaudia: - Ez egy hatalmas beruházás, az előkészítések sok időt vesznek igénybe. Így helyes, hiszen jelentős összegről van szó. Minden tekintetben körültekintően kell tárgyalni és eljárni, legyen az akár a helyszín, akár a befektető kiválasztása. A kapkodásnak nem lenne jó vége, ez az oka annak, hogy nem tudunk havonta újabb hírekkel szolgálni. Megnyugtatásul: kezdetben nem véletlenül volt akkora csend a Mercedes körül sem...

Szemereyné: „Összehangolt csapatmunka folyik minden téren, bizonyosan megbirkózunk a feladattal.
Szemereyné: „Összehangolt csapatmunka folyik minden téren, bizonyosan megbirkózunk a feladattal."

czirok: - Az egyéni választókörzetében milyen célokat szeretne megvalósítani ebben a ciklusban?
Szemereyné Pataki Klaudia: - Ahogyan azt a kampányban is hangsúlyoztam, mindenek előtt a közbiztonság javítására törekszem, mert nekem sem mindegy, hogy milyen társadalmi környezetben nő fel a kislányom. Szeretném, ha a részönkormányzat továbbra is ugyanolyan hatékonyan működne, mert akkor dönthetjük el közösen, hogy mire lenne szükség. Vannak elképzeléseim infrastrukturális fejlesztésekről is, de most is azt vallom, amit a kampányban: nincs értelme ígérgetni addig, amíg nem látjuk, hogy mire és milyen ütemezésben van lehetőség.

Focista: - remélem beférek még bár mindent megkérdeztek szinte amit akartam, viszont az érdekelni melyik sport a kedvence és szokott-e focimeccseket nézni?
Szemereyné Pataki Klaudia: - A kosárlabda a kedvencem, nagyon szurkolok a kecskeméti kosárcsapatnak. A focival kapcsolatosan viszont van egy rémes élményem. Egyszer kimentem a KTE meccsére, és olyan rosszul szerepelt a csapat, hogy még két öngólt is sikerült rúgniuk. Ez sem előtte, sem utána nem fordult elő szegényekkel. Ezért úgy döntöttem, hogy ha már ilyen szerencsétlenséget hozok rájuk, akkor inkább távolról figyelem a játékukat. És lám, bejön!

baross: - Igaz a hír, hogy a Mercedes beruházásnak köszönhetően várhatóan közel tízezer fővel növekszik a város lakosságszáma?
Szemereyné Pataki Klaudia: - Igen, nagyjából erre lehet számítani. Ez a lakosságszám növekedés abból adódik, hogy egyrészt a Mercedeshez jönnek német dolgozók, illetve hazai szakemberek, érkeznek majd beszállítók, és nyilvánvalóan a többség a családjával együtt költözik Kecskemétre. Ez nagy kihívás az önkormányzat számára is, fel kell rá készülnünk. Ezért dolgozunk egyebek között a közlekedésfejlesztésen, ezért kell óvodai, bölcsődei férőhelyeket bővítenünk, bérlakásokat építtetnünk. Összehangolt csapatmunka folyik minden téren, bizonyosan megbirkózunk a feladattal.

kecskeméti2: - Tisztelt Klaudia! Először is gratulálok eddigi pályafutásához nem véletlen hogy sokunk kedvence lett határozott és egyenes munkájával. Azt szeretném kérni, hogy ha lehet, egy kulissza titkot áruljon el a Mercedes beruházásról.:) Illetve engem is érdekelne mennyi pluszbevételt terveznek mondjuk 2013-ban a merci miatt? Köszönöm válaszát, minden jót!
Szemereyné Pataki Klaudia: - Köszönöm az elismerést. Azt hiszem, a kérdésre már fentebb válaszoltam. Csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy az említett ötmilliárd forint azokra az adóévekre vonatkozik, amikor a gyár már eléri a tervezett teljes kapacitást. Az üzleti titkaikba pedig érthetően bennünket sem feltétlenül avatnak be.

baloghné: - Üdvözlöm, sokakat érdekel, hogy a Mercedes által meghirdetett állásokról hol lehet információt szerezni?
Szemereyné Pataki Klaudia: - A Mercedes Benz Manufacturing Hungary Kft. folyamatosan hirdeti az állásokat. Első kézből ezeket az információkat a www.career.daimler.com/kecskemet honlapon lehet megtalálni.

