Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Villogók, szirénák, fekete autó: az elnöki konvojban utaztunk

Kecskemét - Villogók, szirénák, „bedrótozott" biztonságiak, elegáns fekete autók, akár a filmekben. Schmitt Pál köztársasági elnök látogatásakor az államfőt kísérő konvojban utazhattuk végig az országjáró körút nyolcadik állomását, Bács-Kiskun megyét.
Mintha egy hollywoodi filmbe csöppent volna az, akik az elnöki látogatás napján a kecskeméti városházán járt. Egy újságíró számára nem is kezdődhetett volna másként a program, mint egy alapos átvizsgálással. Így reggel nyolckor a karácsonyfaként mindennel felszerelt firkász a laptopot- és fotóstáskát levette a válláról, készített próbafotót, bekapcsolta a számítógépét, sőt, még az objektíveket is elemeire szedte. Ki gondolta volna, hogy a média emberei ilyen veszélyes felszerelésekkel járkálnak nap mint nap?

Miután sikerült átjutni az ellenőrző ponton szabad utat kaptunk a vörös szőnyeg felé. A díszteremig vezető úton világossá vált, hogy az épületet megszállták a biztonsági emberek, vagyis a Köztársasági Őrezred tagjai. A kifogástalanul elegáns kormányőrök füléből alig észrevehetően kunkorodott a jól vasalt ing alá a drót, amin keresztül a rendszer lelkétől kaphatták az információkat. Őket látva már-már várta az ember, azt a jelenetet, amikor egyikük észrevétlenül a csuklójába beszél, majd megkapják a hírt: a sas leszállt.

Az elnöki konvojban utaztunk. A fotó illusztráció.
Az elnöki konvojban utaztunk. A fotó illusztráció.

A biztonságiak mindenütt ott voltak. Mindig egy lépéssel előttünk jártak, és pontosan a megfelelő ajtókban álltak. A rendőrökkel együtt mintha egy jól megkomponált zenemű részei lettek volna, melyben minden hang pont ott van, ahol lennie kell.

Az ünnepi közgyűlés után már várt ránk a városháza előtt az elnöki konvoj, ami csupa fekete autóból állt. Abban a pillanatban, ahogy az államfő beült a kocsiba, elindult a menet. A sort egy-egy villogó rendőrautó nyitotta és zárta, és végig biztosított útvonalon haladtunk. Lezárt kereszteződések mellett, piros lámpák alatt vitt az utunk. A város határain kívül még a körforgalmat is lezárta a rendőrség arra az időre, míg a konvoj áthaladt rajta, meglepő módon éppen a menetiránnyal ellenkező irányban. Miközben utaztunk Hajós, majd Baja felé, feltűnt, hogy a sorban az egyik autó, hol jobbra, hol balra húzódik ki. Megtudtuk, ez sem véletlen, ez a „koreográfia" is a biztonsági intézkedések része.

Amint megérkeztünk egy-egy helyszínre, kocsiból azonnal ki, és amikor végeztünk, akkor azonnal be. Itt nem volt mese, aki kimarad, lemarad, hiszen amint becsukódik az ajtó, már száguld is tova az elnöki delegáció. Amikor az államfő az utolsó helyszínre ért, már este hét is elmúlt, azonban még itt is kifogástalanul vasalt gallérok alá bújt be a drót, melyen keresztül ennek az olajozottan működő gépezetnek a mozgatóit, a kormányőröket irányították.

Olvasóink írták

 • 3. azigazitrebitsch 2011. december 11. 08:41
  „paprikajancsi (direkt kisbetűvel,elnézést Nemecsek)”
 • 2. t680822g 2011. december 10. 11:32
  „"Bábu vagy, Nem te lépsz, Valaki irányít... " (KFT Együttes)”
 • 1. zoltanszabo 2011. december 10. 10:34
  „Vajon mitől fél ??? Akinek tiszta a lelkiismerete nyugodtan egyedül is elmehet bárhová.
  Azért,hogy járja az országot--ov. kötelezővé tette --mert népszerűsíteni kell --hiszen már a 2/3 --50 % nem kér belőllük !!!!
  Ha úton van : akkor hogyan tudta aláírni a hívatal dolgozói karácsonyi " pulykapénzét " 18 millió Ft jutalmat osztott szét Karácsonyra !!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halason járt a vidékfejlesztési miniszter

A Kiskun Kereskedelmi és Nemesítő Kft.-nél járt csütörtök délután Fazekas Sándor Vidékfejlesztési… Tovább olvasom