Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Bostoni robbantás: A kórházban emeltek vádat Dzsohar Carnajev ellen

Magához tért, és írásban válaszol egyes kérdésekre a múlt heti bostoni robbantások életben maradt feltételezett elkövetője.
Boston a "csend pillanatával" emlékezett meg a terroristák áldozatairól

Bostonban hétfőn a "csend pillanatával" emlékeztek meg a városban egy héttel ezelőtt elkövetett robbantásos merénylet áldozatairól.

A bostoni maraton célegyenesében a múlt hétfőn 14 óra 50 perckor elkövetett kettős robbantásnak három halottja és több mint 180 sebesültje volt. Csütörtök éjjel a merénylet gyanúsítottjai tűzharcba keveredtek a hatóságokkal, amelyben egy rendőr meghalt, további egy életveszélyesen, mintegy 15 pedig könnyebben megsebesült.

A csend pillanatát hétfőn a Fehér Házban, az amerikai kongresszusban és a New York-i tőzsdén is megtartották.

Massachusetts állam parlamentjének dolgozói emlékeznek a Bostonban egy héttel ezelőtt elkövetett robbantásos merénylet áldozatairól. Fotó:MTI/EPA/Justin Lane
Massachusetts állam parlamentjének dolgozói emlékeznek a Bostonban egy héttel ezelőtt elkövetett robbantásos merénylet áldozatairól. Fotó:MTI/EPA/Justin Lane

A nap folyamán korábban a merénylet életben maradt gyanúsítottját, a 19 éves Dzsohar Carnajevet tömeges emberveszteségeket okozó fegyverek bevetésére irányuló, halált és anyagi kárt okozó összeesküvéssel vádolták meg a kórházban. Emiatt akár halálra is ítélhetik.

Bátyja és feltételezett tettestársa, a 26 éves Tamerlan Carnajev életét vesztette a rendőrökkel vívott fegyveres összetűzésben.

A kórházban emeltek vádat Dzsohar Carnajev ellen

A kórházban emeltek vádat hétfőn Dzsohar Carnajev, a bostoni robbantásos merénylet életben maradt gyanúsítottja ellen.

Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter közölte, hogy Carnajevet tömeges emberveszteségeket okozó fegyverek bevetésére irányuló, halált és anyagi kárt okozó összeesküvéssel vádolták meg. Ez, ha bűnösnek találják, akár halálbüntetést is vonhat maga után.

A vádlott első bírósági meghallgatását feltételesen május 30-ra tűzték ki. A vád ismertetésénél jelen volt egy bíró is.

A nap folyamán korábban Jay Carney, a Fehér szóvivője elutasította azt a több republikánus törvényhozó által is támogatott javaslatot, hogy Carnajevet minősítsék ellenséges hadviselő félnek és mint ilyet állítsák katonai törvényszék elé.

Carney kijelentette, hogy Carnajev amerikai állampolgár, ezért ügyében nem járhat el katonai bizottság. A szóvivő rámutatott, hogy 2011. szeptember 11. óta a szövetségi bírósági rendszer több száz terroristát ítélt el és juttatott rács mögé.

A pénteken sebesülten elfogott Dzsohar Carnajev sajtóértesülések szerint írásban kommunikál a hatóságokkal, mert egy, a torkát ért lövés miatt nem tud beszélni. Feltételezések szerint a sebesülés öngyilkossági kísérletből származhat.

A hatóságok szerint a 19 éves, csecsen származású Dzsohar Carnajev a 26 éves bátyjával, Tamerlan Carnajevvel együtt követte el múlt hétfőn a bostoni maratonon azt a kettős robbantásos merényletet, amelynek következtében hárman életüket vesztették, több mint 180-an pedig megsebesültek. Csütörtök éjjel a fivérek tűzharcba keveredtek a hatóságokkal, amelyben egy rendőr meg halt, további egy életveszélyesen, mintegy 15 pedig könnyebben megsebesült.

A súlyosan sebesült rendőr felgyógyulási esélyeivel kapcsolatban hétfőn bizakodóan nyilatkoztak az orvosok.

