Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Érvénytelennek tekinti az iraki gázmezők aukcióját az Iraki Blokk

Bagdad - Nem tekinti érvényesnek és magára nézve kötelezőnek az október 20-án tartott iraki gázmező aukció eredményeit az Ijád Allávi volt kormányfő vezette Iraki Blokk.
A vallási felekezeteken átnyúló, a szunniták és síiták támogatását is bíró tömörülés győzött a márciusban tartott parlamenti választáson: 91 mandátumot szerzett a 325 tagú parlamentben A Núri al-Máliki miniszterelnök vezette Jogállami Szövetség mindössze két mandátummal maradt el ettől, így 89 képviselője van. Kormánykoalíciót létrehozni azonban nem sikerült sem Málikinak, sem Allávinak, bár az eddigi alkudozások után Máliki közelebb jár ahhoz, hogy elegendő szövetségest állítson maga mellé a parlamenti többség biztosításához.

A múlt héten szerdán tartott aukción a nyugat-iraki Akkasz mezőre kiírt pályázatot a dél-koreai Kogas és a kazah KazMunaiGaz társaság nyerte közösen. A török TPAO és egy kuvaiti vállalat, a Kuwait Energy kapta meg a dél-iraki Sziba mezőt, míg az iráni határ közelében fekvő Manszúrija mező a TPAO, a Kuwait Energy és a Kogas alkotta konzorciumé lett. E három lelőhely rejti az ország gázkészletének mintegy egytizedét.

Az Iraki Blokk szerint a leköszönő kormánynak nem volt joga ilyen, hosszú távra szóló megállapodásokat kötnie, mert ezzel átlépte alkotmányos mandátumát. A tömörülés arra figyelmeztetett, hogy ezek a szerződések, csakúgy mint az év elején aláírt olaj-megállapodások felülvizsgálat alá kerülhetnek, ha az új kormány hivatalba lép.

A választási kampány során Allávi még úgy nyilatkozott, hogy tiszteletben tartja a nagy külföldi olajvállalatokkal kötött megállapodásokat, amelyek révén megnégyszerezhetik - napi 12 millió hordóra - Irak nyersolaj-kitermelését.

A gazdasági újjáépítéshez Iraknak nagy szüksége van arra, hogy minél több nyersolajat és földgázt hozzon fel. A szövetségi költségvetés 95 százalékát az olajszektor biztosítja. Egyes térségekben azonban az ellenzék keményen ellenáll a központi kormány azon tervének, hogy megnyissa az energiaszektort a külföldi beruházók előtt, ami kockázatokat és bizonytalanságokat okoz az olaj- és gázmegállapodások körül. Több képviselő azt követeli, hogy minden szerződést terjesszenek jóváhagyásra a parlament elé, amit az olajügyi minisztérium ellenez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lecsapott Belize-re a Richard névre keresztelt hurrikán

Nagy erővel csapott le a Richard névre keresztelt hurrikán Belize karibi partvidékén vasárnap. Tovább olvasom