Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

A miniszteri fizetéseket is csökkentik

Olaszország - Az olasz kormány a lakosságtól és a politikusoktól egyaránt áldozatokat követelő kiadáscsökkentési programot készít elő - mondta pénteken a római kabinet egy tagja.
Roberto Calderoli, a törvényalkotás egyszerűsítéséért felelős miniszter elmondta: "Hamarosan bemutatjuk költségvetési kiigazító programunkat, amely kiadáscsökkentést és egyéb intézkedéseket irányoz elő a gazdasági növekedés érdekében."

A kiadások lefaragása "áldozatokat kíván mindenkitől, kezdve a miniszterekkel és a törvényalkotókkal" - mondta Calderoli az Ansa olasz hírügynökségnek adott interjúban. A részletekről csak annyit árult el, hogy a miniszterek fizetését 5 százalékkal csökkentik. "Ezzel példát mutatunk" - hangsúlyozta a miniszter.

David Cameron, a héten hivatalba lépett új brit kormányfő is a miniszteri fizetések 5 százalékos kurtításával kezdi az államháztartás rendbetételét célzó munkát.

Olaszországgal hatra nő azoknak az uniós tagállamoknak a száma, amelyek vezetése májusban megszorító programot jelent be. Kormányzati források szerint Róma a hónap vége felé terjeszti elő elképzeléseit.

A korábban nyilvánosságra hozott kormányzati tervek három év alatt nagyjából 25 milliárd eurós kiadáscsökkentést irányoznak elő. A cél az, hogy az államháztartási hiány a hazai össztermék (GDP) arányában mérve 2,7 százalékra csökkenjen 2012-re, a 2009-es 5,3 százalékról.

Az olasz deficit az euróövezeti átlag alatt van, a 16 tagú övezet harmadik legnagyobb gazdaságát alkotó ország államadóssága viszont a GDP 118 százalékát teszi ki, ami hasonló nagyságrend, mint az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap 110 milliárd eurós válságkezelési hitelére rászorult Görögország államadóssága.

Csütörtökön több olasz lap arról írt, hogy a kormány 2 milliárd eurós megszorításra készül. Az értesülést nem erősítették meg hivatalosan.

Olvasóink írták

  • 2. Zs 2010. május 14. 22:40
    „azért örülök, hogy önerőből sikerült rájönni... :))”
  • 1. persona 2010. május 14. 20:44
    „navégre!
    ja, hogy ez nem nálunk van? :D”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megöltek egy kanadai katonát Afganisztánban

Afganisztán - Megöltek egy kanadai katonát Afganisztánban - jelentette pénteken a kanadai védelmi… Tovább olvasom