Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

270 milliárd dollárt ad válságkezelésre az EKB

Az Európai Központi Bank 270 milliárd dollárig terjedő összeget ad a Nemzetközi Valutaalapon (IMF) keresztül az euróövezeti válságkezelésre - jelentette pénteken a Bloomberg üzleti hírcsatorna.
A hírcsatorna értesülésére jelentősen erősödött a forint az euróval szemben; 304 forintról 301,61 forint közelébe csökkent az euró árfolyama. A frank árfolyama 245,97 forintról 243,87 forintra esett. Az euró dollár jegyzése 1,3492 dollárról 1,3532 dollárra nőtt.

A Bloomberg értesülését más nagyobb külföldi hírügynökség nem erősítette meg. Az EKB nem adott ki erre vonatkozó közleményt.

A Bloomberg honlapján közzétett - az ügyet jól ismerő forrásokra hivatkozó - írás szerint az euróövezeti pénzügyminiszterek november végi találkozójuk alkalmával Mario Draghi, az EKB elnökének jelenlétében döntöttek arról, hogy előkészítik annak lehetőségét, hogy az EKB az IMF-en keresztül finanszírozza a válságkezelést.

A hírügynökség értesülései szerint az új terv azért került a tárgyalóasztalra, mivel kudarcot vallottak az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) kapacitásbővítésére vonatkozó tervek.

A források elmondták: az EKB az IMF-en keresztül finanszírozna Spanyolországnak és Olaszországnak nyújtandó elővigyázatossági hitelkereteket.

A források szerint az IMF-nek folyósítandó összeg 100-200 milliárd euróra tehető.

Elemzők szerint több oka is lehet annak, hogy az EKB az IMF-en keresztül támogatná az euróövezeti országokat. Egyrészt az Európai Unió alapszerződése tiltja, hogy az EKB közvetlenül finanszírozza az euróövezeti tagállamok költségvetéseit., a szabályozás azonban lehetővé teszi, hogy nemzetközi intézményeknek folyósítson pénzt.

Másrészt pedig a lépéssel az EKB összeférhetetlenségi szempontokat is figyelembe vesz: a közvetlen folyósítás ugyanis a kamatfeltételek módosítására ösztönözhetné a központi bankot.

A Bloomberg írása szerint a lépés nem helyettesítené másodpiaci kötvényvásárlási programját (SMP), amelynek keretében immár 203,5 milliárd eurónyi euróövezeti kötvényt vásárolt a másodlagos piacon. Az EKB hivatalos álláspontja szerint az SMP célja a monetáris politika transzmissziós hatékonyságának javítása

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Merkel: az adósságválság megoldása évekig fog tartani

Az eurózóna adósságválságát nem lehet könnyen és egy csapásra megoldani, ez évekig fog tartani, és… Tovább olvasom