Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

EU: le kell állni a további zsidó telepek létrehozásával

Amíg Izrael nem fogadja el a palesztin állam gondolatát, addig nem léphetnek előre az EU-izraeli társulási tanács keretében folyó tárgyalásokon.
Arra igyekszik rávenni az Európai Unió Izraelt, hogy hagyjon fel a megszállt területeken további zsidó telepek létrehozásával - derült ki az EU-országok külügyminisztereinek luxembourgi tanácskozására érkező politikusok szavaiból hétfőn.

A sajtónak nyilatkozó miniszterek közül csaknem mindenki a helyes irányba tett lépésként értékelte, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök - vasárnap esti beszédében - hajlandóságot mutatott egy önálló palesztin állam elfogadására.

Jean Asselborn luxembourgi külügyminiszter szerint a további zsidó telepek létesítésének leállítása, sőt a folyamat visszafordítása nélkül azonban nem veheti kezdetét a közel-keleti megbékélés, és az EU-izraeli viszony szorosabbra fűzéséről sem lehet szó.

Alexander Stubb finn külügyminiszter is elutasítóan válaszolt arra a kérdésre, hogy elérkezett-e már az idő az unió és Izrael kapcsolatainak magasabb szintre emelésére.

Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter szintén annak a véleményének adott hangot, hogy a telepespolitikát illetően Netanjahu nem vette kellően tekintetbe az elvárásokat.

Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter este Luxembourgban találkozik az unió külpolitikai vezetőivel.

Benita Ferrero-Waldner, az unió külkapcsolatokkal foglalkozó biztosa, aki korábban határozottan kiállt amellett, hogy amíg Izrael nem fogadja el a "kétállami megoldást" - vagyis a palesztin állam gondolatát -, addig nem léphetnek előre az EU-izraeli társulási tanács keretében folyó tárgyalásokon, most "pozitív fejleményről" beszélt a Netanjahu-beszéd kapcsán, de hozzátette, hogy "sok még a nyitott kérdés".

Jan Kohout, az EU soros elnökségét ellátó Cseh Köztársaság külügyminisztere is megjegyezte, hogy a beszéd bizonyos elemeit még elemezni kell. A csehek korábban rendre Izrael-pártibb álláspontot hangoztattak, mint Ferrero-Waldner.

Carl Bildt, a következő soros EU-elnök Svédország külügyminisztere arra helyezte a hangsúlyt, hogy az izraeli miniszterelnök a palesztinokkal kapcsolatban végre kimondta az "állam" szót.

Netanjahu arról beszélt: elfogadja a független palesztin államot, ha Izrael nemzetközi biztosítékot kap arra, hogy az előbbinek nem lesz hadserege, és a palesztinok elfogadják Izraelt a zsidó nép államaként. Kikötötte azt is, hogy a palesztin állam nem ellenőrizheti légterét, s nem köthet szövetséget sem Iránnal, sem az utóbbi által támogatott Hezbollah libanoni síita mozgalommal.

Netanjahu mindeddig vonakodott elfogadni, hogy a közel-keleti rendezés részeként megalakuljon a palesztin állam. Az izraeli miniszterelnök ugyanakkor kizárta annak lehetőségét, hogy a palesztin menekültek visszatérhessenek Izraelbe, és elvetette azt is, hogy teljesen befagyasszák a zsidó telepek építését a megszállt területeken.

Az uniós országok külügyminisztereinek luxembourgi tanácskozásán nem szerepel az előre tervezett napirendi pontok között, de óhatatlanul felmerül Irán is, ahol a jelenlegi, keményvonalas államfőt hozták ki az elnökválasztás győztesének, ám mérsékelt irányzatúnak tartott kihívója kétségbe vonta az eredmény hitelességét, és Iránban zavargások robbantak ki.