Az összetűzésekben az idősebb Carnajev is életét vesztette. A rendőrség szerint a fivérek egyikének sem volt fegyvertartási engedélye.

Nem volt fegyvertartási engedélyük a gyanúsítottaknak

Nem volt fegyvertartási engedélyük a bostoni maratonon történt robbantásos merénylet elkövetésével gyanúsított Carnajev fivéreknek - írták hétfőn a rendőrségre hivatkozva amerikai napilapok.

Az illetékes amerikai szövetségi hatóság, az Alkohol-, Dohány-, Lőfegyver- és Robbanóanyag-ügyi Iroda (ATF) azon dolgozik, hogy megállapítsa, honnan szerezték fegyver- és robbanószerkészleteiket a Carnajev fivérek.

A rendőrség még nem tudja, hogy a fivérek folyamodtak-e fegyvertartási engedélyért. A massachusettsi törvények értelmében csak 21 évesnél idősebbek birtokolhatnak lőfegyvert, így a hatóságok az életben maradt gyanúsított, a 19 éves Dzsohar Carnajev kérelmét mindenképpen elutasították volna.

A fegyvereik és más információk alapján a hatóságok azt feltételezik, hogy a gyanúsítottak további terrorcselekményekre készülhettek. A Carnejeveknek legkevesebb öt csőbombájuk, egy M4-es gépkarabélyuk, két maroklőfegyverük, egy légfegyverük és több mint 250 töltényük volt.

A hétfői The New York Times szerint a fivérek azt állították az általuk péntekre virradóra elrabolt Mercedes terepjáró vezetőjének, hogy New Yorkba készülnek.

A hatóságok a rendelkezésre álló információk alapján úgy vélik, hogy a gyanúsítottaknak nem voltak cinkosaik. Ezt állította Dzsohar Carnajev is, aki egy, a torkán esett lőtt seb miatt csak írásban képes válaszolni a neki feltett kérdésekre. Mivel a sérülés közvetlen közelről leadott lövéstől származik, a nyomozók azt feltételezik, hogy a gyanúsított öngyilkosságot kísérelt meg.

Dzsohar Carnajev ellen sajtóértesülések szerint akár már hétfőn vádat emelhetnek. A legsúlyosabb vádpontok sajtóértesülések szerint tömegpusztító fegyverek bevetése, terrorizmus és közterület elleni pokolgépes támadás lehetnek. Massachusetts államban nincs halálbüntetés, de szakértők nem zárják ki annak lehetőségét, hogy a szövetségi hatóságok megkísérelhetik az országos szinten alkalmazott legsúlyosabb büntetés kiszabatását.

A történtekkel kapcsolatban súlyos bírálatokat kapott a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), amely az orosz kormány kérésére még 2011-ben kihallgatta az idősebbik testvért, Tamerlant, aki a tűzharc következtében életét vesztette. Moszkva szerint Tamerlan a radikális iszlám követője volt, és arra készült, hogy földalatti csoportokhoz csatlakozzon. (A Carnajev család csecsen nemzetiségű.)

Az FBI két évvel ezelőtt nem állapított meg vele kapcsolatban terrorizmusra utaló tevékenységet. Lindsey Graham republikánus szenátor a CNN-nek nyilatkozva kijelentette: ki kell deríteni, miért veszítették azóta szem elől a szövetségi hatóságok az idősebbik Carnajevet. Ennek oka a politikus szerint lehet az amerikai törvények elégtelensége, de az FBI mulasztása is.

Az FBI pótlólagos tájékoztatást kért a gyanúsítottakkal kapcsolatban az orosz hatóságoktól. Egyebek között arról, hogy mit csinált tavaly hat hónapig a Csecsenfölddel szomszédos Dagesztánban Tamerlan Carnajev. A szövetségi nyomozóhatóság cáfolta a Carnajev fivérek anyjának azt az állítását, miszerint a szövetségi hatóságok két éve folyamatosan szemmel tartották az idősebbik fiát.

