Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Berlusconi befogadná a hajléktalanná váltakat

Saját villáit ajánlotta fel pénteken a közép-olaszországi földrengés miatt fedél nélkül maradtaknak Silvio Berlusconi. A magyar segítőcsapat csak 1-2 hét múlva tér vissza a régióba.
Az olasz miniszterelnök néhány nappal ezelőtt még úgy nyilatkozott, hogy a hétfő hajnali katasztrófa után otthontalanná válók próbálják meg úgy felfogni a helyzetüket, mintha "hétvégi kempingezésen" vennének részt.

"Már eddig is sokan felajánlották a saját házukat, hogy segítsenek a földrengés miatt hajléktalanná váltakon, én is megteszem, amit tudok, és felajánlom néhány rezidenciámat" - mondta Berlusconi, miután részt vett a katasztrófa 289 áldozatának tiszteletére rendezett közös gyászszertartáson a földmozgás által legjobban sújtott L'Aquila városában.

A hivatalos adatok szerint nagyjából 28 ezer ember vált otthontalanná a földrengés miatt, amely csaknem tízezer épületet rongált meg. A fedél nélkül maradtak nagy része - 18 ezer ember - a közelben felállított sátortáborban talált menedékre, ahol azonban se áram, se meleg víz, se fürdési lehetőség nem áll rendelkezésükre.

Silvio Berlusconi azután ajánlotta fel saját házait, hogy erős kritika érte, amiért egy nyilatkozatában azt mondta: a hajléktalanná vált embereknek úgy kellene felfogniuk a helyzetet, mintha "hétvégi kempingezésen" lennének. A milliárdos kormányfőnek legkevesebb négy luxusvillája van az ország különböző részein, arról azonban nem tett említést, hogy mely házaiba fogadná be a rászorulókat.

A magyar segítőcsapat 1-2 hét múlva megy vissza

Már elhárult a humanitárius katasztrófa az olaszországi földrengés helyszínén, de a szerencsétlenség okozta sokkot azóta sem dolgozták fel az emberek - mondta a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa, aki jelenleg a helyszínen tárgyal a helyi hatóságokkal és az üdvhadsereggel arról, hogyan segíthetnének.

A tapasztalatok alapján a földönfutóvá lett embereknek elsősorban kisebb sátrakra, illetve személyre szabott csomagokra van szükségük, ezért a civilek 1-2 hét elteltével újra ellátogatnak majd a katasztrófa sújtotta térségbe, hogy segítsenek az újjáépítésben, illetve átmeneti munkahelyek teremtésében - mondta Sasváry Gábor. Az ökumenikusok projektkoordinátora elmondta, az emberek jelenleg 10-15 fős sátrakban zsúfolódnak össze. A kormány gondoskodik alapvető szükségleteikről, de az emberek így sem nyugodtak. Számukra most az jelenti a legnagyobb problémát, hogy hátra kellett hagyniuk értékeiket, állataikat és nincs aki vigyázzon ezekre - mondta.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai szerda éjszaka érkeztek Rómába, hogy tájékozódjanak a helyzetről. Itthonról nem vittek segélyszállítmányt; a tervek szerint a helyszínen szerezték volna be 3 millió forint értékben az élelmiszercsomagokat, egészségügyi felszerelést, illetve takarókat. Mint kiderült, erre nincs szükség, a segélyszervezet ezért a későbbiekben tervezi elkölteni ezt az összeget személyre szóló csomagokra, illetve az újjáépítésre.

Olaszországban a Richter-skála szerinti 6,3-as erősségű földrengés pusztított hétfő hajnali fél négy után. A rengés középpontja Rómtól kilencven kilométerre északkeletre volt, Abruzzo régióban.

Olvasóink írták

  • 1. rozator 2009. április 10. 21:42
    „Tudomásom van 1-2 hajléktalanról, akiket földrengésszerüen ért a válság! Hová küldhetem őket?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titkos katonai információk a lezuhant gépen

Hollandia - Átadtak az amerikai hatóságoknak négy laptopot, amelyeket a februári amszterdami… Tovább olvasom