Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 22°C | 35°C Még több cikk.

A takarékossági intézkedések miatt tüntettek több tízezren Írországban

A szakszervezetek felhívására több tízezren tüntettek szombat este Írország több városában az immár hat éve tartó takarékossági intézkedések miatti tiltakozásul.
A résztvevők száma hasonló volt azoknak a tüntetéseknek a létszámához, amelyek a pénzügyi válság írországi kezdetén zajlottak. Az utóbbi években a demonstrációk már nem voltak olyan népesek, pedig az adózás szintje mindvégig nőtt, és egyre nagyobb lett az állami kiadások csökkentése is.

A rendőrség közölte, hogy a tüntetők összlétszáma a hat városban mintegy 50 ezer volt, ebből a fővárosban 25 ezer, amely írországi viszonylatban nagy szám. Az ír szakszervezeti szövetség, az ICTU, amely a 3,1 millió ír szavazópolgár ötödét képviseli, több mint 110 ezerre tette a résztvevők számát.

Az ír parlament csütörtökön megszavazta az Anglo Irish Bank felszámolását. A bank egyike volt annak a kettőnek Írországban, amelyet a leginkább sújtott a pénzügyi válság. Látványos csődbe menetele után 2009-ben államosították. Dublin ezt megelőzően megállapodott az Európai Központi Bankkal arról, hogy az Anglo Irish (mai nevén már Irish Bank Resolution Corporation, IRBC) megmentéséhez kapott hitelt nem 10, hanem 40 év alatt kell visszafizetni, ami azt jelenti, hogy az országnak a következő évtizedben 20 milliárd euróval kevesebb új hitelt kell felvennie.

Ennek azonban semmilyen hatása nem volt a tüntetések megtartására vagy létszámára, annál is kevésbé, mert azokat már hetekkel korábban meghirdették. A megélhetésükért küzdőknek a megállapodás kevés vigaszt jelent. Volt olyan tüntető, aki úgy nyilatkozott a Reuters tudósítójának, hogy a bankmentés költségeit mindenképpen a következő generációknak kell állniuk. David Begg, az ICTU főtitkára a dublini megmozduláson elmondott beszédében azt mondta: nagyon igazságtalan, hogy az európai bankok adósságának 42 százalékát az íreknek kellett megfizetniük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eredménytelenül végződött ˝kibékülő˝ találkozó

Eredménytelenül végződött szombaton Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke és Háled Mesaal, a… Tovább olvasom