A bostoni merénylet hatással volt a szélesebb értelemben vett amerikai belpolitikára is. A robbantások miatt múlt kedden a szövetségi szenátusban elhalasztották a bevándorlási reform tervezetének ismertetését. A jogszabályi környezet módosítására vonatkozó javaslatokat szenátorok kétpárti csoportja dolgozta ki. Republikánus részről a terrortámadás nyomán elhangzottak olyan kijelentések, hogy kérdések merültek fel az Egyesült Államokban való letelepedésre vonatkozó új szabályozási kezdeményezéssel kapcsolatban. (A bevándorlás rendszer reformját Barack Obama elnök kezdeményezte.)

Bostonban hétfőn 2 óra 50 perckor, vagyis pontosan az egy héttel a maratonon elkövetett kettős robbantás után egy perces csenddel emlékeznek meg a támadás 3 halottjáról és több mint 180 sebesültjéről. Ezután megszólalnak a város templomainak harangjai.

Massachusetts fővárosában az élet hétfőn kezdett visszatérni a szokásos mederbe. Vasárnap fokozatosan elkezdték megnyitni a maraton célegyenesének környékét is, ahol a helyszínelés miatt hat háztömbnyi területet lezárva tartottak. A folyamat akár egy-két napig is eltarthat.

Hétfőn temetik a robbanás következtében életét vesztett 29 éves felszolgálónőt, Krystle Campbellt. A Bostoni Egyetemen gyászszertartást tartanak egy másik áldozat, a 23 évesen meghalt kínai diáklány, Lu Ling-ce emlékére.

Az orosz biztonsági szolgálatok megfigyelték Tamerlan Carnajevet

A bostoni merénylet egyik gyanúsítottja, Tamerlan Carnajev többször is felhívta magára a dagesztáni biztonsági szolgálatok figyelmét – mondta a kaukázusi köztársaság biztonsági szolgálatának egyik illetékese.

"Tamerlan Carnajev öt hónapot és tizenhárom napot tartózkodott itt" – mondta a nevének elhallgatását kérő, a terrorellenes hatóságokhoz közel álló illetékes.

Ezalatt az idő alatt legalább négyszer volt megfigyelés célpontja. A biztonsági szolgálatok "megfigyeltek egy másik fiatalembert is, akit azzal gyanúsítottak, hogy titkos iszlamista körökkel áll kapcsolatban, és akit Tamerlan társaságában láttak. Ezután a fiatalember kikerült a rendvédelmi erők látómezejéből, és Tamerlant sem láttuk többé" – mondta az illetékes, aki szerint a megfigyelés során semmi olyat nem tapasztaltak, aminek alapján indokolt lett volna őrizetbe venni vagy vádat emelni ellene.

Carnajev 2011 végén utazott Dagesztánba, ahol korábban élt, és 2012 júniusában hagyta el Oroszországot.

A Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) heves bírálatok érték, amikor pénteken közölte, hogy "egy meg nem nevezett külföldi kormány" (az orosz hatóságok) 2012-ben arra kérték, hogy ellenőrizze Carnajevet, mert "olyan információt kaptak, hogy a radikális iszlám híve, buzgó vallásos, és drámai változáson ment át 2010-ben".

Miután nem bukkantak kompromittáló részletekre, az amerikai szövetségi rendőrség csökkentette az éberséget.

A pénteken lelőtt 26 éves Tamerlan Carnajevet és 19 éves öccsét gyanúsítják a múlt héten Bostonban három ember halálát és közel 180 sebesülését okozó merénylet elkövetésével. Dzsohart hajtóvadászat után fogták el pénteken a bostoni agglomerációban, őt súlyos állapotban kórházban ápolják.

A legnagyobb kaukázusi iszlamista csoport, a Kaukázusi Emírség helyi szárnya a hét végén tagadta, hogy bármi köze lenne a merénylethez.

Apjuk szerint jó muzulmánok a Carnajev-fivérek

A bostoni merénylet két gyanúsítottjának apja hétfőn kitartott amellett, hogy a fiai ártatlanok; szerinte jó muzulmánok voltak, és vissza akartak térni Oroszországba, hogy segítsék a szüleiket.

Az idősebb testvér, a 26 éves Tamerlan, akit a múlt pénteken lelőttek, 2012 januárjában járt Oroszországban, nem akart visszautazni, azt mondta, hogy ide akar költözni a családjával – mondta Anzor Carnajev a Komszomolszkaja Pravda című orosz lapnak nyilatkozva.