kszabo: - Két kérdésem is lenne: mit szeret leginkább a szabadidejében csinálni, és mi a kedvenc főztje? Köszönöm. Szabóné
Szemereyné Pataki Klaudia: - Szabadidőmben utazni szeretek legjobban, bár az utóbbi években erre sajnos nem volt lehetőségem. Főzni pedig legjobban a hagyományos magyaros ételeket szeretem, például a gulyáslevest, lecsót.

pompei: - Hogyan látja, nőként nehezebb érvényesülni a politikában?
Szemereyné Pataki Klaudia: - Soha nem éreztem, hogy női mivoltom a politikai érvényesülésben akár hátrány, akár előny lenne. Igaz, hogy amikor leülök férfiakkal tárgyalni szinte soha nem fordul elő, hogy ne tennének megjegyzést női mivoltomra, megjelenésemre. Ez mindössze csak azért zavar, mert ezeknek a megjegyzéseknek nincs helye a hivatalos tárgyalásokon. Az viszont kétségtelenül minden nő számára nagy kihívás, hogy hogyan lehet egyszerre feleségként, családanyaként helyt állni, és közben felelősségteljes munkát végezni, legyen szó bármilyen hivatásról. Szerencsére, nekem nincs okom panaszra. Maximális támogatást kapok a családomtól, a férjemtől, ami nagyban megkönnyíti a munkát és az érvényesülést. Így sokkal inkább azt érzem, hogy nőnek lenni megtiszteltetés a sorstól, nem pedig nehézség.

jucus: - Van-e már valamiféle háttér megállapodás arról, hogy a Mercedes támogatja-e majd Kecskeméten a sportot, mint ahogyan Győrben az Audi a kézilabdacsapatot?
Szemereyné Pataki Klaudia: - Ilyen megállapodásról érthető módon csak az üzem beindulását követően lehet majd beszélni. Addig ugyanis a cégnek csak kiadásai vannak, nem pedig bevétele és haszna.

Az alpolgármester asszony örömmel válaszolt a delmagyar.hu olvasóinak kérdéséire.
Az alpolgármester asszony örömmel válaszolt a delmagyar.hu olvasóinak kérdéséire.

szegedi: - Ha szabad ilyet kérdezni, ki a legjobb barátja/barátnője a képviselők közül? Gondolom azt hogy kit nem szeret annyira feleslegesen is kérdezném.:)
Szemereyné Pataki Klaudia: - Közvetlen munkatársi kapcsolatba nem szeretek barátságot keverni, még akkor sem, ha sokan szimpatikusak számomra.

Tormási Zoltán: - Tisztelt Klaudia ! Szeretném Öntől megkérdezni, hogy mint egyéni önkormányzati képviselő szokott-e tartani lakossági fogadónapokat?
Szemereyné Pataki Klaudia: - Külön lakossági fogadónapot nem tartok, havonta egyszer van részönkormányzati fórum, de a körzetemből bárkit bármikor soron kívül szívesen látok. Természetesen telefonos időpontegyeztetés szükséges. Az elérhetőség a város honlapján megtalálható, a telefonszám 513-594. Egyébként alpolgármesteri tisztségemből adódóan minden hónapban van fogadónapom is.

turaid: - A hírek szerint 800 millió eurós beruházással épül meg a Mercedes gyár Kecskeméten. A város nagyságrendileg milyen bevételekre számíthat évente a cégóriástól?
Szemereyné Pataki Klaudia: - A bevételekben nyilvánvalóan az iparűzési adó lesz a legjelentősebb és „leglátványosabb" tétel. Nem szerencsés előre számolgatni, de realitásnak tűnik, hogy a Mercedes és beszállítói együttes iparűzési adóbefizetése évi ötmilliárd forint körül lesz. Ez azt jelenti, hogy a város iparűzési adóbevétele gyakorlatilag megduplázódik. Ha már rákérdezett, akkor itt szeretnék tisztázni egy fontos kérdést: minden feltételezés ellenére a Mercedes nem kap iparűzési adókedvezményt, és a törvény szerint nem is kaphat. Erre 2007. óta nincs lehetőség, azóta egy-egy településen belül az önkormányzatok nem kivételezhetnek egyetlen vállalkozással sem. Csak azt dönthetik el, hogy legyen-e ilyen adó, és ha igen, akkor érje-e el a maximális két százalékot vagy sem. Kecskemét egyébként a megyeszékhelyek között elsőként döntött úgy még 2007-ben, hogy az akkor 2 százalékos iparűzési adót fokozatosan, évente egy tizedszázalékponttal csökkenti 1,6 százalékra. Döntésünk helyesnek bizonyult, hiszen élénkítette a város gazdaságát, felkeltette a befektetők érdeklődését. A régóta itt tevékenykedő nagy cégek kasszájában több pénz marad, amit további fejlesztésekre tudnak fordítani. Visszatérve a kérdésére: az iparűzési adóbevételen túl már most látszik, hogy növekszik a városban a fogyasztás, nő az idegenforgalom bevétele, ami nem csak az önkormányzat számára, hanem az itt élőknek, dolgozóknak is mérhető hasznot jelent.

