Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Az EU a párbeszéd folytatására szólított fel a hondurasi belviszályban

Honduras - Az Európai Unió a párbeszéd folytatására szólította fel a hondurasi belviszályban szemben álló feleket szombaton.
Az EU soros, svéd elnöksége Brüsszelben kiadott közleményében aggodalmának adott hangot, hogy egyelőre meghiúsul a belpolitikai válság rendezésére kidolgozott megállapodás megvalósítása, az államcsínnyel elmozdított elnök, Manuel Zelaya és utóda, Roberto Micheletti ügyvezető elnök által tervezett nemzeti egységkormány megalakítása. A megállapodást egy hete amerikai közvetítéssel kötötték, hogy véget vessenek a négy hónapja tartó hondurasi belpolitikai válságnak.

A két hondurasi politikus egymást hibáztatja a kudarcért: eredetileg abban állapodtak meg, hogy csütörtökre felállítják a nemzeti egységkormányt, de aztán összekülönböztek azon, hogy ki vezesse a kabinetet, amíg a kongresszus eldönti, visszahelyezi-e Zelayát az államfői tisztségbe. Micheletti kormánya ugyan a megállapodásnak megfelelően benyújtotta lemondását, de Zelaya nem volt hajlandó kormánytagokat jelölni, miután Micheletti ragaszkodott az egységkormány irányításához.

A június 28-án a hatalomból eltávolított és külföldre száműzött, s jelenleg a tegucigalpai brazil nagykövetségen tartózkodó Zelaya szombaton - pénteki nyilatkozatához hasonlóan - szóvivője útján újólag azt állította, hogy végleg megszakadt a párbeszéd a "puccsistákkal" és az Amerikai Államok Szervezetének beavatkozását sürgette, azt állítva, hogy a hondurasi "de facto" hatalom sértette meg az úgynevezett Tegucigalpa-San José megállapodást. Zelaya szerint a csalárd eljárás lehetetlenné teszi a párbeszéd felújítását. A hatalomból elűzött elnök már előző nap is "holtnak" minősítette a megállapodást, és a november 29-i elnökválasztás bojkottjára szólította fel a hondurasiakat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkos merénylet egy pesavari piacon

Pakisztán - Feltehetőleg öngyilkos merénylő robbantotta fel magát vasárnap a pakisztáni Pesavar… Tovább olvasom