Carnajev elmondta: Tamerlan, akinek az elmúlt években az Egyesült Államokban többféle munkája is volt, postásként, gumijavító műhelyben, illetve ökölvívó edzőként dolgozott, az utóbbi hónapokat "bébiszitterként" töltötte: otthon vigyázott a hároméves gyermekükre, miközben a felesége, aki fogyatékkal élőket ápolt, dolgozott.

"Tamerlan valóban nagyon vallásos lett az esküvője után, és minden pénteken mecsetbe járt… Jó muzulmán volt azonban, nem tehette azt, amivel vádolják" – mondta az apa.

A fiatalabb fivér, a 19 éves Dzsohar, akit a hajtóvadászat után pénteken vettek őrizetbe, Cambridge-ben végezte a tanulmányait és nagy tervei voltak: orvos szeretett volna lenni, saját rendelőt nyitni és Oroszországban letelepedni.

"Azt mondta: +Papa, ne izgulj, befejezem a tanulmányaimat, idejövök és segítek neked.+ Most pedig bombákról meg merényletekről beszélnek. Hogyan lehetséges ez?"- kérdezte az idősebb Carnajev, aki súlyos betegen néhány éve tért vissza Dagesztánba, mert - mint mondta - a szülőföldjén akar meghalni.

Anzor Carnajev "politikai megrendelésnek", a titkosszolgálatok által rendezett hollywoodi show-nak nevezte a fiai elleni eljárást. Közölte: az Egyesült Államokba szeretne utazni, hogy támogassa Dzsohart.

Az elmúlt két évben "Tamerlan állandó felügyelet alatt volt. Az FBI (Szövetségi Nyomozó Iroda) emberei meglátogatták, mondták neki, hogy erre a merényletek megakadályozásához van szükség" – mondta Anzor Carnajev, de nem fejtette ki, mire gondol.

"Csak Tamerlant akarták csapdába ejteni, és Dzsohar rossz időben volt rossz helyen" az apa szerint.

Anzor Carnajev, aki a kezdetektől hangoztatja a fiai ártatlanságát, Oroszországban szeretné eltemetni Tamerlant – mondta a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek. Pénze azonban nincsen sem az amerikai útra, sem arra, hogy ügyvédet fogadjon.

˝A fiaim nem öltek meg senkit˝

Nem hisz fiai bűnösségében a bostoni merénylet gyanúsítottjainak édesanyja. Zubeidat K. Tsarnaeva telefonos nyilatkozatában elmondta, „Biztos vagyok benne, hogy a fiaim nem öltek meg senkit".

Tsarnaeva szerint fiai csak bűnbakok. Az asszony állítása szerint férje nemsokára az Egyesült Államokba utazik, hogy személyesen vizsgálja ki a történteket.Korábban:

Magához tért, és írásban válaszol egyes kérdésekre a múlt heti bostoni robbantások életben maradt feltételezett elkövetője - jelentette az amerikai média vasárnap éjjel.

A 19 éves Dzsohar Carnajevet kórházba szállították, miután többnapos hajtóvadászatot követően sikerült elfogni, bátyját, Tamerlan Carnajevet lelőtték.

Az NBC televízió - szövetségi illetékesekre hivatkozó - jelentése szerint a gyanúsított a torkán lévő sérülés miatt nem tud ugyan beszélni, de egyes kérdésekre írásban válaszol. Az ABC azt is tudni vélte, hogy a nyomozók esetleges további cinkosokról és pokolgépekről kérdezik őt, de csak "szórványosan" válaszol, írásban. A USA Today című lap egy rendőrségi forrást idézett, aki megerősítette, hogy Carnajev írásban kommunikál.

Korábban közölt értesülések szerint Carnajev sok vért vesztett az őt két ponton - a nyelvén és a tarkóján - ért sérülés miatt. Az egyik hatósági feltételezés szerint a férfi - szájába véve fegyvere csövét - öngyilkos akart lenni elfogása előtt.