sutka: - Komoly műszaki képzés folyik a kecskeméti főiskolán, segít-e majd a város abban, hogy az itt tanulók gyakorlati képzésen vehessenek részt a Mercedesnél?
Szemereyné Pataki Klaudia: - Természetesen, hosszú hónapok óta ezen dolgozunk, és a Mercedes is ezt akarja. Németországban régóta úgynevezett duális képzés zajlik, amelynek lényege, hogy a felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatók és a szakképzésben részt vevő fiatalok a gyakorlati ismereteket a piaci szereplőknél, azaz a leendő munkaadóknál szerzik meg. A duális képzés bevezetése most már itthon is a kormány célkitűzése. Kecskemét ebben előbbre jár. A szereplők – közöttük önkormányzatunk - összehangolt munkájának köszönhetően a főiskola és a Mercedes már aláírta a duális képzésre is vonatkozó együttműködési megállapodást, és éppen ezen a héten születik egy ugyanilyen szándéknyilatkozat a Mercedes, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara valamint az önkormányzat között. Jövő tanévtől öt új járműipari szakmát oktatnak majd a kecskeméti önkormányzat fenntartásában lévő szakképző intézményekben, és a tanulók gyakorlati képzése a cégeknél, elsősorban a Mercedesnél zajlik majd.

kkrisz079: - Kézcsók, én csak azt szeretném megkérdezni, hogy a telek-per mennyire befolyásolja a beruházás végkifejletét? Sokáig csend volt, már azt hittem megegyeztek, erre nemrég jött a hír, hogy a per még mindig tart.
Szemereyné Pataki Klaudia: - A per az egykori tulajdonosok és a velük opciós szerződést kötő társaság között zajlik, ahhoz sem az önkormányzatnak, sem a Mercedesnek nincs köze. A volt tulajdonosok nem a telek miatt pereskednek, hanem a jutalék mértékét kifogásolják. Első perctől kezdve félreértés volt az, hogy ez bármit változtatna a beruházás menetén, ütemén, hiszen a terület végig per- és tehermentes volt, szó sincs arról, hogy a gazdák a földjüket akarnák visszakapni. Ez az ő ügyük, nekünk és a Mercedesnek annyi közünk van hozzá, mint bárki másnak: a sajtóból értesülünk a bírósági fejleményekről.

Szemereyné Pataki Klaudia: - Sok szeretettel köszöntöm a delmagyar.hu kedves Olvasóit, várom a kérdéseket!

09:55: Köszöntjük Olvasóinkat a Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester asszonnyal készített online interjúnkon! Az alpolgármester asszony hamarosan válaszol majd a neki feltett kérdésekre.

Korábban:

Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester asszonyhoz elsősorban a gazdasági kapcsolatok, az önkormányzati tulajdonú társaságok és a szakképző intézmények tartoznak. Ő koordinálja mindazt, amiben a Mercedes-beruházás kapcsán az önkormányzatnak szerepe van. Aki tehát érdeklődik Magyarország jelenlegi talán legjelentősebb beruházása iránt, most bátran felteheti kérdéseit az alpolgármester asszonynak.

Olvasóink kérdéseit december 8-án 11 óráig várjuk a cikk kommentjeihez, illetve a kecskemet@delmagyar.hu e-mail címre.

