Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 28°C Még több cikk.

Eljárás indulhat 50 feltételezett náci háborús bűnös ellen Németországban

Csaknem hét évtizeddel a második világháború után egyszerre ötven feltételezett náci háborús bűnös ellen indulhat eljárás Németországban.

A nemzetiszocialista diktatúra idején elkövetett bűncselekmények feltárásával megbízott nyomozó hatóság (ZSt) szerint az egykori náci lágerőr, John Demjanjuk ügyében hozott ítélet nyomán a siker reményével lehet pert indítani a haláltáborokban felvigyázói feladatot végzett emberek ellen annak dacára, hogy szemtanúk hiánya miatt nem lehet bizonyítani a közvetlen részvételüket a lágerekben elkövetett tömeggyilkosságokban.

A hatóság e megfontolás alapján hamarosan előzetes vizsgálatot indít ötven ember ellen. A Németországban élő, 90 év körüli férfiak a ZSt feltételezése szerint az auschwitz-birkenaui haláltábor őreiként bűnsegédek voltak emberölésben - írták német lapok a hét végén.

John Demjanjuk ügye vízválasztónak számít a náci háborús bűnösök felelősségre vonásában, mert ő volt az első ember, akivel szemben az ügyészség annak ellenére emelt vádat, hogy egyetlen gyilkosságot sem tudott rábizonyítani.

Az ukrán származású férfi a sobibóri haláltáborban volt őr. Az ügyében eljáró müncheni tartományi bíróság 2011-ben hozott ítélete szerint bűnsegédként részt vett 27 900 zsidó fogoly legyilkolásában. Az ügyészség tanúk beszámolóira nem támaszkodhatott, fő bizonyítéka John Demjanjuk SS-szolgálati igazolványa volt, és egy feljegyzés arról, hogy 1943 márciusában Sobibórba helyezték.

John Demjanjukot öt év börtönbüntetésre ítélték, ennek végrehajtását azonban a 90 éves elítélt rossz egészségi állapota miatt felfüggesztették. A férfi tavaly márciusban meghalt.

A ZSt 1958 óta működik, eddig nagyjából 7 500 ügyben végzett nyomozást, levéltárában pedig csaknem kétmillió dokumentumot őriz.

Az auschwitz-birkenaui haláltábor volt a legnagyobb náci megsemmisítő tábor. A nácik által megszállt Lengyelországban fekvő lágerben több mint egymillió embert öltek meg, becslések szerint nagyjából minden harmadik áldozat magyar volt.

Olvasóink írták

 • 5. bánki 2013. április 09. 01:04
  „Pedig azt hittem, hogy a nácizmust, fasizmust, rasszizmus és ,,(h)koloizmust" mi magyarok találtuk fel !

  A németek csak ,,ott" voltak ! Rossz időben, rossz helyen !”
 • 4. Mozimasiniszta 2013. április 07. 17:01
  „a szemforgató népség által lakott ország a bűntudatba fog beledögleni ? és akkor a túlélőkre marad Dajcsland ?”
 • 3. kontrapista 2013. április 07. 14:38
  „" eddig jól elvoltak", mivel a ottani szoclibcsik már-már bevetették a világgal a németek ártatlanságát a a zsidók meghurcolásában. Az utóbbi időben sikeresen feketítik a magyarokat, lengyeleket, cseheket, szlovákokat, románokat, ukránokat és a többi nemzeteket az ügy kapcsán, állítván, hogy a helyi hatóságok és lakosság nélkül nem járt volna sikerrel az általuk elkövetett holokauszt.”
 • 2. queenmargareth1 2013. április 07. 14:15
  „na, csókolom, vigyék csak őket az Élet menetével és zárják be őket.Azért a németek sem kapkodták el a dolgot.”
 • 1. queenmargareth1 2013. április 07. 12:52
  „most?eddig jól elvoltak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerbia elutasítja az Európai Unió koszovói rendezési ajánlatát

Szerbia elutasítja az Európai Unió koszovói rendezési ajánlatát - jelentette be egy vasárnapi… Tovább olvasom