Olvasóink írták

 • 8. queenmargareth1 2013. április 23. 10:38
  „még az is kiderült agyontájékozódott 6. .suhym. 2013.04.23. 08:44 , hogy a Kennedyek is teljesen ártatlanok voltak, semmi, de semmi közük nem volt a maffiához, főleg kampány idején. Hoover is csak "véletlenül" maradhatott:)
  Akkor sírtok, amikor afgán gyerekeket ölnek meg?Nem, csak akkor, ha egy katona "hősi" halottként meghal...
  Az afgánok mentek Amerikának?ők kérték?hogy beleszóljanak?és Irak sem az olajról szólt ugyan már.
  56-ban <moderálva>ban hagyott a nagy Amerika, de imádjátok.”
 • 7. queenmargareth1 2013. április 23. 10:23
  „nem kell félteni, mindenkinél lehet fegyver és háborút megszállást meg mindent csinálnak, ami nekik éppen hasznos.persze ez sem igaz, ugye?Bush Mit tett, mikor szóltak neki anno?semmit beszélgetett óvodásokkal, meg szórakozgatott, és annak is volt előjele, csak tagadták.előtte viszont jó volt a kampányhoz a pénz.
  obama is a kamu bin laden megöléssel.véletlenül megtalálták, ahol lakott:)és véletlenül 11 év után ellenállt, ugyan már.
  nem helyeslem, de kinézem Amerikából, hogy van bűnbak.Mit gondolsz, csak ezek ketten akarnak terrortámadásokat intézni??akkor álmodj tovább,”
 • 6. .suhym. 2013. április 23. 08:44
  „3. Óperenciás 2013.04.22. 21:10

  Hogy érted, hogy bennünket magyarokat agyon ellenőriznek?

  A belépésnél a reptereken mindenkit ellenőriznek, mindenkitől vesznek ujjlenyomatot, írisz fotót is csinálnak és kérdéseket is tesznek fel mindenkinek. Elég sokat járok arrafelé, különböző légitársaságokkal repültem, különböző repterekre érkeztem már, de mindenütt normálisan beszéltek velem, semmi extra ellenőrzést nem tapasztaltam, amit másnál ne tettek volna meg, és nem volt különbség a JFK vagy éppen Miami repterén történt ellenőrzés között pl.
  .................................................................................................

  2. queenmargareth1 2013.04.22. 17:40

  Nem ártana néhanapján tájékozódni, nemcsak írni.”
 • 5. qper 2013. április 23. 08:19
  „http://ujvilagtudat.blogspot.hu/2013/04/hiszel-vagy-gondolkozol-is.html#.UXYoZsqU7BY
  ÉRDEMES!”
 • 4. smalltown 2013. április 23. 02:39
  „mi az,hogy nem kell felteni Amerikat??? Nezz utana a tortenteknek, aztan hatha nem beszelsz hulyesegeket!”
 • 3. Óperenciás 2013. április 22. 21:10
  „Annyira más világban élünk, hogy semmilyen logikát nem tudok felfedezni a Carnajev testvérek USA elleni indítékaiban.
  Csak hálával tartoztak volna befogadóiknak.
  Ugyanígy nem tudom megérteni az USA beléptetési, befogadási politikáját.
  Bennünket magyarokat agyon-ellenőriznek, pedig legrosszabb esetben a léhűtőink rontanák ott a levegőt.
  A radikalizálható iszlám területről érkező megélhetési bevándorlókat viszont ajnározzák.
  2001. után, miért?”
 • 2. queenmargareth1 2013. április 22. 17:40
  „Nem biztos, hogy tényleg ők voltak a merénylők, mindkettőt érdekes módon lelőtték az egyiket azonnal a másikat, meg pont a torkánál sebesítik, hogy ne beszéljen...
  tényleg nem kell félteni Amerikát érdekes volt Oszama kinyírása is”
 • 1. jozko 2013. április 22. 12:59
  „"Ők nem öltek meg senkit..." ja, csak a detonáció és a repeszek...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat embert megölt egy belgorodi lövöldöző

Az elkövető négy személlyel a vadászboltban végzett, két áldozata pedig utcai járókelő volt. A… Tovább olvasom