David Miliband brit külügyminiszter újságíróknak nyilatkozva aggodalmát hangoztatta, hogy a vitatott elnökválasztás fejleményei negatív hatást gyakorolhatnak a nemzetközi közösség melletti iráni elkötelezettség mértékére. Irán - állapította meg Miliband - mindeddig nem reagált pozitívan arra, hogy a nukleáris programjának céljait illetően vele szemben bizalmatlan nemzetközi közösség, beleértve az Egyesült Államokat is, kinyújtotta felé a kezét, és lépéseket tett irányába.

Európa mindenképpen folytatni kívánja a párbeszédet Irán népével és politikai vezetésével - hangsúlyozta Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Ferrero-Waldner reményét hangoztatta, hogy Irán tisztázni fog minden kérdést, amely az esetleges választási szabálytalanságokat illetően felmerült. Elismeréssel szólt arról, hogy az iráni polgárok békés demonstrációkkal kifejezésre juttatják elégedetlenségüket. Mint hozzátette, reméli, hogy a biztonsági erők nem alkalmaznak erőszakot velük szemben.

Olvasóink írták

 • 12. flexsnake 2009. június 16. 21:48
  „10. ha nem tudod mi az a cionizmus akkor ne használd a szót mert komoly bajba kerülhetsz. A hülyeségedet tartsd meg magadnak.”
 • 11. floridaimagyar 2009. június 15. 23:36
  „Nem hittem volna hogy az EU ebben kovetne USA-t, de jo erzes. Izrael fontos USA szovetseges de visszael ezzel nagyon, es ideje mar odavagni egy kicsit...

  <moderálva>”
 • 10. comet 2009. június 15. 21:58
  „7 - ha valamelyik szónak nem érted a jelentését, üsd be a neten.”
 • 9. SP 2009. június 15. 21:39
  „4. hozzászólás bespin 2009.06.15. 18:01
  http://atv.hu/hircentrum/090615_irannal_kothet_katonai_szovetseget_a_palesztin_allam___video.html”
 • 8. dblaci 2009. június 15. 21:06
  „Duma. izrael nem létezik, ezt kéne kijelenteni, nem tárgyalni egy ilyen terrorista bábállammal! A földkeresgség, és az emberiség szégyene, hogy terroristákat támogat, palesztinok százezrei nyomorognak ezek miatt ....<moderálva>”
 • 7. flexsnake 2009. június 15. 21:02
  „6, miért használsz olyan szavakat amiknek nem ismered a jelentését?”
 • 6. comet 2009. június 15. 19:17
  „épp ideje hogy a vallási fanatikusokat megfékezzék. Mind a cionistákat, mid a mudjaheddineket.
  Akinek a kezéhez pedig ártatlanok vére tapad, azt nemzetközi bíróság elé kéne cibálni, mert addig nem lesz béke amig a gyilkosok elkerülhetik a felelősségre vonást a helyi rasszista vallási itélkezés miatt.”
 • 5. flexnakearanka 2009. június 15. 18:41
  „jujj de szörnyü világban élünk.”
 • 4. bespin 2009. június 15. 18:01
  „Az iráni elnök nem a palesztin kérdést szeretné rendezni, hanem a zsidó kérdést.”
 • 3. SP 2009. június 15. 17:07
  „Az EU-nak kell az Iránból szállított olaj.
  Ahmadinedzsád rendezheti a palesztin kérdést is, lesz hozzá ereje.”
 • 2. flexsnake 2009. június 15. 14:16
  „NA mit mondtam? Neurópa születik. Megkezdődnek a konfliktusok aminek az egyik oldalán Amerika fog állni a másikon Európa. Kérdés hogy Izrael melyikhez csatlakozik. Nem kell sokat várni és lesz egységes kormányzat is.”
 • 1. Logaritmus 2009. június 15. 14:07
  „Na végre világos beszéd van az izraeli telepek ügyében, kár hogy az EU ezzel megvárta Obamát. Az EU akkor lesz igazi külpolitikai erő is ha bátran mer lépni ilyen kérdésekben is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beiktatták a régi-új szlovák államfőt

Szlovákia nem egészen húsz éves történetében Ivan Gasparovic az első köztársasági elnök, akit… Tovább olvasom