Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Elutasította a különbizottság a beruházást elősegítő törvénytervezetet

Elutasította a román parlament verespataki különbizottsága azt a törvénytervezetet, amely elősegítette volna az aranybánya-beruházást - közölte hétfőn a Mediafax román hírügynökség.

A tervezet elutasítása mellett 17-en szavaztak, ketten tartózkodtak. A voksolásra azután került sor, hogy hétfőn délelőtt a román kormánykoalíciós pártok megállapodtak, leszavazzák az úgynevezett Verespatak-tervezetet. A kormánykoalíció pártjai közül korábban a liberálisok ellenezték, a szociáldemokratákkal támogatták a javaslatot.

A kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) vezetői abban állapodtak meg, hogy a bányatörvényt módosítják, és abban szabályozzák a kitermelés általános feltételeit, amelyeknek a verespataki beruházást tervező Rosia Montana Gold Corporation-nak (RMGC) is eleget kell tennie ahhoz, hogy megkaphassa a kitermelési engedélyt.

A hétfőn elutasított tervezetről a végleges döntést a román parlamentnek kell meghoznia, hiszen azt már nem vonhatják vissza a törvényhozás napirendjéről, de figyelembe véve a kormánykoalícióban született egyezséget, várhatóan a törvényhozói testület egésze is leszavazza majd.
A különbizottság egy jelentést fogadott el, amely elutasítja a román kormány által augusztus végén beterjesztetett tervezetet, ami heves utcai tüntetéseket váltott ki Romániában.

A Hotnews című román portál által ismertetett parlamenti bizottsági jelentés szerint a testület egyebek között azt javasolta, hogy a törvényhozó módosítsa a jelenlegi bányászati kerettörvényt, hiszen az a jelenlegi formájában hiányos, és nem veszi figyelembe az olyan nagy horderejű beruházásokat, mint a verespataki.

A különbizottság a többségi magántulajdonos és a kisebbségi román állami tulajdonos közötti korrekt partneri viszony kialakítását is szükségesnek tartja. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt tizenöt évben a verespataki beruházás-tervezet kapcsán "törvénytelenségeket" követhettek el. Ezért a jelentést megküldik valamennyi illetékes hatóságnak, hogy "teljes mértékben biztosítsák a beruházás törvényességét, és kivizsgálják ezeket az esetleges törvénytelenségeket".

A különbizottság a kitermelési engedély és egyéb titkosított dokumentumok nyilvánosságra hozását is szorgalmazza - derül ki a Hotnews által bemutatott jelentéstervezetből.

Üdvözölte a beruházó a parlamenti különbizottság jelentését

Üdvözölte a verespataki aranybánya megnyitását tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a román parlamenti különbizottságnak azt a jelentését, amely elutasította a beruházást elősegítő törvénytervezetet, de magát a projektet nem vetette el végleg - derült ki a vállalat keddi közleményéből.

A Mediafax hírügynökség által idézett dokumentum szerint a vállalat úgy véli, hogy "szakmai és átfogó" jelentést készített a bizottság, és méltányolja annak következtetéseit, illetve várja a bányatörvény mielőbbi módosítását, hogy 2014 első felében elkezdhesse a beruházást.

A román parlament különbizottsága ugyan elutasította hétfőn a kormány Verespatak-törvénytervezetét, de a bizottsági jelentésből, valamint Victor Ponta miniszterelnök nyilatkozatából egyaránt kiderült, hogy Románia nem mond le a beruházásról. Amennyiben a módosítandó új általános bányatörvény támasztotta követelményeknek megfelel majd az RMGC projektje, megvalósítható a beruházás - magyarázta Ponta.

A vállalat elégedett azzal, hogy a szakbizottságban alapos vita zajlott, és a közvélemény tájékozódhatott a projektről. Leszögezte: méltányolja a bizottság azon javaslatát, hogy Románia egészítse ki a jelenlegi "hiányos" törvényes keretét a bányatörvény módosítása révén, ami hasonló bányaprojektek kivitelezését ösztönözheti.

Az RMGC abban bízik, hogy az új jogi keret lehetővé teszi a román bányaipar fejlesztését és beruházók vonzását. "Várjuk az új általános törvényi keret gyors elfogadását, hogy a verespataki beruházás elkezdődhessen 2014 első felében" - olvasható a közleményben.

A vállalat cáfolta, hogy törvénytelenségek történtek volna az eddigi engedélyeztetési folyamat során, és kijelentette, hogy az RMGC mindig jóhiszeműen, a törvények betartásával járt el. A különbizottság jelentése ugyanis felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt tizenöt évben "esetleges törvénytelenségek" is történtek az engedélyezési folyamat során, és szorgalmazta, hogy az illetékes román állami intézmények vizsgálják ki ezeket.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szívmelengető: ismeretlenül is százak búcsúztatták a 99 éves egykori katonát

Harold Percival második világháborús veteránt máskülönben senki sem kísért volna el végső útjára, mert nincsenek hozzátartozói. Videó. Tovább olvasom