Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Elhordják az olasz műemlékeket

Ki ne akarna szuvenírt az olaszországi műemlékekről? Csakhogy a turisták egy része nem elégszik meg a csodálatos létesítmények - egyebek között a Colosseum - apró másával, az eredetiekből tör le darabot.
Az olasz műemlék-védelmisek művészeti vandáloknak nevezik őket: azokról a turistákról van szó - olaszokról és külföldiekről egyaránt -, akiket annyira megragad az itáliai városokban látott műemlékek szépsége, hogy nem bírnak tőlük megválni. Ezért emlékbe hazavisznek belőlük egy darabot.

A római Colosseumnál árult műanyag másolat helyett az eredetiből törnek le köveket, kisebb-nagyobb részeket. "Olyan ez, mintha Velencéből játékgondola helyett eredetit vinnének el magukkal" - hívták fel a figyelmet az utóbbi években rohamosan erősödő műemlék-rombolásra az olasz múzeumok igazgatói.

Rómában a legnagyobb veszély éppen a Colosseumot fenyegeti: hiába a kivilágítás és az éjszakai őrök, sötétedés után turistaraj veszi körbe az amfiteátrumot. A külső falakról törnek le darabokat szuvenírbe. Ugyanezt teszik a Gianicolo-dombon, a Garibaldi-szoborparkban, ahol egymás után tűnnek el a márványorrok, -ujjak és -lábak a szabadságharcos olaszok alakjairól. A szicíliai Palermo feletti Monreale székesegyházában a mozaikpadló kockáit szedik fel emlékbe, pedig az érsekség külön útvonalon vezeti a turistákat a dómban, és a rendre videokamerákkal is felügyel. A szabad ég alatti múzeumnak számító genovai műemlék temetőben, Staglienóban a sírok díszítéseinek veszik nyoma. Keresettnek a kripták lámpái számítanak. A pugliai Traniban a katedrális bejáratát őrző két kőoroszlán fejét vitték el.

"Az UNESCO által védett világörökség darabjairól van szó. Ha nincs más megoldás, az ENSZ kéksisakosai védjék műemlékeinket!" - hangoztatta Firenze műemlékvédelmi biztosa, Giuliano Da Empoli. A Vatikáni Múzeum igazgatója, Antonio Paolucci szerint a biztonsági kamera költséges, de megéri, ennél is eredményesebb azonban a látogatók érzékenységének felkeltése. "A Vatikáni Múzeumot évente végigjáró négymillió turistának tudnia kell, hogy ez nyolcmillió lábat jelent. Ennyi tapossa végig a folyosókat, ennyi kéz nyúl hozzá a falakhoz " - mondta.

Az az olasz tolvajturista, aki idén májusban eltulajdonította a velenceiek szerencseszobrát, a vasorrú Sior Riobát, megbánta tettét. A felháborodott közvélemény haragjától tartva visszaszolgáltatta az értékes szuvenírt. Lelkiismeret-furdalást érzett az az amerikai turista is, aki még 1974-ben tört le egy darabot a Colosseumból: tavaly visszaküldte Rómába bocsánatot kérve a várostól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

6 meghaltak egy robbanásban Oroszországban

Hat ember meghalt egy dél-szibériai volt katonai lőtéren lőpor, leselejtezett fegyverek és lőszerek… Tovább olvasom