Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Drogpiac lett a cseh Vencel tér

Kábítószeresek menedékhelye lett a prágai Vencel tér, táptalajt szolgáltatva a bűnözésnek a cseh főváros szívében.
Kábítószeresek menedékhelye lett a prágai Vencel tér, a bársonyos forradalom színhelye, táptalajt szolgáltatva a bűnözésnek a cseh főváros szívében álló elegáns szállodák, luxusüzletek és paloták övezte sugárúton.

"Ha kábítószeres piacról beszélünk, a Vencel térnek nincs párja Csehországban, sem egész Kelet-Európában - vélekedett Ales Termer, a Sananim munkatársa. A civil szervezet steril fecskendőket oszt kábítószerezőknek. - Önkénteseink napi négy órát töltenek itt, és minden alkalommal legalább 150 kábítószeressel lépnek kapcsolatba."

A Nemzeti Múzeum monumentális épülete és a Szent Vencel (907-935) cseh fejedelem impozáns lovas szobra által uralt teret, a "prágai Champs-Élysées-t" a csehek szent helyként tisztelik, gyakran gyülekeztek ott történelmük fontos pillanataiban. A négycsillagos szállodák, bankok, üzletházak és luxuséttermek övezte hajdani középkori lóvásártér az utóbbi években azonban az ország drogosainak legnagyobb találkahelye lett.

"A kábítószeresek szabadon sétálnak a járókelők között, itt vásárolnak és fogyasztanak drogokat. Időnként kisebb lopásokat is elkövetnek, hogy beszerezhessék a napi adagot. Persze hogy dühösek a kereskedők" - magyarázta Termer.

A 10,5 millió lakosú országban a kábítószer-fogyasztók számát 30 ezerre becsülik, egyharmaduk Prágában él. A számuk többé-kevésbé állandó, amióta a kábítószer-fogyasztás a kommunizmus bukása után, az 1990-es évek elején fellendült.

A fekete színű, Terepprogramok feliratú anorákos Sananim-önkéntesek naponta kilátogatnak a Vencel térre, amely Termer szerint mindig is az "effajta emberek találkozóhelye volt, de soha nem voltak ennyien". Kollégái, Petra és Svetlana kis sárga konténert húznak maguk után a használt tűknek, egy nagy fekete bőröndben pedig steril injekciós tűk, orvosi felszerelés, megelőzési prospektusok vannak a különböző orvosi-szociális szolgálatok címeivel.

Mint Termer elmondta, feladatuk nem az, hogy leszoktassák őket a drogokról, hanem hogy megvédjék az érintetteket a betegségektől, például az AIDS-től vagy a hepatitis C-től.

A rendőrség viszont a Sananimot okolja, mert úgy véli, hogy a tűosztás miatt jár annyi drogos a térre. A kedvelt turistacélpont egyben a prostituáltak, a szerencsejátékosok, a zsebtolvajok és a taxis keselyűk terepe is.

"A helyzet sürgős megoldást igényel" - húzta alá Tereza Krasenká, a prágai városháza szóvivője. Az önkormányzat munkacsoportot állított fel a Vencel tér rehabilitálására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Majdnem eltalálta az ISS-t egy orosz rakétadarab

Majdnem eltalálta a Nemzetközi Űrállomást (ISS) szombat hajnalban egy orosz rakétadarab. Tovább olvasom