Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

A V4 szerint létfontosságú érdek a transzatlanti partnerség megőrzése

Az Észak-Amerika és Európa közötti szoros kötelékekre alapozott, kollektív védelmet nyújtó NATO továbbra is biztonságunk sarokköve.
Az Észak-Amerika és Európa közötti szoros kötelékekre alapozott, kollektív védelmet nyújtó NATO továbbra is "biztonságunk sarokköve", és közös, létfontosságú érdek fűződik az erős és szilárd transzatlanti partnerség megőrzéséhez - hangsúlyozza a Visegrádi Négyek (V4) közös nyilatkozata, amelyet szerdán ismertettek Brüsszelben, a NATO-országok külügy- és védelmi miniszteri tanácskozásának szünetében.

Martonyi János külügyminiszter és Hende Csaba honvédelmi miniszter - cseh, lengyel és szlovák minisztertársával együtt - a NATO székházában tartott rendezvényen tájékoztatta az újságírókat a visegrádiak közös álláspontjáról. Eszerint az a tény, hogy az Egyesült Államok kül- és biztonságpolitikájának fő figyelme átirányul a növekvő hagyományos, illetve újszerű fenyegetésekre, Európa részéről is sürgetővé teszi az ilyen fenyegetésekkel szembeni megfelelő fellépéshez szükséges politikai akaratot és katonai képességeket.

"A közelgő chicagói NATO-csúcs jó alkalmat kínál arra, hogy tisztázzuk a kölcsönös kötelezettségvállalásokat az Atlanti-óceán két partján: az Egyesült Államok tartós és lényegi elkötelezettségét Európa mellett, valamint azt, hogy Európa következetesebben és láthatóbb mértékben eszközöl beruházásokat a védelmi képességekbe" - olvasható a deklarációban.

A V4-országok ennek megfelelően fontosnak tartják, hogy folytassák a NATO 2010-es stratégiai koncepciójában kitűzött fő feladatok - a kollektív védelem, a válságkezelés és a biztonsági együttműködés - megvalósítását. Az ehhez szükséges képességekről védelmi csomagterv készül a chicagói találkozóra.

Külön kitér a visegrádiak nyilatkozata arra, hogy élő hadgyakorlatokra is szükség van olyan forgatókönyvek szerint, amelyeket a NATO alapító okmányának 5. cikkében megfogalmazott "kollektív védelem" elvére alapozva dolgoznak ki. A négy közép-európai ország ezért azt javasolja, hogy élő gyakorlatként - tehát tényleges csapatmozgásokkal járó, nem csupán terepasztalon végzett törzsvezetési gyakorlatként - hajtsák végre a tervezett Steadfast Jazz 2013 fedőnevű hadgyakorlatot. A V4-ek megerősítik eltökéltségüket, hogy készek jelentős erőkkel részt venni egy ilyen gyakorlaton.

A Visegrádi Négyek felhívják a figyelmet arra, hogy a NATO és az EU katonai képességfejlesztése során el kell kerülni a párhuzamosságokat, a NATO reagáló erőinek és az EU harccsoportjainak egymást kiegészítő szerepet kell biztosítani. Megerősítik azon elhatározásukat, hogy 2016-ig létrehozzák a visegrádiak harccsoportját, amelyet akár a NATO, akár az EU igénybe vehet majd.

A V4-ek úgy vélik: a NATO elrettentő és védelmi szerepkörének ellátásához kiegyensúlyozott arányokat kell kialakítani a hagyományos, a nukleáris és a rakétavédelmi kapacitások között. Ennek "integráns része az amerikai képességek folytatódó és megfelelő jelenléte Európában" - állapítják meg. A visegrádiak szerint ugyanakkor a NATO-nak késznek kell lennie arra, hogy az elrettentő és védelmi keretek újragondolásakor (Deterrence and Defence Posture Review, DDPR) a kölcsönösség alapján minden vonatkozásban figyelemmel legyen Oroszországra, "beleértve a taktikai nukleáris fegyverekkel kapcsolatos átláthatóságot".

Az európai rakétavédelemről a visegrádiak azt az álláspontot vallják, hogy az a kollektív védelem újabb kulcsfontosságú eleme, amely hozzájárul a szövetség "oszthatatlan biztonságához". Szükségesnek tartják, hogy a rakétavédelmi rendszer részleges működőképességét már a chicagói csúcson bejelenthessék.

Afganisztánt illetően a Visegrádi Csoport megerősíti azt a jelszót, hogy "együtt mentünk be, együtt megyünk ki" a közép-ázsiai országból. A fő figyelemnek arra kell irányulnia - teszik hozzá -, hogy képzéssel és mentorálással képessé tegyék az afgán kormányerőket a biztonság fenntartására.

A visegrádiak nyilatkozata emlékeztet: az új tagok befogadásának képessége a NATO egyik legfontosabb és legsikeresebb eszköze arra, hogy kiterjesszék a stabilitást és a biztonságot. Ezért továbbra is támogatják azokat az országokat, amelyek hajlandóak és képesek vállalni a NATO-tagságból fakadó felelősséget, és amelyeknek a befogadása hozzájárulhat a közös biztonsághoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lavrov: a szíriai ellenzék provokálja a kormányt

A szíriai ellenzék provokálja a damaszkuszi kormányt, hogy az megsértse a tűzszünetet - jelentette… Tovább olvasom