Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

A pakisztáni hírszerzés segíti a tálibokat

Bizonyíték van arra, hogy pakisztáni hírszerzők rendszeresen tartanak megbeszéléseket tálib parancsnokokkal.
A tálibok egyre erősebb dél-afganisztáni támadásait részben a pakisztáni katonai hírszerzés közvetlen támogatása teszi lehetővé - írta csütörtökön a New York Times című amerikai lap. Az újságnak nyilatkozó amerikai és pakisztáni tisztségviselők szerint pakisztáni hírszerzők rendszeresen tartanak találkozókat tálib parancsnokokkal, bár a pakisztániak szerint ezek az összejövetelek nem annyira veszélyesek, mint ahogy azt az amerikaiak gondolják.

A New York Times értesülései szerint a pakisztáni hírszerzés (ISI) kevésbé ismert "S-szárnya" koordinálja a táliboknak, és más fegyveres csoportnak nyújtott támogatást, amely fegyverekből, pénzből, és stratégiatervezési tanácsokból áll. Amerikai tisztségviselők már több mint egy éve panaszkodnak amiatt, hogy az ISI segíti az olyan csoportokat mint a tálibok, de az utóbbi időkben olyan új információkra derült fény, amelyek szerint a támogatás szélesebb körű, mint azt korábban gondolták.

A lap információ szerint bizonyíték van arra, hogy pakisztáni hírszerzők rendszeresen tartanak megbeszéléseket tálib parancsnokokkal arról, hogy növeljék vagy csökkentsék az erőszakot Afganisztánban, az ottani választások előtt. Pakisztáni katonai és polgári vezetők hivatalosan tagadják, hogy bármilyen kapcsolat lenne a kormányzat, és a tálibok között. Amerikai tisztségviselők szerint nem valószínű, hogy felső vezetők közvetlenül irányítanák ezeket az akciókat.

Vannak arra utaló jelek is, hogy nyugati tisztségviselők beletörődtek ebbe a kapcsolatba. A lapnak nyilatkozó egyik tisztségviselő elmondása szerint a brit kormány az utóbbi hónapokban több megbízottat is küldött Pakisztánba, arra kérve az ISI-t, hogy a tálibokkal tartott stratégiai megbeszéléseiken próbálják rávenni a fegyvereseket az afganisztáni támadások visszafogására az augusztusi elnökválasztás előtt.

Pakisztáni tisztségviselők ugyanakkor azt közölték, hogy ezek a találkozók nem jelentenek akkora veszélyt, mint ahogy azt az amerikaiak gondolják. "A hírszerzésben kapcsolatban kell állnod az ellenséggel, különben csak vakon rohangálsz" - közölte egy magas rangú pakisztáni katonatiszt a lapnak nyilatkozva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pandora, a fűallergiás ló

Nagy-Britannia - Pandorát csúnyán megtréfálta a sors: az ötéves fajtatiszta paripa allergiás.… Tovább olvasom