Olvasóink írták

 • 18. Arnika 2010. december 08. 19:38
  „16. frakk Volt lobbizás Gyurcsány és kormánya részéről, Bányai úr is meglepődött.”
 • 17. Arnika 2010. december 08. 19:37
  „16. frakk 2010.12.08. 11:51 Kérdezd meg a gyáriaktól, egyébként a Mercedes gyár honlapján megtalálhatóak a kritériumok.
  "Szegedi munkavállalókat látnak-e szívesen a gyárban?" A munkavállalás Uniós alapjog, nincs városhoz kötve.”
 • 16. frakk 2010. december 08. 11:51
  „Tisztelt Polgármester Asszony!
  Szeretném megkérdezni, miként választotta Kecskemétet a Mercedesz gyára? Történt -e lobbizás a kecskeméti vezetés részéről, ill. tettek e kedvezményt a letelepedésért? Előfordulhatott -e az a véletlen eset, hogy a Mercedesz önállóan választotta ki a kecskeméti helyszínt.? Szegedi munkavállalókat látnak-e szívesen a gyárban? Köszönöm.”
 • 15. kecskeméti 2010. december 08. 10:53
  „KTE pálya sorsa mi lesz? Várható vmi előrelépés a közeljövőben?”
 • 14. kszabo 2010. december 08. 10:09
  „Két kérdésem is lenne: mit szeret leginkább a szabadidejében csinálni, és mi a kedvenc főztje? Köszönöm. Szabóné”
 • 13. Szabó Ágnes 2010. december 07. 09:35
  „Milyen gyakran egyeztetnek a Mercedes vezetőivel a beruházás állapotáról? Illetve hogy érzi, teljesen elfogadták már, mint tárgyalópartner? Egyébként gratulálok eddigi remek helytállásról ott a sok férfi között!:)”
 • 12. Gusztáv 2010. december 07. 09:32
  „Az új lakóparkban a magyar, vagy a német munkások lesznek-e elkvártélyozva?”
 • 11. kecskeméti 2010. december 06. 13:28
  „Tisztelt alpolgármester asszony!

  A történelmi emlékparkkal mi lesz? Nagy a csend körülöllte.”
 • 10. czirok 2010. december 06. 11:33
  „Az egyéni választókörzetében milyen célokat szeretne megvalósítani ebben a ciklusban?”
 • 9. baross 2010. december 05. 21:01
  „Igaz a hír, hogy a Mercedes beruházásnak köszönhetően várhatóan közel tízezer fővel
  növekszik a város lakosságszáma?”
 • 8. kecskeméti2 2010. december 05. 11:30
  „Tisztelt Klaudia! Először is gratulálok eddigi pályafutásához nem véletlen hogy sokunk kedvence lett határozott és egyenes munkájával. Azt szeretném kérni, hogy ha lehet, egy kulissza titkot áruljon el a Mercedes beruházásról.:) Illetve engem is érdekelne mennyi pluszbevételt terveznek mondjuk 2013-ban a merci miatt? Köszönöm válaszát, minden jót!”
 • 7. baloghné 2010. december 04. 18:44
  „Üdvözlöm, sokakat érdekel, hogy a Mercedes által meghirdetett állásokról hol lehet információt szerezni?”
 • 6. pompei 2010. december 04. 18:24
  „Hogyan látja, nőként nehezebb érvényesülni a politikában?”
 • 5. jucus 2010. december 04. 12:47
  „Van-e már valamiféle háttér megállapodás arról, hogy a Mercedes támogatja-e majd Kecskeméten a sportot, mint ahogyan Győrben az Audi a kézilabdacsapatot?”
 • 4. Tormási Zoltán 2010. december 04. 12:11
  „Tisztelt Klaudia !
  Szeretném Öntől megkérdezni, hogy mint egyéni önkormányzati képviselő szokott-e
  tartani lakossági fogadónapokat ?

  Tisztelettel: Tormási Zoltán”
 • 3. turaid 2010. december 04. 11:18
  „A hírek szerint 800 millió eurós beruházással épül meg a Mercedes gyár Kecskeméten. A város nagyságrendileg milyen bevételekre számíthat évente a cégóriástól?”
 • 2. sutka 2010. december 04. 11:06
  „Komoly műszaki képzés folyik a kecskeméti főiskolán, segít-e majd a város abban, hogy az itt tanulók gyakorlati képzésen vehessenek részt a Mercedesnél?”
 • 1. kkrisz079 2010. december 03. 23:26
  „Kézcsók,én csak azt szeretném megkérdezni,hogy a telek-per mennyire befolyásolja a beruházás végkifejletét?Sokáig csend volt,már azt hittem megegyeztek,erre nemrég jött a hír,hogy a per még mindig tart.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyagya Attila 2013-ig hosszabbított a KTE-vel

A KTE-Ereco labdarúgócsapatának egyik legnagyobb erőssége, Gyagya Attila 2013. június 30-ig meghosszabbította szerződését a kecskeméti klubbal.
Tovább olvasom