Délmagyar logó

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -1°C | 7°C Még több cikk.

A pápa elítélte a pedofíliát pásztorlevelében

Az egész egyház által érzett szégyenről és lelkiismeret-furdalásról ír XVI. Benedek pápa a kiskorúak sérelmére elkövetett visszaélések miatt az ír katolikus egyházhoz intézett pásztorlevelében.
A pápa felszólította azokat a papokat és szerzeteseket, akik a pedofília bűnébe estek, hogy ismerjék be nyíltan gyalázatos tetteiket, és feleljenek értük Isten színe és a bíróságok előtt. XVI. Benedek szerint a bűncselekmények elkövetői visszaéltek a fiatal hívek és szüleik bizalmával, és szégyent hoztak az egyházra.

Az írországi katolikus egyházat az utóbbi egy évben két olyan vizsgálati jelentés rázta meg, amelyek az egyház kebelén belül kiskorúak sérelmére elkövetett múltbeli szexuális visszaéléseket dokumentálják.

A pásztorlevélben XVI. Benedek azt írta, hogy az ír püspökök súlyos hibát követtek el az egyházon belüli szexuális visszaélések kezelésekor, mert nem alkalmazták az egyház saját törvényeit, amelyek ilyen esetekben szigorú büntetést írnak elő. Az egyházfő "apostoli látogatást", vagyis egy vatikáni különmegbízott által folytatandó vizsgálatot rendelt el egyes ír egyházkerületeket, papi szemináriumokat és rendeket illetően.

A Vatikán esetleges felelősségére nem utalt a pápa, és arra sem tért ki, pontosan milyen büntetésre számíthatnak azok az ír püspökök, akik az áldozatok és az ír kormányzati vizsgálóbizottság szerint évekig részt vettek a visszaélések elleplezésében.

A pásztorlevél külön szól az áldozatokhoz, az áldozatok szüleihez, a visszaéléseket elkövető papokhoz, az ír püspökökhöz, valamint az ír hívek közösségének egészéhez. A hétoldalas levelet várhatóan vasárnap olvassák fel az írországi templomokban.

A dokumentumban XVI. Benedek csak az írországi üggyel foglalkozik, és nem tér ki más, a közelmúltban több európai országban, köztük a pápa szülőhazájában, Németországban kirobbant hasonló botrányokra.

Olvasóink írták

  • 2. katicaa 2010. március 20. 19:56
    „És tesz valamit ellene,vagy csak prédikál?????????”
  • 1. flexsnake 2010. március 20. 17:48
    „de hát elég meggyónni, a katolikus vallás megbocsájt a gyilkosnak is, azt tanítják :D
    Meg a pap azt mondja: isten szeret, ja de elfelejtette közölni hogy nem úgy.... :D”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A brit konzervatívok is különadót terveznek a bankokra

Kormányra kerülésük esetén különadót rónának ki a bankokra a brit konzervatívok, akár egyoldalúan,… Tovább olvasom