Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

A szíriai tűzszünet első néhány órája nyugalomban telt

Nem érkeztek hírek összecsapásokról csütörtök reggel Szíriából; nyugalomban telt az első néhány óra azután, hogy a Kofi Annan különmegbízott által kidolgozott béketervben kitűzött időpontban életbe lépett a tűzszünet.
Az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottjának előterjesztése szerint csütörtök reggel 6 órától (közép-európai idő szerint hajnali 5-től) mind a kormányerők, mind a lázadók leállítják a hadműveleteket az arab országban.

A szíriai védelmi minisztérium közölte, egyelőre nem vonják vissza a csapatokat a városokból. Az al-Vatan kormánypárti lap ezt írta csütörtöki számában: az a követelés (amelyet az Annan-terv tartalmaz), hogy vonják vissza a hadsereget a városokból, "nyilvánvaló agresszió Szíria szuverenitása ellen". A hadsereg felelős a biztonságért, a stabilitásért és azért, hogy megvédje a lakosságot "a külföldi összeesküvéssel és a terrorcselekményekkel szemben". A katonák visszatérnek a laktanyákba, amint teljesítették ezt a küldetést - írta a szíriai kormány szócsöve.

Szíriai ellenzékiek szerint tiltakozók lepnék el a szíriai városok utcáit, ha Bassár el-Aszad elnök kivonná a katonákat. Ugyanakkor figyelmeztettek arra, a rezsim a hadsereg nélkül is megőrizheti fennhatóságát a "sabíha" (kormánypárti civil ruhás félkatonai egységek) és más biztonsági szervek útján.

A hatpontos Annan-terv a tűzszünet és a hadseregből való kivonulás mellett előirányozza a politikai párbeszéd megkezdését, az önkényes letartóztatások beszüntetését, a segélyszállítmányok beengedését és az újságírók szabad mozgásának lehetővé tételét.

A ghánai diplomata, volt ENSZ-főtitkár csütörtökön Genfből videokonferencia útján tájékoztatja a szíriai helyzetről az ENSZ Biztonsági Tanácsát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem helyezik szabadlábra Charles Mansont

Elutasította Charles Manson, az egyik leghírhedtebb amerikai tömeggyilkos feltételes szabadlábra… Tovább olvasom