Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Végleg búcsút mondhatunk az ellopott biciklinek?

Kecskemét - Az általános tapasztalat szerint, ha egy biciklit elloptak, akkor annak annyi. Utánajártunk, melyek azok a kapaszkodók, amik mégis okot adhatnak a reménykedésre.
Akinek lopták már el tulajdonát, ismeri azt a kellemetlen érzést, ami ilyenkor felkavarja az ember gyomrát. Különösen bosszantó ez, ha számunkra kedves, nagy értékű tárgytól fosztanak meg minket. Ha pedig mindemellett saját udvarunkból lopnak, míg mi otthon vagyunk, akkor aztán már tényleg felmegy a pumpa. Ez történt a delmagyar.hu egy olvasójával, Kovács Attilával is, aki egy kerékpárral lett rövidebb az eset után.

- Fél órára ugrottam haza, letettem a biciklit az udvaron, de a kaput nem zártam be, csak becsuktam. Mire kiértem, a bringa már sehol. Valószínűleg most is az történt, mint a legtöbbször: alkalom szülte a tolvajt. Meglátta, megszerette, és már vitte is - meséli Attila. A helyzetet súlyosbítja, hogy a kerékpár 100 ezer forint értékű, így a tolvaj - valószínűleg tudtán kívül - borsos zsákmánnyal távozott.

Az a biztos, ha el sem lopják

A tapasztalat sajnos azt mutatja, hogy nincs sok esély a bicikli megkerülésére. Nyikos Tamás, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr Főkapitányság sajtószóvivője kérdésünkre azt mondta, a megelőzés a legjobb recept. - Általános tanácsként fogalmazzuk meg, hogy a kerékpárokat mindig lezárt állapotban célszerű tartani, még a közös helyiségekben is. A kerékpárhoz tartozó számla, vagy gyártási sorozatszámot tartalmazó, a vásárláskor kapott dokumentumot célszerű megőrizni az azonosítás miatt - tudtuk meg.

Készüljünk fel a bajra

2010 szeptembere óta van egy kis reménysugár azoknak, akik előrelátóak kerékpárjukat illetően. Minden héten kedden és csütörtökön délután 13:00 és 15:00 óra között lehetőségünk van ugyanis a rendőrségen regisztrálni kétkerekűnket. - A kerékpár és a tulajdonos adatai felkerülnek a rendőrség biztonsági rendszerébe, valamint a tulajdonos adatlapot kap, melyen a jármű fényképe, valamint vázszámáról készült kép is felkerül - tudtuk meg Nyikos Tamástól. Azt is elmondta: amennyiben regisztrált járművet lopnak el, a 107, vagy a 112 segélyhívóra kell telefonálnunk. Miután elmondjuk a lopás körülményeit, valamint a titkos regisztrációs kódot, a hatóság azonnal megindítja az eljárást.

eddig több mint 600-an regisztrálták biciklijüket, elővigyázatosságképpen.
Eddig több mint 600-an regisztrálták biciklijüket Kecskeméten,mintegy elővigyázatosságképpen.

Nem idegen ez a folyamat Attila számára sem, az ő kerékpárja ugyanis egyike az eddig Kecskeméten regisztrált 618 kétkerekűnek. Ennek köszönhetően a lopás bejelentésekor azonnal kiadták a körözést a biciklire, így valamivel nő az esélye annak, hogy előkerül, bár Attila így is szkeptikus: - Valószínűleg már a lopástól számított néhány órán belül el is került Kecskemétről, aligha nem darabokban. Mivel azonban a körözés országos, és többet ér egészben a kerékpár, még mindig van rá egy kis esély, hogy előkerül. A remény hal meg utoljára.

Mit tehetünk még?

Hasonló esetekben nem feltétlenül maradunk magunkra a kárunkkal. Több biztosítónál ugyanis van lehetőség olyan családi ház biztosítás megkötésére, amely magában foglalja az udvaron lévő ingóságokat is. Utánajártunk egy kicsit a feltételeknek, és kiderült, hogy igen eltérő a helyzet a különböző bankoknál, biztosítóknál. Van, ahol nem is hallottak ilyenfajta „biciklibiztosításról", több helyen azonban némely csomagok magukban foglalják ezt is. Feltételek persze vannak, egyikük esetében például otthon kell tartózkodnunk a lopás idején – ahogyan Attila is – ugyanakkor nem feltétel, hogy a kapuajtó zárva legyen, elég, ha csukva van.

Arra is kíváncsiak voltunk, mennyivel növeli a biztosítási díjat, ha ilyen csomagot választunk. Egy szúrópróba szerűen kiválasztott biztosítónál egy 20 milliós kecskeméti családi házra évi 38 ezer Forintos biztosítást kéne fizetnünk alapesetben. Ha kerékpárunkat, és mellette minden udvaron tartott ingóságunkat is szeretnénk biztonságban tudni, évi 7000 Forinttal fizetnénk többet. Mindenképpen érdemes tehát utána érdeklődni a lehetőségeknek, hiszen nem tudhatjuk, mikor ér éppen minket a baj.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csoki és kávé: életet mentenek vizsgaidőszakban

Egy valamire való egyetemista vizsgaidőszakban ki sem látszik az asztalán sorakozó könyvek, jegyzetek, kávés és teás bögrék halmaza mögül. Tovább olvasom