Délmagyar logó

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 0°C Még több cikk.

A munkaadók olcsón javíthatnák a dolgozók egészségét

Aránylag kis befektetéssel sok betegség megelőzhető a munkahelyen és javítható a dolgozók életminősége is. Az egészségügyi befektetés költségei eltörpülnek az eredményhez képest - írják az American Journal of Cardiology legújabb számában.
Az Egyesült Államokban idült betegségekben szenved a munkaképes korú állampolgárok egyharmada, és noha az ország kétszer többet költ egészségügyi ellátásra, mint a legegészségesebb európai országok, a horribilis összeg háromnegyede ezen idült kórok kezelésére fordítódik.

Richard V. Milani és Carl J. Lavie azt vizsgálta, hogy a munkahelyeken szervezett, egészségügyi program milyen módon és mértékben javítja a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit, és ez milyen anyagi haszonnal jár.

A fél éven át tartó fölmérés ugyanazon cég két munkahelyén történt, ahol az alkalmazottak körülményei gyakorlatilag azonosak voltak. Az egyik munkahelyen egyszerű, nem drága egészségügyi programot vezettek be, az eredményeket pedig a másik csoport adataihoz hasonlították.

Az "egyes számú" munkahelyen fölvilágosító programot szerveztek a dohányzás abbahagyására, segítettek a munkahelyi feszültségek föloldásában, volt táplálkozási tanácsadás, vérkoleszterinszint-mérés, rendszeres testmozgásra buzdító kampány, vérnyomásmérés és bármikor lehetőség orvosi konzultációra.

Összesen 308 alkalmazott és 31 házastárs vett részt a vizsgálatban. A kutatók hangsúlyozták: a jelenlegi egészségügyi rendszer felkészült a megbetegedők fogadására, nagy összeget fordít az idült betegségek ellátására, de szinte minimális a betegségek megelőzésére fordított munka.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nukleáris rakéták új generációját fejlesztik ki

Oroszország - Oroszország tovább munkálkodik atomrobbanófejeket hordozó rakéták új generációjának… Tovább olvasom