Délmagyar logó

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 16°C | 29°C Még több cikk.

A fagy életeket veszélyeztet és fennakadásokat okoz a gazdaságban Amerikában

20 éve nem volt ilyen hideg az USA keleti felében. A Nagy Tavaknál hétfőn a lehűlés megközelítette a mínusz 25-30 fokot, máshol mínusz 45-50 fok volt.
Életveszélyes, két évtizede nem látott hideg vette hatalmába hétfőre az Egyesült Államok középső és keleti vidékeit, a fagy miatt iskolák és üzletek sokasága tartott zárva és repülőjáratok ezreit kellett törölni.

A mínusz 18 fokos vagy annál is dermesztőbb hideg Kanadától a Mexikói-öbölig leállással fenyegeti az olajkitermelést. Montana, Észak- és Dél-Dakota, Minnesota, Iowa, Wisconsin, Michigan és Nebraska államban 11-22 fokkal mérnek kevesebbet az ilyenkor megszokott hőmérsékletnél. A lehűlés elérte Texast és Florida központi területeit is.

A fagyok miatt akadozik a gabona- és az élőállat-szállítás, több államban veszélybe került az őszi vetés is. Illinois-ban, Indianában és Ohióban több húsfeldolgozó és csomagolóüzem leállt. A Customer Growth Partners tanácsadó cég szerint a hideg következtében január 2. óta 4-5 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom.

Az ohiói Clevelandben, ahol nappal mínusz 14 fokot mértek és éjszakára mínusz 22 fokot jósoltak, megteltek a hajléktalanszállások, ezért tartalék épületeket kellett megnyitni a rászorulók előtt.

Észak-Dakota és Wisconsin egyes területein hétfőn mínusz 51 fokot mértek. A Nagy Tavak vidékén a lehűlés megközelítette a mínusz 25-30 fokot. A rendkívüli hideg súlyos fagyásokat okozhat és néhány percen belül akár a szervezet kihűlését is előidézheti.

Az érintett térségek lakosságát figyelmeztették a rendkívüli veszélyre. Minneapolisban és Észak-Dakota egyes területein rendkívüli vészhelyzetet hirdettek ki. Indianapolisban "vörös" figyelmeztetést adtak ki, amire 1978 óta nem volt példa.

Az északkeleti partvidéken, ahol hétfőn felmelegedés volt tapasztalható, az előrejelzések szerint keddre akár 33 fokot is eshet a hőmérséklet. New Yorkban, ahol 10 fok volt, kedden mínusz 22 fokos fagy is lehetséges, Washingtonban pedig, ahol hétfőn gyakorlatilag az egész múlt heti hótakaró maradványai is elolvadtak, mínusz 9 fok körüli hőmérséklet várható.

Helyi idő szerint hétfő estig az Egyesült Államokban országszerte 3400 repülőjáratot töröltek, ezek több mint felét Chicagóban. A JetBlue fapados légitársaság közölte, hogy a torlódások miatt kedd délutánig nem indít több repülőgépet a New York környéki három nagy repülőtérre és Bostonba. Az intézkedés csaknem 700 le- és felszállást érint. Lambert és St. Louis repülőterén 400 járat esett ki a napi menetrendből.

Dermesztő: 20 éve nem volt ilyen hideg az USA keleti felében

Az elmúlt két évtized leghidegebb "sarkköri légörvénye" uralkodott el hétfőn az Egyesült Államok keleti felében, kiterjedt területeken negatív rekordközelségű, dermesztő fagyot okozva.

A Nagy Tavak környékén hétfőn a lehűlés megközelítette a mínusz 25-30 fokot, s a meteorológiai szolgálat szerint a szeles vidékeken mínusz 45-50 fokosnál is hidegebbnek érezhetik az emberek a hőmérsékletet. A rendkívüli hideg súlyos fagyásokat okozhat és néhány percen belül akár a szervezet kihűlését is előidézheti.

 Kiássa a hóból autóját egy férfi az Indiana állambeli Indianapolisban 2014. január 6-án. A térségben 30 centiméternél is több hó hullott az éjszaka. (MTI/EPA/Steve C. Mitchell)
Kiássa a hóból autóját egy férfi az Indiana állambeli Indianapolisban január 6-án. A térségben 30 centiméternél is több hó hullott az éjszaka.
Fotó: MTI/EPA/Steve C. Mitchell

A térség lakosságát figyelmeztették a rendkívüli veszélyre. Minneapolisban rendkívüli vészhelyzetet hirdettek ki; ilyen intézkedést csak rendkívül ritkán, tornádóveszély idején szokott hozni. Chicagóról a meteorológiai szolgáltat 'Chiberia jelzéssel közöl híreket a Twitteren. Indianapolisban "vörös" figyelmeztetést adtak ki, amire 1978 óta nem volt példa. Az autóversenyzés fellegvárában ennek értelmében a segélyszolgálatok és a menedéket keresők kivételével mindenki számára tilos a gépkocsi használata.

Az északkeleti partvidéken jelenleg felmelegedés tapasztalható, ám az előrejelzések szerint a hőmérséklet egyetlen nap leforgása alatt akár 33 fokot is eshet. New Yorkban, ahol jelenleg mintegy 10 fok van, kedden mínusz 22 fokos fagy is lehetséges.

Hétfő reggel a CNN összesítése szerint a már déli államnak számító Tennessee székvárosában, Nashville-ben 22 fokkal volt hidegebb, mint a hagyományosan zimankós New York-i Albanyban. Az ugyancsak tennessee-i Memphisben 11 fokkal mértek kevesebbet, mint az alaszkai Anchorage-ben, a georgiai Atlantában pedig hidegebb van, mint Moszkvában.

Hólepte autók az Indiana állambeli Indianapolisban 2014. január 6-án. A térségben 30 centiméternél is több hó hullott az éjszaka. (MTI/EPA/Steve C. Mitchell)
Hólepte autók az Indiana állambeli Indianapolisban 2014. január 6-án. A térségben 30 centiméternél is több hó hullott az éjszaka.
Fotó: MTI/EPA/Steve C. Mitchell

A helyi hőmérsékletek között országosan mintegy 72 fokos különbséget mértek: miközben Minnesotában mínusz 51 fok van, a floridai Key Westben 21 fok fölötti meleget mutat a hőmérő.

Hétfő délelőttig az Egyesült Államokban országszerte 3100 repülőjáratot töröltek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kate Atkinson regénye nyerte el a Costa Book-díjat

A Life After Life című könyv egy nőről szól, aki második esélyt kap az életre. Tovább olvasom