Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

A zene a konzervatívok új célpontja Iránban

A betiltások főként vidéki koncerteket érintenek, és gyakran csak a kezdés előtt néhány órával jelentik be. Elsősorban pop vagy hagyományos zenét művelő énekesek esnek áldozatul.

Iránban mindig is körülményes volt koncerteket szervezni, de a konzervatívok nyomására az utóbbi hónapokban sorra mondják le a hivatalos engedéllyel rendelkező művészek előadásait.

A mérsékeltnek és a nagyobb kulturális szabadság hívének tartott Haszan Róháni elnök 2013. júniusi megválasztása után kétszeresére nőtt az engedélyezett koncertek száma, és az előző, konzervatív elnök, Mahmúd Ahmadinezsád két mandátuma (2005-2013) idején betiltott énekesek is felléphettek Iránban.

A Ganún című napilap szerint azonban az elmúlt két évben jóval több koncertet tiltottak be, mint Ahmadinezsád elnökségének utolsó két évében. A betiltások főként vidéki koncerteket érintenek, és gyakran csak a kezdés előtt néhány órával jelentik be. Elsősorban pop vagy hagyományos zenét művelő énekesek esnek áldozatul.

A legutóbbi közöttük Alireza Gorbani, az iráni hagyományos zene egyik legismertebb képviselője. A teheráni egyetemre hétfő estére tervezett koncertjét indoklás nélkül mondták le az előző napon. Az egyetem biztonsági szolgálata az ügynökének csak annyit mondott, hogy vallási gyász idején Gorbaninak nem kellene vidám dalokat énekelnie – írta a napilap.

A kulturális minisztérium által engedélyezett két korábbi koncertet a helyi igazságszolgáltatás tiltott be. Az IRNA hírügynökség által közölt levelében az ügyész úgy vélte, hogy a koncert "ellentmond az iszlám köztársaság kultúrájának, és nem járul hozzá a város szellemi épüléséhez". Az ügyész hangsúlyozta a helyi vallási vezetők kifogásait is.

"Nem bátortalanítottak el bennünket, és nem is fognak" – mondta Alireza Gorbani a Musicema.com (A mi zenénk) online magazinnak. "A zene Isten egyik legfontosabb adománya, és nagy hatással van a társadalomra" – tette hozzá.

A zenész szerint "az írók, a film- és színházi művészek is hasonló problémákkal küzdenek".

A kulturális tárca is hangot adott kifogásainak. "Nem helyeseljük Alireza Gorbani koncertjének törlését" – mondta Ali Dzsanati miniszter az Iran című kormánylap szerint. Emlékeztetett arra, hogy a koncerteket szigorúan ellenőrzik és az engedélyeket nagy gonddal adják ki.

A zenészeknek be kell mutatni előadásukat a kulturális minisztériumnak, hogy engedélyt kapjanak lemezeik terjesztéséhez vagy koncerten történő előadáshoz.

Dzsanatit nemrégiben több vallási vezető is bírálta, mert engedélyezett egy lemezt, amelyen szerintük egy nő szólót énekel. Az 1979 óta Iránban hatályos vallási törvény tiltja a nőknek, hogy szólót énekeljenek férfiak előtt, hangjukat férfi hangnak kell kísérnie.

A zenészek szakszervezete a rendszer keményvonalasait vádolja. Közleményében elítélte a koncertek útjába emelt, a választásokon vesztes politikai csoport új programját képező "akadályokat és támadásokat", amely csoport szerinte így kíván nyomást gyakorolni a saját érdekében a megválasztott kormányra.

Több együttes számára a helyzet tarthatatlanná vált. Sahram Sarbaf, az O-Hum (Álmok) rock együttes énekese nemrégiben kérte a működési engedélye visszavonását, mert – mint mondta – több koncertjének törlése csődbe juttatta.

"Az elmúlt négy hónapban személyes, szakmai és társadalmi életemet szó szerint tönkretették" – írta az énekes Facebook-oldalán február közepén, a kulturális minisztérium vezetői által felhozott "alaptalan és szubjektív akadályokat" okolva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Iszlám Állam már Hatrát dózerolja

Az Iszlám Állam januárban és februárban Moszulban tett tönkre felbecsülhetetlen értékű műtárgyakat… Tovább olvasom