Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 22°C | 35°C Még több cikk.

Fél évig több katonánk lesz Afganisztánban

A mostani 340 mellé októbertől újabb 230 magyar katona megy Afganisztánba, ők fél évig a kabuli repülőteret őrzik. A feladat azonban ezúttal nem a Bocskai dandár debreceni és vásárhelyi katonáira vár. A mostani tartományi újjáépítési csoportnál is más hazai egységből való katonák váltják őket.
Most közel 340 magyar katona szolgál Afganisztánban. Ez a létszám átmenetileg nőni fog, mert – mint Hende Csaba honvédelmi miniszter múlt héten bejelentette – a NATO felkérésére október elsejétől fél éven át a Magyar Honvédség látja el 230 fővel a kabuli nemzetközi repülőtér katonai védelmét. Ugyanakkor a kormány úgy döntött, hogy a honvédség 2013 márciusától kivonja tartományi újjáépítési csoportját Baghlan tartományból. Ezt a feladatot hat éve vette át a Magyar Honvédség a holland hadseregtől. Ez idő alatt a magyarok kibővítettek 12 általános iskolát, fölhúztak 8 újat. 9 kórházat, 13 járóbeteg-szakellátót szereltek fel, 41 kutat fúrtak, 16 kilométer vízvezetéket, 10 kilométernyi elektromos hálózatot reparáltak meg, 54 kilométer utat építettek.

Fél évig több katonánk lesz Afganisztánban. Fotó: Fotó: Magyar Honvédség | Varga Erika zászlós (galéria)

Amikor arra volt szükség, 72 ezer homokzsák felhasználásával 2,8 kilométeres árvízvédelmi vonalat emeltek. 329 tonna élelmiszert és 20 ezer takarót, sátrat és kályhát osztottak szét. Ez a mérleg, ami az anyagi javakat illeti. Lapunknak korábban az Afganisztánt megjárt tisztek azt nyilatkozták, egyelőre megjósolhatatlan, marad-e nyoma ennek a segítségnek a mienktől nagyon eltérő gazdasági, társadalmi környezetben.

Érdeklődésünkre, hogy a kabuli vagy a baghlani munka a veszélyesebb, a Honvédelmi Minisztérium közölte, a veszélyesség szempontjából nem lehet összemérni a két helyszínt. A biztonságra mindkét helyen folyamatosan figyelnek, és ha gondot látnak, a parancsnok rögtön intézkedik.

A honvédelmi miniszter azt mondta, ez a magyar szerepvállalás évente átlagosan 10-12 milliárd forintba került a magyar államnak. A NATO 2014-ben kivonul Afganisztánból, de a honvédség azután is vállal kiképzői és tanácsadói szerepet, és 2015-től három éven át évi 500 ezer dollárral segíti az afgán haderő reformját.

Fél évig több katonánk lesz Afganisztánban. Fotó: Fotó: Magyar Honvédség | Varga Erika zászlós (galéria)

A most bejelentett változások a Csongrád megyei katonákat is érintik. A baghlani újjáépítési csoport 2006 óta nagyrészt a Bocskai István Lövészdandár debreceni és vásárhelyi helyőrségének katonáiból állt. Révészné dr. Markovics Zita hadnagytól, a Bocskai István Lövészdandár kommunikációs tisztjétől tudjuk, jelenleg a 12. váltás szolgál Baghlanban, küldetésük hamarosan befejeződik, és az új váltás „gerincét" már nem a dandár állománya alkotja. A kabuli repülőteret sem a Bocskai dandár katonái fogják őrizni, „ez azt jelenti, hogy néhány főtől eltekintve az elkövetkező fél év afganisztáni missziói számottevően sem a hódmezővásárhelyi, sem a debreceni állományt nem érintik."

A Bocskai-katonák másik ottani szolgálati helye, a műveleti összekötő és tanácsadó csoport tavasszal katonai tanácsadó csoporttá alakul, létszáma 56 főre csökken, és átteszi székhelyét Mazar-e-Sharifba. Ebben a misszióban a dandár katonái később is részt fognak venni.

