Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Evakuálták a Fukusima-1 atomerőmű személyzetét

Evakuálták a személyzetet hétfőn (helyi idő szerint) délután a földrengés és szökőár következtében megrongálódott Fukusima-1 (Daiicsi) atomerőmű közeléből, miután a 3-as reaktorból szürke füst kezdett felszállni - jelentette be a komplexumot működtető Tokyo Electric Power vállalat (Tepco).

A 3-as reaktorban okozta a legsúlyosabb károkat a március 11-i földrengés és szökőár: a felső építmény tetejét teljesen felszakította a múlt héten egy erős robbanás. A detonációt az okozta, hogy a hűtővíz szintjének csökkenésekor hidrogén szabadult fel, amely a belső acéltartály és a külső beton borítás közé jutva oxigénnel vegyült, és berobbant.

A 3-as blokk helyzete azért a legaggasztóbb, mert ott plutónium- és uránoxidból álló kevert üzemanyag (MOX) van, amelynek kigőzölgését károsabbnak tartják az uránalapú fűtőanyagénál.

Kan Naoto kormányfő röviddel korábban úgy vélekedett a Kyodo hírügynökség jelentése szerint, hogy az erőműben lassanként javul a helyzet, miközben a tűzoltók és a technikusok éjt nappallá téve dolgoznak egy nagyobb katasztrófa elkerülése érdekében. A Tepco azt közölte, hogy mind a hat reaktort sikerült már rákötni az áramforrásra, de a bekapcsolás előtt a technikusoknak még tesztelniük kell a berendezéseket a rövidzárlat elkerülése érdekében. Az NHK televízió szerint ez két-három napot igényelhet.

A földrengés idején karbantartás miatt épp leállított 5-ös reaktorban, amelyet így nem ért robbanás, hétfőn normálisan működött a hűtőrendszer. A nukleáris biztonsági hivatal egy illetékese azt is bejelentette, hogy a 2-es reaktor vezérlőtermében már hétfőn folytatódhat a munka.

A biztonsági hivatal ugyanakkor bírálta az üzemeltető Tepco magáncéget, amiért a földrengés és a szökőár előtti hetekben többször is elmulasztotta a nagyon fontos ellenőrzéseket. Kilenc nappal a katasztrófa előtt kiadott jelentésében a hivatal azt rótta fel a vállalatnak, hogy 33 berendezés vizsgálatát nem végezte el, köztük generátorokét, szivattyúkét és a hűtőrendszerek más részegységeiét.

Korábban írtuk:

Növekedni kezdett a nyomás a Fukusima 1. japán atomerőmű hármas reaktorblokkjában, s a japán szakhatóságok azt fontolgatják, hogy szellőztetéssel - egy külső szelep megnyitásával - oldják meg a problémát, ami viszont a sugárzás hirtelen megugrásával járna - közölte hétfőn a japán atomenergia-biztonsági szolgálat egyik illetékese.

Fukusima Daiicsi atomerőmű 3-as reaktorblokkját tűzoltófecskendővel locsolják, hogy a reaktor hűtését ily módon biztosítsák 2011. március 18-án. Fotó: MTI/AP
Fukusima Daiicsi atomerőmű 3-as reaktorblokkját tűzoltófecskendővel locsolják, hogy a reaktor hűtését ily módon biztosítsák 2011. március 18-án.
Fotó: MTI/AP

Legfrissebb hírügynökségi jelentések szerint sikerült az áramellátó rendszerről betáplálni az atomerőmű ötös és hatos reaktorát, amelyeket eddig dízelgenerátorokról üzemeltettek.

Olvasóink írták

 • 11. Dema 2011. március 23. 12:53
  „10. dmonlájn
  Csak nem igen hisszük el amit ír az újság! :D
  Arról nem is beszélve, hogy kissé össze vissza felületes tájékoztatást kapnak szerintem ők is!
  Ha csak áramellátás gond lenne, akkor azt pillanatok alatt megoldanák!!!”
 • 10. dmonlájn 2011. március 21. 19:39
  „hahó , nem olvastok újságot???? tirpák, Dema

  nem azért akarják újra indítani, mert kell az áram, hanem hogy helyre álljon a fűtőelemek hűtése!!! annyiszor leírták, elmagyarázták, de nem, még mindig vannak olyanok, akik nem értik!!!!!!!

  nagyvonalakban összefoglalom:
  - a fűtőelemek "kiégése" után 18-24 hónapon keresztül pihentetni kell őket, mielőtt a végleges tározókban kerülnek! Ezt a reaktor medence melletti úgynevezett PIHENTETŐ MEDENCÉBEN végzik, ahol hűtővizet áramoltatnak a fűtőelemek körül! Ezt a keringetést szivattyúk végzik, amik a cunami következtében leálltak, mert megszűnt az áramellátásuk! Emiatt kell helikopterekkel és minden más eszközzel vizet juttatni a medencékbe, mert különben a fűtőelemek túlmelegszenek, összeolvadnak, azután az történik mint Csernobilban!
  De ha még most sem világos, akkor olvasatok utána az atomerőművek működésének!!!!”
 • 9. keiner 2011. március 21. 17:31
  „Tervesznek, hogy Fukushima 1 soha többet müködik:
  http://www.n-tv.de/Spezial/Entsorgung-wird-zehn-Jahre-dauern-article2901381.html”
 • 8. tirpák 2011. március 21. 16:37
  „inkább főrobbannak de nem lesz leállás kő az áram !! ezek japók vágod kamikáze”
 • 7. Dema 2011. március 21. 16:28
  „Nem igazán értem, miért nem állítják le teljesen az egész létesítményt. Evakuálni kellene az egész környéket, és ellenőrzés után beszélni csak az újraindításról!”
 • 6. jozko 2011. március 21. 16:15
  „Deszkás!

  Én megírtam...
  úgy látom, azt akarják, soha ne tudd meg!”
 • 5. demeterkornel 2011. március 21. 10:39
  „Embereket nem lehet evakuálni! Az evakuál jelentése: Üressé tesz, kiürít!
  Tehát a cím helyesen így nézne ki: Evakuálták a Fukusima-1 atomerőművet”
 • 4. deszkás 2011. március 21. 10:06
  „És ha a dominó most beindul?”
 • 3. keiner 2011. március 21. 10:03
  „Szürke Füst jön a 3dik reaktorbol.
  http://www.n24.de/”
 • 2. keiner 2011. március 21. 09:25
  „Füst szál ki a 3dik reaktorbol.
  http://www.n-tv.de/Spezial/AKW-Fukushima-1-vollstaendig-evakuiert-article2810866.html”
 • 1. keiner 2011. március 21. 09:16
  „Evakuáltak a munkasokat Fukushima-bol.
  http://www.n24.de/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kadhafi is célpont lehet

A brit védelmi miniszter nem zárja ki, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető is célponttá válhat az… Tovább olvasom