Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Az MKP elítélte Esterházy kassai mellszobrának megrongálását

Szlovákia - Elítélte Esterházy János kassai mellszobrának megrongálását a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP).
"A Magyar Koalíció Pártja mélységesen elítéli Esterházy János közelmúltban felavatott kassai mellszobrának megrongálását, amelyet ismeretlen elkövető piros festékkel öntött le. Véleményünk szerint az ilyen vandalizmust az a történelemferdítő nacionalizmus eredményezi, amelyet ma Szlovákiában sokan hirdetnek" - olvasható az MKP közleményében, amelyet Dunajsky Éva, a párt szóvivője juttatott el az MTI pozsonyi irodájába.

Az MKP szerint "ez a fajta hozzáállás gátolja a szlovák-magyar megbékélést és a közös utak keresését".

Az eset szombatra virradóra történt. Ismeretlen tettesek piros festékkel kenték össze a mellszobrot és annak talapzatát. Az incidenst más szlovákiai pártok, vagy közéleti tényezők eddig nem kommentálták.

A szlovákiai magyarság egykori politikai vezetőjének mellszobrát, Lantos Györgyi szobrászművész alkotását március 14-én állították fel a Csáky-Dessewffy palota udvarán, amely a kassai Major család tulajdonában van.

Szlovákiában ez Esterházy János negyedik mellszobra. Az előzőek Búcson (2005), Királyhelmecen (2007) és Ipolynyéken (2009) állnak. A közelmúltban Esterházy-emléktáblát lepleztek le Nyitraújlakon, a gróf szülőfalujában.

A kassai Esterházy János emlékünnepséget a Kassai Polgári Klub és a helyi Major család szervezte meg közös erővel.

Mintegy kéttucatnyi szélsőséges szlovák zászlót lobogtatva bekiabálással és énekléssel zavarta az ünnepséget. Peter Kalmus kassai képzőművész megpróbálta toalettpapírba csomagolni a mellszobrot, amit a részvevők megakadályoztak. Kalmus a dulakodás közben a földre esett, de semmi baja nem történt.

A kassai Esterházy-mellszobor felállítása ellen a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) ismételten tiltakozott, míg Richard Rasi, a város főpolgármestere egyet nem értését fejezte ki.

Rasi kijelentette: nem ért egyet azzal, hogy a városban olyan történelmi személyiségeknek állítsanak emléket, akik megosztják a közvéleményt. Kassa intézkedéseket foganatosít annak érdekében, hogy a jövőben ennek elejét vegye.

A Szlovák Tudományos Akadémia Történeti Intézetének hivatalos állásfoglalása szerint nem felel meg a valóságnak, hogy Esterházy János bosszú áldozatául esett és a háború utáni elítélése törvénytelen volt.

"Esterházy, mint kisebbségi politikus az I. Csehszlovák Köztársaság idején tartósan a csehszlovák állam és annak demokratikus berendezkedése szétverésén munkálkodott. E cél érdekében nem csak a budapesti kormánnyal, de a náci németekkel is hírszerzői együttműködést folytatott" - olvasható az állásfoglalásban.

Olvasóink írták

  • 3. Apátfalvi** 2011. március 28. 19:18
    „2. dodó, nem a "magyar" szélsőjobbra gondoltam, hanem a szlovákra. Nehéz megérteni, tudom, de a szélsőjobb önmagában undorító dolog, a nemzeti hovatartozásától függetlenül. A szlovák szélsőjobbosok Esterházyszobrokat vernek szét, a "magyar" elvbarátaik meg más emlékműveket gyaláznak meg. Ugyanaz, csak pepitában....”
  • 2. dodó 2011. március 28. 12:59
    „1.) A "szélső"jobb kedveli és tiszteli ezt az Esterházit (nem mindegyiket, de őt igen). Talán inkább a szívedhez közelebb állók között kellene az elkövetőket keresned.”
  • 1. Apátfalvi** 2011. március 28. 08:35
    „Az Európaidegen szélsőjobb újabb csodás megnyilvánulása volt Esterházy szobrának szétverése. Bárcsak már ott tartanánk, hogy a magyar és szlovák skinheadek fejét vernénk szét...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újból támadják Miszrátát Kadhafi erői

Újból támadták vasárnap a Moammer Kadhafihoz hű líbiai erők az ország fővárosától mintegy 200 kilométerre lévő Miszrátát. Tovább olvasom