Fél évig több katonánk lesz Afganisztánban. Fotó: Fotó: Magyar Honvédség | Varga Erika zászlós (galéria)

A dandárra ráfér ez a váltás: a kétféle afganisztáni szolgálat mellett biztosítja Koszovóban az MH KFOR-, és Bosznia-Hercegovinában az MH EUFOR-kontingensek váltásainak egy részét is. A koszovói csapat a minap fejezte be külszolgálatát, és most képezik ki a következő csapatot, „amelynek bázisát a hódmezővásárhelyi Művelettámogató Műszaki Zászlóalj fogja képezni."

Olvasóink írták

 • 7. havranek 2012. szeptember 01. 21:56
  „koko1976
  E kérdésben volt népszavazás is amit éppen a mi pártunk (Munkáspárt) kezdeményezett az akkori szabályok szerint nem lett volna érvényes az eredménye mert nem volt meg az 50%+1 fő résztvevő a szavazáson .De mivel a szavazók többsége ekkor igent mondott végül érvényesnek tekintették és úgy aposztrofálták ,hogy a szavazók igent mondtak.
  Az egyébként téves ,hogy a katonai részvétel kötelező lenne tudomásom szerint több tagország nem vesz részt ebben a műveletben ami akárhogy szépítjük nem más mint megszállás !
  Érdekes párhuzam ,hogy korábban még a VSZ. tagjaként nem kellett részt venni az akkori Afgán háborúban !
  Én egyébként a NATO tagság ellen szavaztam és így szavaznék ma is ,nem kellene nekünk idegen érdekekért harcolni és emlékezzünk mi sem imádtuk a megszállókat miért gondoljuk azt ,hogy az Afgánok szeretnek bennünket .Nyilván nem hiányzunk nekik ezért van a "kőművesen" sisak meg golyóálló mellény és ezért hord képfegyvert és nem kőműveskanalat .Persze aki nagyon akarja az elhiszi ,hogy mi ott "ujjá építünk" .
  És a kérdés még mindig megvan miért jó ez nekünk ?”
 • 6. koko1976 2012. augusztus 31. 22:38
  „Gratulálok minden "kedves" hozzászólónak. Kíváncsi lennék Önök közül ki pártolta a NATO és az EU tagságot? Ha egy klubhoz tartozunk, azért fizetni is kell!
  Meg aztán ki lehet próbálni!”
 • 5. B.b.c 2012. augusztus 31. 21:36
  „De igen! Meg a katonáinknak is kedves havranek!”
 • 4. havranek 2012. augusztus 31. 21:22
  „B.b.c.
  Ön látnok szó szerint ezek a kérdések merültek fel bennem is. Meg az ,hogy annak az állítólagos 10-12 milliárdnak amibe ez a játék kerül esetleg itthon nem lenne e helye ?”
 • 3. Queenmargareth 2012. augusztus 31. 18:20
  „1. uborka 2012.08.31. 10:49 , nem így lesz, ha zsoldosként mentek ki akkor sem.Azt nem hiszem, hogy kötelező kimenni, vagy igen?Mert, ha nincs Mo-n sorkötelezettség, attól a NATO elviheti csak úgy fizu nélkül?
  Mert, ha önszántából ment ki, pénzért és lelövik, ne így legyen, akkor hősi halottként kezeljük, amit nem értek.”
 • 2. B.b.c 2012. augusztus 31. 18:00
  „Valami nem stimmel! Ha "felhúztak" 8 iskolát, kutat fúrtak, vízvezetéket, villamos távvezetéket, utat, töltést építettek, akkor miért nem kőműveseket, kútfúrókat, útépítőket, villanyszerelőket küldünk. Nem hiszem , hogy könnyű lenne golyóálló mellényben, "bukósisakban", gépfegyverrel, tártáskával, szimatszatyorral felszerelve a fenti munkákat elvégezni. Nyilván valaki más végezte.”
 • 1. uborka 2012. augusztus 31. 10:49
  „Nem siratunk titeket,hiszen más érdekeket szolgáltok,másnak,Ha dobozban jöttök haza ne felejtsétek saját akaratotokból mentek a vágóhídra.......Még Afganisztánban kint voltak társaitok a tábornokok szétlopták a hadsereget,mindent pénzét eladtak, társaitokat,meg dobozban hozták haza. Ti így számíthattok a Magyar hadvezetésre.Kicsavar benneteket,mint a citromot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

60 ezer ember kitelepítését rendelték el egy megrongálódott duzzasztógát miatt

Mintegy 60 ezer ember kitelepítését rendelték el csütörtökön Louisiana és Mississippi államban Tovább olvasom